Uit de oude doos: NEC-VVV van 25 augustus 1976

Altijd leuk om te lezen uit de oude doos NEC-VVV van 25 augustus 1976, van de site Venlonaren.  Let vooral op de uitslag!

Geschreven door Jelle    
Geplaatst op 25-12-07  
 
Ook deze week blikken we weer terug op een historisch treffen tussen VVV en de komende tegenstander. Deze week is dat NEC Nijmegen. Bij ‘Lees Verder’ vind je de voorbeschouwing op het treffen, en het wedstrijdverslag. We verklappen alvast dat de wedstrijd een nogal opmerkelijke uitslag had…
Woensdag 25 augustus 1976: Voorbeschouwing
Stemming bij VVV gedrukt
VENLO – We hebben Rob Baan wel ‘ns opgewekter meegemaakt. De oefenmeester van FC VVV moest gisteren opnieuw twee blessures melden. Maandagmiddag tijdens de training liep vrije verdediger Kurt Rettkowski een fikse tik aan zijn enkel op. Een onderzoek in het ziekenhuis wees uit, dat hij niets gebroken had. (Baan: ,,Dat was een meevaller"), maar de Westduitser ondervindt veel last van zijn kwetsuur. Men doet er alles aan om hem voor vanavond speelklaar te krijgen. Of dat lukt?
Ook doelman Hennie Ardesch blijkt verre van fit. De Venlose goalie, die in het begin van de wedstrijd tegen Roda JC door Dick Nanninga werd omgelopen, sukkelt met een gekneusde rechterschouder. Baan: ,,Ardesch kan wel spelen, maar als hij nog eens op die schouder valt…" Geen gunstige perspectieven voor FC VVV, dat het in de komende drie wedstrijden ook al zonder voorstopper Jacques Hermans moet stellen. Gelukkig echter is Jos Klingen weer gezond verklaard. De Middenlimburger maakt vanavond weer deel uit van de selectie, maar het ziet er niet naar uit dat hij meteen wordt ingezet. Naar alle waarschijnlijkheid zal Rob Monnee tegen NEC als voorstopper opereren. Hij moet het gevaar Posthumus zien te bezweren. Als Kurt Rettkowski kan spelen, zal de opstelling nauwelijks verschillen met die van afgelopen zondag. De ploeg ziet er dan als volgt uit:
Doel: Ardesch;
Verdediging: Van Dinter, Rettkowski, Monnee en Kramer;
Middenveld: Papa, Van der Weide en Van Rosmalen;
Voorhoede: Kurcinac, Jovanovic en Verbong.
Wisselspelers: De Jonge, De Klerk, Klingen, Van de Tilaar en Vieten.
Mandekking
Ook Hans Croon, trainer van NEC, heeft blessure-problemen. Hij zal waarschijnlijk voorstopper Gerritsen missen, die in de eerste competititewedstrjid een beenspiertje scheurde. Daar staat tegenover, dat hij wel weer kan beschikken over routinier Kornelis, die de ouverture wegens een schorsing niet kon meemaken. Voor het geval Gerritsen niet kan spelen, zal rechtervleugelverdediger Visser naar het centrum verhuizen en komt De Neeling (ex-Fortuna SC) de defensie completeren. De opstelling van NEC:
Doel: Schellekens
Verdediging: Visser, Kornelis, Gerritsen en Medik;
Midden: Hoogendoorn, Peters en Marijnissen;
Voor: Veeken, Posthumus en Meyers.
Baan verwacht vanavond ’n zelfde soort wedstrijd als afgelopen zondag tegen Roda JC. De Venlose oefenmeester, die NEC met 1-0 van NAC zag verliezen: ,,We zullen weer veel paartjes over het veld zien lopen. Het wordt een zware klus in de Goffert. Ik ben er nog niet uit hoe ik het taktisch ga aanpakken. niet te aanvallend, maar we mogen ook niet teveel de nadruk op de verdediging leggen. We moeten Posthumus uit het strafschopgebied zien te houden."
Onzekerheid
Onzekerheid bij FC VVV. Bij NEC is men er evenmin gerust op. Hans Croon, afgelopen zondag in De Koel, heeft van zijn ploeg nog geen sluitend geheel kunnen maken. In de oefencampagne liep het erg stroef en ook tegen NAC bleef NEC onder de (hooggestemde) verwachtingen. Met name Jan Peters bleek nog niet in zijn beste vorm. Peters: ,,We kunnen allerlei excuses bedenken voor de nederlaag, maar daar hebben we niets aan. We moeten nu alles in het werk stellen om twee punten te pakken van FC VVV."
De wedstrijd NEC – FC VVV begint vanavond om 20.00 uur en wordt geleid door arbiter Weerink.

NEC – VVV 7-1 (2-0)
2.Meijers 1-0, 40.Peters 2-0, 57.Posthumus 3-0 (strafschop), 69.Kornelis 4-0, 72.Posthumus 5-0 (strafschop), 73.De Jonge 5-1, 77.Marijnissen 6-1, 84.Posthumus 7-1.
Scheidsrechter: Weerink, toeschouwers 13.000.
NEC: Schellekens; Visser, Kornelis, Gerristen (Medik) en De Neeling; Hulshoff, Peters en Marijnissen; Hoogendoorn, Posthumus en Meyers (Veeken).
VVV: Vieten; Kramer, Rettkowski, Monnee (Vercoulen) en Van Dinther, Van Rosmalen; Van der Weide en Pala; De Klerk (De Jonge), Jovanovic en Kurcinac.
Wedstrijdverslag

"Zevenklapper" in De Goffert
FC VVV: genadeloze les
NIJMEGEN – Het debacle in Nijmegen nam voor de FC VVV een desastreuze omvang aan. Het scorebord in De Goffert wees gisteravond na negentig minuten voetbal een monsterzege voor NEC aan: 7-1. Koelbloedig hadden de toch waarlijk niet imponerende Nijmegenaren geprofiteerd van het gebrek aan eredivisie-ervaring en een even groot manco aan organisatie, dat FC VVV vooral na rust tentoonspreidde.
Één helft lang hield FC VVV qua voetbal gelijke tred met de tegenstander, ja misschien zelfs meer dan dat. Maar de roodhemden moesten een op ongelukkige wijze in de beginfase opgelopen achterstand ongedaan proberen te maken.
Al in de derde minuut miste de weinig geroutineerde doelman Jochen Vieten, die door de schouderblessure van Ardesch moest worden ingezet, een voorzet van Posthumus, daarmee Wim Meijers tot diens verbazing een schitterende schietkans aanbiedend. Het projectiel van de frèle NEC-aanvaller ketste tegen de paal, maar Vieten had alle pech van de wereld dat de bal via de achterkant van zijn lichaam toch nog over de doellijn rolde.
Beste kansen
Ondanks deze tegenslag toonde FC VVV zich nauwelijks aangeslagen. NEC werd zelfs herhaaldelijk teruggedrongen, waarbij de Nijmeegse defensie lang niet altijd in staat was de gaten voldoende te dichten. Wel bood de Venlose aanvalslust aan de tegenstanders voldoende ruimte om tot snelle counters te komen, maar door vele onzuivere passes bleken de tegenstoten van NEC niet produktief. De beste kansen waren zonder meer voor FC VVV, dat overigens wel een gebrek aan durf toonde om Schellekens op de korrel te nemen. Bovendien pakte de Nijmeegse doelman stijlvol een schot van Kurcinac, kopte Jovanovic vallend naast en slaagde Monnee er bij de meest veelbelovende Venlose actie na afgeketste schoten van hemzelf en Van Rosmalen eiet in de bal van korte afstand over de lijn te drukken.
Opleving
Dat het tegenvallende NEC kort voor rust het verschil toch kon vergroten, dankte de ploeg van trainer Croon aan een incidentele opleving van het gereputeerde middenveldduo Marijnissen-Peters. Na een schitterende diagonale pass van Marijnissen nam Jan Peters de bal uit de lucht op een nog mooiere wijze ineens vol op de wreef. Volledig onhoudbaar voor goalie Vieten verdween het projectiel in de kruising. Vieten: ,,Ik zag de bal niet eens, zo hard was het schot…."
Fatale misser
Ook in de tweede helft besteedde FC VVV alle energie aan de pogingen om de nadelige score ongedaan te maken. het resultaat bleef beperkt tot een spetter van Jovanovic, die Schellekens’ vuisten op zijn weg vond.
Een serie fatale missers bezorgde NEC binnen een kwartier echter het in feite beslissende derde doelpunt. FC VVV kreeg op de middenlijn een vrije trap te nemen en verspeelde daarbij op knullige wijze de bal. De snelle tegenstoot van NEC leek te starnden op een buitenspelpositie van Posthumus, maar scheidsrechter Weerink bracht zijn fluit niet naar zijn mond. Het zag er nog naar uit, dat de uitlopende Vieten redding kon brengen. De Velose goalie trapte echter half mis, zodat Posthumus de bal toch kon voorzetten. Voor het lege doel redde Monnee de situatie alleen maar tijdelijk. Zijn duidelijke overtreding tegen Meijers werd uiteraard met een strafschop gehomoreerd. Posthumus knalde van elf meter afstand moeiteloos raak.
Counters
Na dit derde Nijmeegse doelpunt liepen de FC VVV’ers zichzelf voorbij in hun ijver te redden wat er nog te redden viel. met razendsnelle counters strafte NEC het gebrek aan organisatie van de Venlose linies genadeloos af.

"Ongelooflijk, zoals ze aan ’t knoeien waren"
NIJMEGEN – "Zulke nederlagen hadden we ingecalculeerd, maar niet tegen NEC. Ja, de cijfers zijn hard aangekomen. Je verwacht ze in wedstrijden tegen Ajax of Feyenoord, maar ik zeg het nogmaals, niet tegen NEC."
Men kan zich de gemoedstoestand van FC VVV-trainer Rob Baan voorstellen. Geslagen stond hij bij de nog rokende ruïnes. De Nijmeegse "zevenklapper" moest desastreus zijn voor het moreel van de Venlose nieuwkomer in de eredivisie. Baan: "Ach, je moet even wat wegslikken, wat dacht je. Maar zondag wacht de moeilijke uitwedstrijd tegen De Graafschap. Dan zullen we er weer moeten zijn. Ik heb al eerder gezegd, dat we ooit eens een flink pak voor onze broek zouden krijgen; als we dan een week later maar de kracht vinden om op te krabbelen. Daar reken ik op."
Ontstellende fouten
De Venlose oefenmeester weet de forse afstraffing aan de desorganisatie in de tweede speelhelft. Baan: "We hebben in die periode ontstellende fouten gemaakt. Er zat geen overleg meer in de ploeg. Iedereen liep als een gek naar voren. In de eerste divisie kun je dat misschien nog doen, maar hier gaat dat niet meer. En dan de manier waarop we de bal verspeelden. Stuk voor stuk persoonlijke fouten. Ongelooflijk zoals ze hebben staan kloothannesen."
Over de eerste helft kon de FC VVV-trainer niet ontevreden zijn. Baan: "We speelden beslist niet slechter dan NEC. We hadden echter de pech dat we al na drie minuten door een zeer ongelukkig doelpunt op een achterstand werden gezet. Al geen fijn begin en daarbij kwam nog dat doelpunt van Jan Peters kort voor rust. NEC scoorde op de voor ons psychologisch meest ongunstige momenten. De ploeg heeft dat na rust willen goedmaken, maar is daarbij zichzelf voorbijgelopen. Zo gemakkelijk krijgt NEC het deze competitie niet meer. Ik vond die ploeg overigens helemaal niet sterk spelen. Dat blijf ik zeggen ondanks die 7-1 nederlaag, die we hier hebben geleden. Voor mij is het nog steeds een raadsel hoe we in die tweede helft zo konden terugvallen.
Knoeien
Als ik nou toch naar een Albert van der Weide kijk, om maar een naam te noemen. Voor rust stond hij grandioos te voetballen. In de tweede helft heb ik hem niet meer gezien. Hij liep zich constant te vertsoppen. Juist hij is een van mijn belangrijkste mensen. Hij moet het in de eredivisie kunnen maken. En dan praat ik niet eens over de wijze waarop Marinus van Dinter en Gerrie van Rosmalen op een gegeven moment stonden te knoeien. Weet je, ik vind deze gang van zaken het meest spijtig voor Jochen Vieten. Verschrikkelijk voor zo’n jongen om er zeven om de oren te krijgen. Maar hem treft geen blaam. Alleen bij het derde doelpunt ging hij niet vrijuit. Goed, het is voorbij. Er is nog niets verloren. We wisten dat dit kon gebeuren. Daarom geen paniek. De competitie is nog lang. Zondag staan we er weer."

Jochen Vieten: "Ik stond alleen…"
NIJMEGEN – Jacques Simons, tweede trainer van FC VVV, stond aan de kleedkamer Jochen Vieten op te wachten. Hij sprak enkele bemoedigende woorden tot de 23-jarige reserve-doelman, die een van de moeilijkste uren in zijn nog jonge carrière beleefde.
Simons: "Jammer voor Jochen. Hij voelde zich door de komst van Hennie Ardesch toch al gefrustreerd en nu dit. Deze klap zal zijn zelfvertrouwen geen goed doen."
Jochen Vieten hield zich dapper. "Wat denk je, hoe ik me voel? Die stomme eerste goal was pech. De van de paal terugspringende bal caramboleerde via mijn been in het doel. Wat doe je daar aan? Bij het derde doelpunt maakte ik een fout, dat weet ik. Maar aan die andere goals treft mij toch geen schuld. Iedereen liep naar voren. Ik stond alleen. Wat moest ik doen? Er bleef me weinig anders over dan de ballen uit het net te halen…"
Eddy Sobczak nam Jochen Vieten in bescherming: "Ze kunnen hem de schuld niet in de schoenen schuiven.
Albert van der Weide en Gerrit Kramer probeerden na afloop de wedstrijd nog eens te ontrafelen. Van der Weide: "Voor rust liep het lekker. Daarna was het afgelopen. Ik kreeg nauwelijks nog een bruikbare bal."
Kramer: "Er werd inderdaad geen bal meer geplaatst. Ik weet niet wat ons bezielde. Iedereen liep weg van zijn plaats. Ik heb nog staan te schreeuwen, maar niemand wilde lusiteren. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt. We hadden het gewoon niet meer. Jongen, je mag in de eredivisie geen kansje weggeven of het is een doelpunt, dat heb je nu wel gezien. In de eerste divisie lag dat wel even anders. Snel vergeten deze strijd. Zondag gaan we er weer tegenaan, maar dan moeten we toch iets anders doen. Koppie gebruiken."

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.