De Pers: AZ-NEC

Omroep Gelderland: Forse nederlaag NEC bij AZ 4-0
NEC heeft in de uitwedstrijd tegen AZ een forse nederlaag geleden. De Nijmegenaren verdedigden veel te slap en konden voorin nauwelijks iets creëren. Het niet eens zo sterk spelende AZ kon voor rust al uitlopen naar 3-0 via treffers van Cziommer, Jaliens en Ari. In de rust werd de geblesseerde Peter Wisgerhof vervangen door Rutger Worm.
Het gebrek aan scherpte bleef. NEC had slechts één kans, maar Jhon van Beukering werkte een voorzet van Tim Janssen naast het doel. De Zeeuw zorgde nog voor 4-0, daarna was AZ minder efficiënt in de afwerking.

VI.nl: Wervelend AZ met speels gemak langs NEC
Met trainer Louis van Gaal noodgedwongen in een rolstoel op de tribune liet AZ in Alkmaar NEC geen enkele kans (4-0). Wat Van Gaal vanuit een ander standpunt zag, zal hem hebben kunnen bekoren. Na de eerste 45 minuten kon de coach al rustig naar binnen gaan. Ogenschijnlijk kinderlijk eenvoudig was NEC in het DSB Stadion tot een kansloze ploeg gedegradeerd.

Simon Cziommer promoveerde na dertien minuten een voorzet van Demy de Zeeuw met een duikkopbal tot een doelpunt. De tweede en derde goal deden daarvoor qua schoonheid weinig onder. Grétar Steinsson kopte een corner richting het doel, waarna Kew Jaliens knap uit de draai de bal in het Nijmeegse doel kreeg. Na een half uur was een hoogstandje van Ari NEC-keeper Gábor Babos te veel.

De ruime voorsprong bood AZ de gelegenheid na rust de wedstrijd rustig uit te spelen. Hoewel NEC claimde dat er hands aan vooraf was gegaan, vergrootte De Zeeuw de Alkmaarse voorsprong. Omdat Cziommer in het laatste kwartier nog de lat teisterde, bleef de score na de mooie en overtuigende AZ-avond 4-0.

FCUpdate.NL: Swingend AZ moeiteloos langs NEC
De geblesseerde AZ-trainer Louis van Gaal, die vrijdag zijn enkel en kuitbeen brak bij een reünie van de Academie voor Lichamelijke Opvoeding, zag vanuit een rolstoel dat zijn ploeg voor het eerst sinds lange tijd een tegenstander totaal kansloos liet. NEC keek bij rust al tegen een achterstand van drie doelpunten aan en mocht blij zijn dat AZ in het vervolg nog maar één keer scoorde: 4-0.

Cziommer opende de score na tien minuten met zijn hoofd. Jaliens passeerde keeper Gabor Babos even later door de bal vanuit de draai in één keer op doel te schieten. Middenvelder Demy de Zeeuw maakte na rust alweer zijn vierde doelpunt van het seizoen. De treffer van Ari, AZ’s derde, mocht er zijn. De braziliaan mikte de bal zaterdag bijna vanaf de achterlijn in de verste hoek

NEC, dat met drie aanvallend ingestelde spelers ambitieus aan het duel begon, stelde er helemaal niets tegenover. Het elftal van trainer Mario Been dacht na het doelpuntloze gelijkspel tegen Ajax en de overwinning van 5-1 op FC Groningen de ergste periode achter de rug te hebben. Tegen AZ leek het veldspel van NEC, dat deze competitie nog geen competitiedoelpunt buiten Nijmegen maakte, nergens naar.