Nederland wint EK onder 21 in eigen land

Jong Oranje is op overtuigende wijze Europees kampioen geworden. De ploeg van bondscoach Foppe de Haan won in het doornatte Euroborg in Groningen met 4-1 van Servië. Het was voor het eerst dat een organiserend land het jeugdtoernooi won.

——————————————————————————–
De Gelderlander:
Jong Oranje prolongeert titel

De Europese voetbalbeker blijft in bezit van Jong Oranje. Een jaar na de toernooiwinst in Portugal leidde bondscoach Foppe de Haan zijn vernieuwde selectie opnieuw naar de zege. Nederland was in de finale in Groningen met 4-1 te sterk voor Servië.

Jong Servië bood een uur lang sterke tegenstand, maar toen werd het verzet van het elftal van trainer Miroslav Djukic binnen een paar minuten gebroken. Eerst maakte Ryan Babel in de zestigste minuut het tweede doelpunt, twee minuten later moest Servië met tien man verder na een rode kaart voor Aleksandar Kolarov. Maceo Rigters bekroonde zijn toernooi vervolgens met de 3-0. Het was voor de spits van NAC zijn vierde doelpunt. Daarmee werd hij topscorer van het toernooi.

Otman Bakkal van PSV eiste in de eerste helft de hoofdrol op door het enige doelpunt te maken. Daniël de Ridder, vorig jaar invaller tegen Oekraïne in de finale, deed de voorbereiding. Bakkal schermde de bal goed af, wachtte nog even en schoot de bal beheerst langs doelman Damir Kahriman: 1-0.
Het was een klein wonder dat er voor rust niet meer doelpunten vielen. Nederland en Servië zorgden in een aantrekkelijk duel voor veel gevaar bij beide doelen. Het elftal van Djukic nam achterin veel risico. Vooral via de zijkanten kon Jong Oranje vaak gevaarlijk worden. Ook Servië kreeg de nodige kansen, vooral uit ‘dode spelmomenten’. Doelman Boy Waterman was onzeker bij hoekschoppen en vrije trappen. Kolarov trapte in de 36e minuut de bal van grote afstand op de paal.

Na de pauze voerde Servië de druk op en kwam Nederland in de problemen. Het doelpunt van Babel in een van de vele snel uitgevoerde counters, bood uitkomst. Toen Kolarov aansluitend zijn tweede gele kaart ontving, was het duel beslist.
Na de 3-0 van Rigters, redde Dragan Mrdja de Servische eer. Invaller Luigi Bruins bepaalde de eindstand op 4-1 voor het elftal van De Haan, die in de Euroborg luidruchtig werd toegezongen. De 63-jarige Fries zal vermoedelijk veel meer voldoening halen uit de zaterdag veroverde titel dan die van een jaar eerder. Toen beschikte Jong Oranje met spelers als Klaas-Jan Huntelaar, Demy de Zeeuw en Stijn Schaars over meer kwaliteit. De Haan slaagde er in korte tijd in van zijn team een hecht collectief te maken. Dat was misschien wel de grootste kracht van het huidige Jong Oranje.

Voetbal International:
Jong Oranje wervelt naar tweede Europese titel op rij

Jong Oranje had zijn beste vorm voor het laatst bewaard. Met in de hoofdrollen Otman Bakkal, Ryan Babel en Daniël de Ridder moest Jong Servië de Europese titel aan Foppe de Haans jongens laten (4-1).

Juist Bakkal, die als enige twijfelgeval had toegewerkt naar de finale, bleek een beslissende factor bij het leggen van een basis. Jong Servië wist zich in de eerste helft geen raad met de PSV’er, die als komende man vanaf het middenveld steeds de ruimte zag en gebruikte.

Na ruim een kwartier betaalde de rol van Bakkal zich uit. Na een knappe pass van De Ridder werkte de middenvelder zich langs Antonio Rukavina en rondde hij goed af: 1-0.

Maar Bakkal gaf Jong Oranje niet alleen met zijn doelpunt lucht en vertrouwen. Ook al greep de Servische bondscoach Miroslav Djukic halverwege de eerste helft al in, Jong Oranje vaarde wel bij de aanwezigheid van de PSV’er, zoals ook duidelijk werd bij de kans die De Ridder van Bakkal kreeg.

Dat liet onverlet dat Jong Servië geen kans maakte. Aanvallend mocht Jong Oranje goed voor de dag komen, in defensief opzicht was het zo nu en dan worstelen. En ook over geluk had Nederland niet te klagen.

Zo kwam keeper Boy Waterman goed weg, toen hij een vrije trap van Alesandar Kolarov compleet miste. De redding kwam van de paal. En ook het eerste kwartier van de tweede helft maakte Jong Servië druk, met enkele hectische momenten van het Nederlandse doel als resultaat.

Een half uur voor tijd viel de beslissing in een tijdsbestek van twee minuten. Allereerst was Ryan Babel attenter dan zijn directe tegenstander Kolarov toen een voorzet van De Ridder iets van richting werd veranderd; 2-0.

Maar daarmee was nog niet gedaan met de hoofdrol voor Babel. Een overtreding van Kolarov op de Ajax-aanvaller betekende een tweede gele en dus rode kaart voor de Servische back. Enkele minuten later zette hij Maceo Rigters vrij voor keeper Damir Kahriman; 3-0.

Dat Babel een verdere bekroning op zijn goede wedstrijd, en dé kans op 4-0 liet liggen door een strafschop te missen was een smet op een mooie finale voor Jong Oranje, zoals ook de tegentreffer van invaller Dragan Mrdja dat was.

Het laatste wapenfeit was echter weer voor Jong Oranje. Invaller Luigi Bruins tekende voor de eindstand na een voorzet van De Ridder die met drie assists eveneens zijn waarde had getoond voor de oude nieuwe Europese kampioen.

Elf Voetbal:
FOPPE FLIKT HET WEER: JONG ORANJE EUROPEES KAMPIOEN

Beide teams begonnen afwachtend aan de finale. Servië probeerde het een aantal keer van afstand, Oranje moest het hebben van de steeds vrij opduikende Otman Bakkal. In de zeventiende minuut werd die losse aanpak van Servië op de aanvallende middenvelder van PSV afgestraft. Hij ontving de bal na een intelligent lobje van Daniël de Ridder, controleerde op de borst en schoot van dichtbij met links raak. Het was de eerste tegengoal in het toernooi voor de ploeg van bondscoach Djukic. Vijf minuten draaiden beide hoofdpersonen van de openingsgoal de rollen om en leek de 2-0 te vallen. Maar de volledig vrijstaande De Ridder schoot een prachtige voorzet van Bakkal onbeheerst over het Servische doel.

Tien minuten voor rust kwam Oranje – en vooral Boy Waterman – met de schrik vrij. Een vrije trap van Kolarov vanaf de zijlijn werd volledig verkeerd ingeschat door de doelman van AZ. Hij ging onder de bal door, maar had het geluk dat de bal via de paal precies in zijn handen belandde. Drie minuten voor tijd was het juist Servië dat van geluk mocht spreken. Centrale verdediger Dusko Tosic maakte hands, terwijl Maceo Rigters alleen op doel af had kunnen lopen. Scheidsrechter Skomina toonde echter genade en gaf slechts geel.

Tot het uur bleef het spannend. Daarna schoot Ryan Babel de laatste Servische hoop aan diggelen door met een geplaatst schot – uit een voorzet van De Ridder – voor de 2-0 te zorgen. Twee minuten later moesten de Serven ook nog eens met tien man verder, omdat linksback Kolarov zijn tweede gele kaart kreeg voor een overtreding op Babel. Zeven minuten later was de wedstrijd helemaal gespeeld. En opnieuw had Babel een hoofdrol. De Ajacied stuurde collega-spits Rigters weg, die keeper Kahriman omspeelde en raak schoot. Alweer het  vierde doelpunt van de aanvaller van NAC, die daarmee topscorer van het toernooi werd.

Na de applauswissel van Rigters, leek babel de jacht in te zetten naar de topscorerstitel. De spits versierde een (terechte) strafschop en legde zelf aan voor zijn derde van het toernooi. Kahriman ranselde de bal echter uit het doel. Niet veel later kopte invaller Mrdja zelfs van dichtbij de 3-1 binnen, en werd het even stil in het sfeervolle Euroborg. Het bleek slechts een kleine smet. De euforie bereikte een hoogtepunt dankzij een andere invaller. Luigi Bruins bekroonde zijn eerste speelminuten op het toernooi met een doelpunt. De aanvaller liep in de slotminuten een messcherpe voorzet van De Ridder tegen de touwen.