Eredivisie op weg naar super play offs?

Het AD meldt vandaag dat de eredivisieclubs zich 13 december gaan buigen over de nieuwe competitie-opzet zoals voorgesteld door PSV. Jan Reker verveelt zich blijkbaar in Eindhoven en heeft een nieuw model bedacht waarin de play offs nog verder uitgebreid zullen worden. Om hiervoor plaats te maken zal de eredivisie ingekrompen worden van 18 naar 16 clubs. Achterliggende gedachte uiteraard: geld, geld en nog eens geld. Dat de meeste voetbalsupporters na twee jaar experimenteren de buik meer dan vol hebben van de play-offs wordt voor het gemak maar even vergeten.

Naast de fans dient overigens ook de eerste divisie zich maar aan te passen, want zij dienen de twee afgevallen clubs op te nemen. Omdat de eerste divisie daarmee te groot wordt  moeten er volgens opper gloeilamp Reker maar twee tot vier clubs weggesaneerd worden. Da’s lekker dan voor stadsgenoot Eindhoven, toch één van de ‘prime suspects’ in dat geval.

Het geval van Reker in zijn volle glorie (bron AD):
De eredivisie gaat van achttien naar zestien deelnemers. Die spelen elk 30 wedstrijden, waarna de bovenste acht en de onderste acht gescheiden zullen worden.
De bovenste acht – waarvan in de play-offs de bovenste vier clubs vier keer thuis en drie keer uit aantreden – spelen tot slot zeven duels, waarna de kampioen bekend zal zijn. Die wordt tevens ingeschreven voor de Champions League. Onder de overige plaatsen worden de dan beschikbare andere deelnamebewijzen aan de UEFA Cup en eventueel de Champions League verdeeld.

Van de ‘verliezerspoule’, de onderste acht ploegen uit de reguliere competitie, degradeert de nummer laatst rechtstreeks. De club die als voorlaatste eindigt, speelt promotie/degradatieduels met de nummer twee van de eerste divisie. Reker heeft voorgesteld de punten uit de reguliere competitie mee te nemen naar de play-offs.

Komt er dus op neer dat als je de play offs niet haalt (de eerste negen is de laatste jaren al te hoog gegrepen, laat staan de eerste acht), dat je dan ergens in maart al klaar bent met het seizoen en heerlijk mag gaan kijken naar de top acht die echt aan de competitie gaan beginnen. Lekker hoor. Heel spannend.

Overigens is de foto die NU.nl naast de zin ‘De clubs die afvallen, komen in de eerste divisie terecht’ misschien ook een teken aan de wand…..

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan