Zonder NEC geen jeugd-EK

De hitte hangt als een klamme deken boven het trainingsveld van de Friese voetbalclub Langezwaag. Bewegen is eigenlijk uit den boze, maar Jong Oranje moet deze vrijdagochtend toch aan de bak.
 
De training van Foppe de Haan is ontspannen. De selectie die zondag voor het EK onder 21 in eigen land aftrapt tegen Jong Israël is verdeeld in vier groepen. De 63-jarige Fries heeft een competitie bedacht met partijvorm, afronden en uiteindelijk strafschoppen. Als Roy Beerens tijdens de partij van zes tegen zes een dubbele schaar maakt zonder van zijn plaats te komen, is het commentaar van de coach kort: ‘Hou het simpel Roy.’

Even later antwoordt de vleugelaanvaller van NEC door te scoren met een stiftje. Als klap op de vuurpijl komt hij in de afsluitende strafschoppenreeks ook nog met een doeltreffende ‘Panenka-penalty.’

”Dat soort dingen is vooral lekker voor mezelf”, grijnst Beerens als hij een paar uur later in hotel Tjaarda aanschuift. Hij heeft ook gehoord dat de trainer de afgelopen dagen lovend over hem is. Een basisplaats lonkt. ”Ik werk er hard voor. En de laatste wedstrijden met Jong Oranje heb ik redelijk goed gespeeld. Maar iedereen werkt hard. En we zijn allemaal goed. Maar ik durf de concurrentie met iedereen aan. Dat wel.”

Topfit is Beerens, die zowel op links als op rechts uit de voeten kan. ”Maar de trainer vindt dat ik als rechterspits het best tot mijn recht kom. Mij maakt het niet uit.” De relatie met de 42 jaar oudere De Haan noemt hij perfect. ”In het begin was het raar. Komt ook door dat taaltje. Soms gooit hij er van die Friese woorden door. Versta ik het echt niet. Ik dacht ook dat het vooral een oudere man was. Maar Foppe is gewoon hartstikke goed. Hij weet precies wat’ie zegt.”

Hij roemt de sfeer in de spelersgroep. ”We accepteren elkaar. Heel belangrijk.” Dat betekent niet dat iedereen gelijk is. ”Ron Vlaar en Ryan Babel zijn de leiders”, weet Beerens, die vooral de Ajacied hoog heeft zitten. ” Ryan Babel. Daar druipt de individuele klasse van af. Je kunt hem diep aanspelen. Of in de voeten. Maakt niet uit. Ik kijk veel naar hem. Ik wil vooral van hem leren.”

De uren die hij op trainingsveld doorbrengt voelen aan als vakantie. ”Daar geniet ik. En het spelen van een EK is natuurlijk helemaal fantastisch.” Maar de tijd die hij in het hotel – hoe mooi ook – doorbrengt, kan hem gestolen worden. ”Dan ben ik veel liever thuis. Bij paps en mams. Bij mijn vriendin.”

Brabant blijft trekken. Al kan zijn sportieve toekomst wel eens buiten die provincie liggen. Beerens is nog eigendom van PSV dat deze week ook nog eens Danko Lazovic losweekte bij Vitesse.

Beerens: ”Ik voetbal al vanaf mijn negende in Eindhoven. Maar ik moet ook aan mijzelf denken. Ik wil spelen. Ik heb nog een contract voor een jaar bij PSV. Mijn zaakwaarnemer doet de besprekingen. Na dit toernooi praten we verder. Ik weet niet of ze me nog een jaar willen verhuren. Gebeurt dat wel, keer ik het liefst terug naar NEC. Ik heb daar een fantastisch half jaar gehad. Is een hele goede keuze geweest. Want laten we eerlijk zijn. Als ik niet bij NEC had gevoetbald, was ik ook niet opgeroepen voor Jong Oranje.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan