Erik Langedijk stelt zich voor

“Wat moet NEC nu met Schele Daan als Commercieel manager? Deze man wordt toch nooit serieus genomen door de sponsors”. “Laat de beste man zich eerst bewijzen voordat je over hem oordeelt”. “Erik is wel een echte NEC-supporter” Dit zijn een aantal uitspraken van supporters op het officiële forum te lezen waren. Vandaag staat er een stuk in de Gelderlander waar Schele Daan uuuhh we bedoelen Erik Langedijk zich voorstelt.

Niet iedereen begreep NEC toen Erik Langedijk, alias Schele Daan, de nieuwe commercieel manager werd. Maar de Nijmegenaar is vooral een ondernemer. Vol ideeën en trots dat hij in De Goffert aan de slag kan.

Af en toe komt hij tijdens het interview tevoorschijn. Zit je plotseling tegenover Schele Daan. En niet meer aan tafel bij Erik Langedijk. Heeft de nieuwe commercieel manager van NEC eventjes plaatsgemaakt voor de Nijmeegse cabaretier annex volkszanger. „ Sullen we een fijn gesprek onder drie ogen houwe”, zegt Schele Daan in plat Nimweegs. En daar rolt de bulderende lach van Langedijk weer door de Brasserie van het Goffertstadion.

44 is hij nu. Op zijn achttiende raakte Langedijk aan een oog blind. „ Een lullig ongeval. Ik kluste wat bij voor een aannemer. Schoot er een metaalsplinter dwars door mijn oog. Dat hebben ze in de Radboud gelukkig kunnen behouden. Maar ik zie er nog maar voor één procent mee.” Vandaar ‘Schele Daan’. En omdat het moest rijmen kwam er ook nog eens ‘uut de Krayenhofflaan’ bij. Zijn typetje is wereldberoemd in Nijmegen en omstreken. Zonder Schele Daan geen Herenzitting bij het Nijmeegse carnaval. Maar even zo gemakkelijk verandert Langedijk in een Arabier die op een relatiedag van ABN-AMRO met een kwinkslag de directie onderuit haalt. „ Als ik wil, boek ik meerdere optredens per week, maar dat gaat niet gebeuren. Schele Daan is tijdelijk overleden. Misschien pak ik het ooit weer op. Net als het ondernemerschap. Want dat ben ik vooral, hè. Een ondernemer.

Ik geloof dat ik al vijftien jaar lid ben van de OSRN (Ondernemers Sociëteit Regio Nijmegen, red).” Enkele leden van die club schoven hem naar voren toen bekend werd dat Henk Bloemers vertrok naar De Graafschap en NEC op zoek moest naar een nieuwe commercieel manager. En zo zat de man die met zijn contractcateringbedrijf scholen in heel oost-Nederland bediende, later met Halal vlees en snacks produceerde voor de Islamgemeenschap en die bedrijven vervolgens weer verkocht, plotseling aan tafel bij de grote bazen van NEC. Technisch directeur Carlos Aalbers, algemeen directeur Jacco Swart, voorzitter Vincent Paes en de voorzitter van de OSRN, Ton van Galen. Ze luisterden naar Erik Langedijk, die met het hart op de tong zijn verhaal deed. „Ik ben een flapuit. Wat ik in mijn kop had, heb ik op tafel gegooid. Onze ideeën sloten op elkaar aan. Ik had er echt een goed gevoel bij. Anders was ik er ook niet ingestapt.”

Langedijk zegt trots te zijn dat hij het voor zijn club mag doen. Wie zijn geschiedenis kent, weet dat hij oprecht is. De nieuwe manager commerciële zaken was vroeger een fanatieke eastsider. „En daarvoor zat ik samen met Maurice Gubbels (oud-doelman NEC en nu manager van de businessclub, red) achter het doel van Harry Schellekens. Dat was mijn idool. Logisch. Ik was vroeger ook keeper. Maurice Gubbels en ik woonden in Dukenburg. We waren concurrenten bij DVE. Doorliepen samen de Nijmeegse jeugdselecties. Hij heeft geluk gehad dat ik dat ongeluk kreeg. Anders was-ie nooit keeper geworden bij NEC. Had ik hier onder de lat gestaan.” Langedijk heeft de volumeknop opengedraaid. Om zeker te weten dat Gubbels, die verderop zit in de Brasserie, hem hoort. Er wordt hard gelachen. Schele Daan steekt de kop op. Maar dan zit Langedijk er weer.

De commercieel manager wil NEC als merknaam interessanter maken voor heel Nederland. „Heerenveen is dat bijvoorbeeld. Kwalitatief een hoogstaande organisatie. Scouting, opleiding allemaal prima in orde. Facilitair uitstekend. Zo’n hoge servicegraad. Daar moeten we bij NEC ook naar toe. Uitbreiding van het stadion is daarom bittere noodzaak. We hebben de ruimte nodig om meer businessfaciliteiten te creëren.” Langedijk pleit voor aparte ruimtes waar de echte grote jongens elkaar treffen. Maar bezweert dat kleinere sponsoren net zo belangrijk zijn. „ Elk bedrijf met meer dan vijf werknemers is een kandidaat voor een businessstoel. Deze club is van ons allemaal.” Als het lukt slaat NEC de vleugels uit. Naar Noord-Limburg. Naar Brabant. „ Ik kijk naar een gebied tot Venray, Den Bosch, Tiel. Daar moet NEC een beleving worden. We gaan er keihard aan de slag.” Hij kent de geluiden dat uitbreiding toch helemaal niet nodig is.

Tenslotte is Langedijk de zwager van Marcel Boekhoorn. De grote geldschieter die uit beeld verdween, maar dankzij deze nieuwe commercieel manager met trommelgeroffel weer binnengehaald zal worden. Voor het eerst deze middag stelt Langedijk zich gereserveerd op. „Natuurlijk ken ik die geluiden. Marcel is mijn zwager. Ja, ook een vriend van me. Laat ik er dit van zeggen. NEC is hard op weg om de relatie met Marcel Boekhoorn te verbeteren. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Iedereen heeft het beste met NEC voor. Het belangrijkste is dan ook dat alle neuzen weer in dezelfde richting komen te staan.” Om dat bereiken voert hij gesprekken met gearriveerde sponsors en nieuwe sponsors. Altijd met humor. „Want ik heb nog nooit iets binnengehaald zonder een lach”, schatert Langedijk. Of zit daar nu Schele Daan?

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.