Bad Blue Boys

Paniek op Stadionplein 1! Na de "Hel van Boekarest" blijkt dat het nog erger kan. NEC moet uit naar Zagreb, de hoofdstad van Kroatië waar de Bad Blue Boys de baas zijn. Lonneke maakte al bekend dat Dinamo Zagreb op de eerste plaats staat van de lijst met meest risicovolle duels van de UEFA. NEC vindt het zelfs zo gevaarlijk dat er al snel (nog voordat er overleg is geweest in Zagreb) besloten wordt om geen bussen te regelen naar de wedstrijd omdat ze onze veiligheid niet kunnen garanderen. Zelfs de SV gaat in dit besluit mee. Gebaseerd op ervaringen van andere clubs die er de afgelopen jaren zijn geweest wordt er gezegd.

Wie zijn deze Bad Blue Boys? en hoe is deze groep ontstaan? DTH ging op onderzoek

Als NEC tegen Dinamo Zagreb speelt zullen we kennis maken met één van de meest fanatieke supportersgroepen in Europa. De ‘Bad Blue Boys’, Een naam die is afgeleid van de film Bad Boys, met Sean Penn in de hoofdrol. Blauw, de kleur van Dinamo werd aan de titel toegevoegd, de radicale zijtak van de supportersclub ‘Udruga navija a Dinama’, volgt de ploeg overal; zowel thuis als bij uitwedstrijden. Ze zijn luidruchtig, staan hun ploeg bij en regeren met harde hand. Ze zijn de schrik van Zagreb en deinzen nergens voor terug. En als de prestaties achterblijven zijn ze niet te beroerd om de spelers ter verantwoording te roepen. Geweld wordt daarbij niet geschuwd…

 
Pips Chips & Video Clips: Dinamo Ja Volim, Bad Blue Boys Hymne.


Connect & BBB: Boja Mojih Vena, Rappers van de Bad Blue Boys.

De club lijkt zich niet te schamen voor haar harde kern, sterker nog: het geweld wordt goedgepraat. Op de officiële website, is te lezen hoe de Bad Blue Boys in het begin van de jaren negentig hun club overal achterna reisden en hierbij geweld niet schuwden. ‘Vaak was het onvermijdelijk dat de supporters betrokken raakten bij gevechten, ze moesten immers Dinamo aanmoedigen en hun loyaliteit aan de club tonen’, verklaart de tekst.

Behalve tegen rivaliserende supporters gebruiken de Dinamo-fans ook geweld tegen hun eigen spelers. Daar kan Dario Zahora over meepraten. Terwijl hij voor een rood stoplicht stond te wachten werd hij in januari 2005 uit zijn auto gesleurd en afgetuigd. Dinamo had net met 4-2 verloren van Rijeka en de Bad Blue Boys vonden dat de speler een lesje had verdiend. ‘We willen spelers die met hun hele hart en ziel strijden en bereid zijn voor de club te sterven. We willen geen mietjes’, verklaarde de toenmalige voorzitter van de supportersclub.

Maar het gaat verder dan dat, de Bad Blue Boys zouden volgens de mythe zelfs de aanstichters zijn geweest van de burgeroorlog die het voormalig Joegoslavië begin jaren negentig verscheurde.

Want voor veel Kroaten begon de oorlog in het voormalige Joegoslavië niet in juni 1991, maar op 13 maart 1990. De dag dat het Servische Rode Ster Belgrado in en tegen Dinamo Zagreb speelt. "The Bad Blue Boys" zijn aanwezig, evenals de harde supporterskern van Rode Ster Belgrado, geleid door de Servische ultranationalist en Rode Ster "supporter" Arkan. (Arkan was commandant van de paramilitaire groep Arkans Tijgers. Deze groep wordt verantwoordelijk gehouden voor oorlogsmisdaden in 28 regio’s. Arkan zal hiervoor nooit terecht staan bij het Joegoeslavietribunaal in Den Haag omdat hij op 15 juni 2000 vermoord wordt) De Serven tarten de Kroaten voorafgaand aan de wedstrijd met opmerkingen als "Zagreb is Servisch" en "Wij zullen Tudjman doden" (Franjo Tudjman is de Kroatische leider die voor een onafhankelijk Kroatië was). Plastic stoelen worden op het veld gesmeten en later worden de Dinamo supporters met messen aangevallen. De hoofdzakelijk door Serven gedomineerde politie liet het gebeuren.

Totdat "The Bad Blue Boys" het welletjes vonden, door de hekken braken en met duizenden het veld innamen. De politie was verrast, de Rode Ster spelers waren als een speer van het veld vertrokken en één van de grootste voetbalinvasies ooit was een feit. Opvallend was dat enkele Kroatische spelers, waaronder Zvonimir Boban, op het veld bleven en beschermd werden door "The Bad Blue Boys". Niet veel later werd diezelfde Boban gekroond tot de nieuwe volksheld van Kroatië. Want toen een Kroatische supporter door een politieagent werd afgeranseld, sloegen ook bij Boban de stoppen door. De politieagent werd door een karatetrap van Boban geveld, de supporter kon ontsnappen en Boban vluchtte snel terug naar de veilige kring Zagreb supporters, die hem uiteindelijk het stadion uitleidden. Boban sprak later als volgt over zijn daad: "Here I was, a public face prepared to risk his life, career, and everything that fame could have brought, all because of one ideal, one cause; the Croatian cause".


Zvonimir Boban had een prima traptechniek.

De wedstrijd werd nooit gespeeld. De veldslag in deze "hel" duurde ruim een uur, veroorzaakte 60 gewonden en wordt gezien als de symbolische start van de Kroatische onafhankelijkheids-oorlog en het einde van de Joegoslavische competitie. Begin 1992 werd het onafhankelijke Kroatië officieel erkend

"Veel van ons zijn er van overtuigd dat daar de oorlog tegen de Serviërs is begonnen’’, zegt Domazet (oud voorzitter van Udruga navija a Dinama. ,,We zijn de best georganiseerde supportersclub in Kroatië. Dat is onze grote kracht.’’ Veel leden van de Bad Blue Boys vochten, net als de fans van veel andere Kroatische clubs, tegen de Servische agressor en moesten dat met hun leven bekopen. Ter nagedachtenis aan de leden van de Bad Blue Boys die sneuvelden werd een monument opgericht onder de West-tribune van het Maksimir stadion van Dinamo Zagreb.


Het monument bij het stadion.

NEC laat vandaag via de Gelderlander weten dat het een bewuste keuze was om geen bussen te laten rijden na overleg met Ajax en Heerenveen. Deze twee Nederlandse clubs hebben de afgelopen jaren tegen Dinamo Zagreb gespeeld. Nu zijn er tegen Ajax een aantal kleine incidenten gebeurd die te vergelijken zijn met NEC in Boekarest. Heerenveen heeft nergens last van gehad en ook tegen Arsenal is er vorig jaar niks gebeurd. Zelfs het nationale team van ENgeland heeft de afgelopen 3 jaar 2 keer in Zagreb gespeeld. Daar is ook niks noemenswaardigs voorgevallen. 3 oktober waren de Bad Blue Boys nog wel betrokken bij ongeregeldheden in Praag. Hier moet wel bij vermeldt worden dat de Sparta Praag supporters met vlaggen van Mladic (verdachte van volkerenmoord) aan het zwaaien waren,zoals je hier boven hebt kunnen lezen wordt dit niet gewaardeerd.

Wij verwachten een mooi feest in Zagreb waarbij iedereen lekker moet genieten. De oorlog daar is al lang afgelopen dus het gebied is veilig. En laten we heel eerlijk zijn, na alles wat ze daar hebben mee gemaakt zullen ze dan echt wakker liggen van 300 mensen uit Nijmegen die hun club komen aanmoedigen? Wij verwachten van niet.


De bewuste wedstrijd die volgens vele de oorlog in gang zette.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.