Jong NEC moet knokken tot de allerlaatste snik

De beslissing in de strijd tegen degradatie naar de eerste divisie valt voor Jong NEC in de laatste wedstrijd van het seizoen. Maandag moet de ploeg van trainer Wim Rip winnen van Jong Ajax, dat dan op bezoek komt in Nijmegen.

Dat ‘billenknijpende’ scenario rolde er gisteravond uit toen NEC in Enschede met 2-1 verloor van FC Twente en Jong Feyenoord tegelijkertijd de laatste strohalm pakte door Heracles met 4-1 te verslaan. Het gat met de Rotterdammers bedraagt twee punten.

"Geen enkel probleem", hield Rip de rug recht. "We hebben het nog steeds in eigen hand. Dat is het belangrijkste."

Tandenknarsend had de coach moeten toezien hoe zijn jonge ploeg – NEC trad aan met maar liefst vijf spelers uit de A-jeugd – in cruciale fases de wedstrijd door de vingers had laten glippen. "Zij scoorden op de voor ons slechtst denkbare momenten. Een minuut voor rust en in de laatste minuut van de wedstrijd."

De tweede goal viel ook nog eens vijf minuten nadat NEC door Dominque Scholten op gelijke hoogte was gekomen. De middenvelder – samen met Andrzej Niedzielan en doelman Raymon van Emmerik de enige spelers uit de selectie van Mario Been – benutte koelbloedig een strafschop nadat Chibamba in de zestien naar het gras was getrokken.

"Vanaf dat moment mag er eigenlijk niks meer gebeuren", analyseerde Rip. De onervarenheid brak zijn ploeg echter op. "Ik ben er ook goed ziek van, maar verwijt niemand iets. Nogmaals, we hebben het nog steeds in eigen hand. Maandag tegen Ajax. Dan moet het gebeuren."