Vrienden voor het leven: Holman en Swerts

Je vraagt je steeds meer af waarom ‘de derby’ in en buiten het veld steeds minder leeft, maar als je dan bedenkt dat er zondag een Nijmegenaar in het doel van de arneppers stond en bij NEC een aantal ex-arnep spelers liepen (waarvan eentje zelfs jaren op handen werd gedragen), is het plotseling toch wat makkelijker te verklaren. Tel daarbij ook nog eens het onderstaande artikel op en het wordt allemaal glashelder….

Swerts en Holman: vrienden in derby
Vitessenaar en NEC’er zijn al jaren twee gezworen kameraden.

Ze kennen elkaar van Ex­celsior. Gill Swerts en Brett Hol­man. Bij de club uit Rotterdam werden ze goede vrienden. Gezwo­ren kameraden, zeg maar gerust. Gisteren stonden ze tegenover el­kaar in het Gelredome. De Belg in het shirt van Vitesse, de Australiër met de kleuren van NEC. In het begin van de tweede helft veroorloofden ze zich een dolletje. In het voorbijgaan trok Swerts Hol­man even aan het shirtje, waarna de Australiër in een speelse reactie de Belg met de vlakke hand tegen de kont sloeg.

„ Aad de Mos zag het en reageerde onmiddellijk”, zei Swerts. „Ik moest scherp blijven. Was ik wel, hoor. Maar het kon even. We ston­den toch ook met 1-0 voor.” Holman kon er in de catacomben van het stadion om lachen. Een beetje als een boer met kiespijn, maar toch. „Een geintje. Moet kun­nen. Verder kwamen we elkaar niet zoveel tegen. Daarvoor spelen we op te verschillende posities.” Swerts gaf grif toe dat de oppo­nent meer verdiend had. „We be­gonnen natuurlijk niet verkeerd. Maar na onze voorsprong leek het wel of NEC dat doelpunt nodig had om beter te gaan voetballen.”

Vier, vijf honderd procent kansen had Holman geteld. ,,Daarvan moeten we er toch echt een of twee benutten. Voor Vitesse is dit een ideale start. Negen punten uit drie duels. Voor ons is het even slikken. Maar we komen er wel weer overheen, hoor. Deze groep is heel close.” Gill Swerts klopte zijn Australi­sche vriend nog maar eens bemoe­digend op de schouders. „ In de voorbereiding was iedereen enorm negatief over de ploeg. Nu staan we na drie wedstrijden bo­venaan en is het plotseling weer al­lemaal hosanna. Zo gaan die din­gen.” En dan plagerig. „Maar we gaan nu wel voor de Champions League. Dat begrijp je natuurlijk wel, Brett.”

De een woont nu in Arnhem, de ander in Nijmegen. Elke week heb­ben ze wel contact met elkaar. „Maar in Rotterdam zagen we el­kaar elke dag”, zegt Swerts. „Woonden we naast elkaar in een flat.” „Ik beschouw Gill als mijn oudere broertje”, onthult Holman. Swerts: „Net als onze honden. Dat zijn ook broertjes. Brett en ik heb­ben allebei een vuilnisbakkenras dat een lijkt op een Jack Russell. Ze komen uit één nest.”

En luisteren voor geen meter, weet Holman. „ Als we in zijn ap­partement waren of in het mijne. Maakte niet uit. Het was altijd een puinhoop. Ze beten alles kapot.” Aan het eind van dit seizoen loopt het contract van Swerts af. Hol­man heeft nog een jaar langer te gaan in Nijmegen. Swerts: „Ik zou het leuk vinden om nog eens sa­men in een ploeg te spelen. Brett zou graag nog eens in de de Pre­mier League willen spelen. Lijkt me ook wel wat. Of niet dan, Brett.” De Australiër glimlacht. Drukt de hand van zijn Belgische vriend en neemt afscheid. „ See you, Gill.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan