Oud trainers over Snoyl

Een toptalent
Vier trainers die met hem gewerkt hebben over Ferne Snoyl.

Voor een training van Feyenoord meldde hij zich eens af via een sms’je naar ploeggenoot Robin van Persie. Woensdag brak NEC met Ferne Snoyl (22) na een reeks van incidenten. Enerzijds opgelucht, maar ook met de wetenschap dat ze een groot talent de poort hebben gewezen. Vier trainers die in het verleden met de 22- jarige voetballer gewerkt hebben, reageren op de huidige situatie van Snoyl.

André Stafleu, vijf jaar zijn jeugdtrainer bij Feyenoord en nu assistent- trainer bij Tian-Jin in China. „Ferne speelt liever op het middenveld, maar met zijn aanvallende kwaliteiten zette ik hem linksback. Sommigen vonden hem te klein. Wat nou te klein. En Roberto Carlos dan? Lizerazu. Jan Heintze. Ferne was een zeer begenadigde speler. Een goddelijk talent had-ie. Perfect voor die positie. Ik haalde hem geregeld op bij zijn moeder in Zoetermeer. Woonde daar toch in de buurt. Hij ging in die tijd veel om met mijn dochter. Ik vond hem helemaal niet zo’n moeilijk ventje. Maar ergens onderweg is er wat fout gegaan. Het lijkt wel of hij zijn weg niet kan vinden in de maatschappij. Komt ook door de mensen om hem heen. Die ruiken het grote geld. Zelfs voor een jongen van zestien is 40.000 euro dan al gauw te weinig. Dan verlies je als voetballer de realiteit uit het oog. Maar zonde blijft het. Want het is een absoluut toptalent.”

Henk Wisman, een seizoen zijn trainer bij FC Den Bosch, en nu coach van Fortuna Sittard. „ Ferne was negentien. Wij waren net gepromoveerd naar de eredivisie en zochten een linksback. Dat heeft-ie prima gedaan. Een echte karakterjongen. Zowel tijdens de wedstrijden als op de trainingen. Hij heeft bij ons altijd goed gespeeld en gedroeg zich als een echte prof. Maar daarom was het nog geen gemakkelijke jongen. Zo had hij altijd een eigen mening. Ik heb veel tijd in hem gestoken. En dat wierp ook zijn vruchten af. Dat het nu bij NEC zo mis gaat, verbaast me wel. Ik vind het doodzonde.”

Jim Calderwood, trainer van Aberdeen, waar Snoyl een half seizoen speelde voordat NEC hem kocht. „Natuurlijk wist ik dat Ferne niet als een monnik leefde. Ik vond dat hij op tijd z’n rust moest pakken. Ging-ie twee dagen voor de wedstrijd stappen. Ach, dat waren kleine dingen. Kreeg-ie een kleine boete. We hadden hem dolgraag gehouden, maar Ferne wilde zelf niet. Hij had last van heimwee. Ik ben stomverbaasd wat ik nu over hem hoor. De kans op een profcarrière ligt er nog steeds, maar hij zal eerst goed in de spiegel moeten kijken. Wat wil hij met zijn leven. De bal ligt bij hem.”

Mario Been, de man die hem bij Feyenoord weghaalde en tot woensdag zijn trainer bij NEC. „Ferne heeft niet het leven geleid dat je van een profvoetballer mag verwachten. Dat doet pijn, want in het verleden ben ik geregeld een vaderfiguur voor hem ge¬weest. Maar Ferne is nu 22. Hij moet zijn verantwoordelijkheid pakken. En het gaat ook om mijn geloofwaardigheid. Ik heb hem vaak de hand boven het hoofd gehouden. Teruggehaald bij de selectie. Een basisplaats gegeven, terwijl ik de ogen van de reserves in mijn rug voelde prikken. Ik vond het moeilijk, maar persoonlijk was er voor mij een grens bereikt. Toch zal ik zijn vertrek altijd als een persoonlijke nederlaag blijven beschouwen.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan