De Gelderlander van vandaag: Utrecht-NEC

NEC nog te klein voor het tafellaken
Nijmeegse ploeg helpt FC Utrecht af van zijn thuissyndroom.

NEC heeft een reputatie op te houden als het er om gaat een spartelende tegenstander op de been te helpen. Gistermiddag mocht FC Utrecht profiteren van de Nijmeegse barmhartigheid. De ploeg van trainer Willem van Hanegem had dit seizoen in de eigen Galgenwaard nog niet weten te winnen, maar tot opluchting van de Utrechtse aanhang is de ban nu gebroken: 3-2.

Door de nederlaag, de zevende van het seizoen, zijn de plaatsen die recht geven op de play-offs nu ver weg voor NEC. „Voorlopig haken we af”, erkende Mario Been. „Ik had gedacht dat we een goede kans hadden om hier te winnen, maar kennelijk zijn we nog niet zo ver als ik dacht. Al hebben we niet gekregen waar we recht op hadden. Zelfs Van Hanegem vond ons de beter voetballende ploeg. Maar ja, dan moet je wel je kansen benutten…”

Been refereerde aan de kansen die zijn ploeg in de fase kort na de pauze kreeg om Utrecht op de knieën te dwingen. Vooral Lorenzo Davids mocht zich dat aanrekenen. De kilometervreter ging achter een verre bal aan, liep de Utrechtse verdedigers eruit, maar raakte de weg kwijt toen het op oogsten aankwam. NEC kwam gistermiddag al vroeg op voorsprong. Krisztian Vadocz legde de bal met een fluwelen trap op het hoofd van Jonas Olsson. De Zweed kopte de bal goed naar beneden, de grabbelende Grandel kreeg ’m pas achter de doellijn te pakken: 0- 1.

De weelde was van korte duur. Twee minuten later kreeg Loic Loval alle tijd om voor te zetten, bij de tweede paal mocht Gregoor van Dijk ongehinderd de gelijkmaker binnen tikken: 1-1. Been: „Wij hebben de neiging om een tegenstander terug te laten komen als we hebben gescoord. Dan gaan we achteruitlopen, terwijl dat helemaal niet nodig is.” De NEC-trainer constateerde nog maar eens dat zijn team een echte leider mist. „We zijn nog te klein voor het tafellaken.” Been hoopt maar dat technisch directeur Carlos Aalbers na 1 januari met zo’n dominante figuur op de proppen komt. „Maar je weet hoe dat gaat bij NEC. Laten we eerst maar eens proberen deze groep bij elkaar te houden. Dat wordt moeilijk zat.”

Juist in de fase dat NEC de zweep er overheen legde, kreeg de ploeg een ongelooflijke tegengoal om de oren. Na een driedubbele kluts mocht Leroy George uithalen. Doelman Babos pareerde het schot in eerste instantie, maar was in de rebound kansloos: 2-1. Ook de thuisploeg slaagde er niet in de voorsprong lang vast te houden. De nauwelijks af te stoppen Jeremain Lens slalomde langs drie Utrechters en legde breed op Davids. De jeugdinternational kreeg alle tijd om fantastisch raak te kogelen: 2-2. In het laatste halfuur ontspon zich een thriller die de 19.000 toeschouwers op het puntje van hun stoelen hield. Zowel Utrecht als NEC ging vol voor de winst, Rutger Worm en Robin Nelisse troffen beiden de lat, maar het was de thuisploeg die aan het langste eind trok. Via Giuseppe Rossini die in de 89ste minuut de winnende treffer kon binnenkoppen. Het was pas het derde doelpunt dat de Utrechtse Hulk in zijn loopbaan kon laten noteren, z’n eerste scoorde hij ook al tegen NEC

NEC en Halmstad slaan laatste bruggetjes
De kans dat Alexander Prent verkocht wordt aan Halmstad BK stijgt. De aanvaller, die gisteren tegen FC Utrecht tien minuten voor tijd in het veld kwam voor Tim Janssen, zei zelf nog niets gehoord te hebben uit Zweden, maar volgens Carlos Aalbers zijn de ontwikkelingen positief te noemen. „Er moeten nog een paar laatste bruggetjes geslagen worden”, liet de technisch directeur van NEC weten.

Naam van Jonas Olsson valt steeds vaker
Jonas Olsson maakte tegen FC Utrecht alweer zijn tweede goal van het seizoen. De Zweedse verdediger, die eerder deze competitie scoorde tegen FC Groningen (5-1), wordt steeds vaker genoemd in het transfercircuit. „ Jonas wordt door veel clubs in de gaten gehouden”, wist Carlos Aalbers. „Maar ik kan niet inschatten hoe groot de kans is dat hij in de winterstop vertrekt. Tot vandaag heeft geen enkele club zich officieel gemeld.”

Wisgerhof weet dat NEC slag gemist heeft
Buiten een schot op de lat kreeg FC Utrecht-aanvaller Robin Nelisse gisteren geen poot aan de grond tegen Peter Wisgerhof. De aanvoerder van NEC besefte dat zijn ploeg echter de slag gemist had. „We hadden vandaag aansluiting moeten krijgen bij de middenmoot. En als we nu zelf te weinig gebracht hadden, dan was het nog terecht geweest. Maar dat is het niet. We hebben er juist alles aan gedaan.”

Gele kaarten NEC’ers nog zonder gevolgen
Scheidsrechter Kevin Blom trok gisteren drie keer geel voor een speler van NEC. Lorenzo Davids, Naïm Aarab en zijn vervanger Muslu Nalbantoglu werden geboekt. Het trio is echter nog ver verwijderd van een schorsing. Voor Heerenveen-verdediger Gianni Zuiverloon ligt dat anders. Hij kon zaterdag tegen De Graafschap met twee keer geel vertrekken en is zondag tegen NEC – net als Afonso Alves – geschorst.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan