Been beseft dat Janssen moet spelen

Vandaag in de Gelderlander

Been beseft dat Janssen moet spelen
Toekomst aanvaller NEC in winterstop opnieuw bekeken.

Als Tim Janssen halver­wege de tweede helft Jong NEC met een fabuleuze hakbal op een 3-0 voorsprong tegen Jong Vitesse zet, knikt Mario Been goedkeu­rend. „Dat is Tim ook”, zegt de coach van NEC, die de aanvaller voor de laatste twee wedstrijden van zijn ploeg geen plek in de se­lectie gunde. Tegen Dinamo Boeka­rest en Heerenveen zat Janssen op de tribune.

„Mijn situatie is op dit moment verre van ideaal”, zei de Brabander gisteravond na afloop van de 3­-0 zege op de Arnhemmers. Zijn trai­ner beaamde dat. „We hebben een hoop centjes voor hem betaald. Tim moet spelen”, wist Been. De kans dat dit in de hoofdmacht van de Nijmeegse eredivisionist ge­beurt, wordt met de dag kleiner. „Ik stond de eerste competitiewed­strijd tegen De Graafschap nog in de basis. Het ging best goed. Ik had mijn momenten. Toch werd ik gewisseld. Vraag me niet waar­om. Vervolgens trok NEC twee nieuwe aanvallers aan. Bouaouzan en John. Met een beetje pech wa­ren dat er drie geweest als de trans­fer van Leonardo was doorgegaan. In een gesprek had de trainer al aangegeven dat ik niet zijn eerste spits was. Logisch. Zo rendabel was ik niet. Ik scoorde te weinig”, weet Janssen.

Ook bij Jong NEC is hij gezakt in de hiërarchie. Gisteravond stond Joël Tshibamba in de spits. „Mario wil hem op die positie zien spe­len”, zei Wim Rip. De coach van Jong NEC heeft Janssen steeds va­ker in zijn trainingsgroep. „Tim is geen jongen die je heel directief moet benaderen. Niet iemand te­gen wie je gaat roepen wat hij moet doen. In samenspraak met Mario maken we een plan voor hem. Dat nemen we door en dan gaan we aan de slag. En eerlijk is eerlijk. Tim laat je nooit in de steek. Niet op trainingen. Niet in wedstrijden. Alleen het niveau haalt hij niet altijd.”

Voor Been zijn de zaken zo helder als glas. „Dat Tim nu buiten de se­lectie valt, geeft aan dat iedereen moet knokken voor zijn plek. Ik zal een speler niet snel laten val­len. Je mag van mij best eens een slechte dag hebben. Die heb ik er meer gehad dan al die gasten bij el­kaar. Maar je moet wel altijd je best doen. Op dit moment zit Tim niet bij de selectie. Ik gun iedereen alles. Maar tegelijkertijd zal ik ook keuzes moeten maken. Misschien moeten we in de winterstop bekij­ken wat het beste voor Tim is. Nogmaals. Hij moet spelen.”

Maar Janssen heeft niet echt het gevoel meer dat hij Been kan over­tuigen. „Ik blijf mijn stinkende best doen, maar soms denk ik wel eens dat vier doelpunten in één wedstrijd nog niet voldoende zijn om verandering in mijn situatie te brengen. De trainer moet het in mij zien. Dat is op dit moment niet het geval.”

Veel stampei zal Janssen er niet over maken. „ Zo zit ik niet in el­kaar.” Rip knijpt intussen zijn handen dicht met Janssen in zijn ploeg. „Hij wisselde vanavond veel van positie met Rachid Bouaouzan. Bij vlagen hebben we heel goed ge­voetbald. Er zat beweging in de ploeg. We maakten mooie doel­punten (naast Janssen scoorden El- Kabir en Tshibamba, red) en de winst was dikverdiend. Sterker nog, we hadden ze van de mat kunnen vegen.”

Jong NEC won gissteren in eigen huis dikverdiend met 3-0 van Jong Vitesse. Tim Janssen scoor­de een keer. Zijn toekomst is on­zeker in De Goffert.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.