De Gelderlander van vandaag: NEC-Heerenveen

NEC zakt steeds dieper in het moeras
Nijmeegse ploeg slecht bediend met 0-1 verlies tegen Heerenveen.

De regen viel gisteren de hele dag met bakken uit de hemel en het veld van De Goffert was al voor aanvang veranderd in één grote modderpoel. In die condities móest het toeval wel een doorslaggevende rol spelen bij NEC-Heerenveen. Zoals wel vaker keerde het lot zich tegen de ploeg die het toch al zo moeilijk heeft: 0-1.

NEC leek gistermiddag op het verdronken land lange tijd meer bedreven in zwientje tikken dan Heerenveen. Ook al smoorden veel combinaties in een van de plassen, het Nijmeegse spel stond in de eerste helft op een zeer aanvaardbaar niveau. De verdiende voorsprong bleef echter uit. Sterker nog, de thuisploeg keek halverwege zelfs een achterstand aan. Vier minuten voor de pauze frommelde de Deen Jakob Poulsen zich zomaar vrij in de Nijmeegse zestien en prikte de bal achter doelman Gábor Babos: 0-1.

„De gelukkigste heeft gewonnen”, erkende Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek. „ Als er vandaag één ploeg aanspraak had mogen maken op de overwinning, dan waren wij dat”, simde Mario Been. „ Ons spel wordt ook met de week beter, alleen liet het benutten van de kansen weer te wensen over. Het is bij ons allemaal net niet.” De NEC- coach doelde speciaal op de mogelijkheid die Tim Janssen in de 22ste minuut kreeg. Na een mooie aanval over de – iets minder natte – rechterkant mocht de Brabander vanaf een meter of zeven vrij inknikken. Janssen illustreerde dat aanvallend koppen een totaal verwaarloosde vaardigheid is in Nijmegen. Na de hervatting werd het helemaal een Schlammschlacht. Nadat Peter Wisgerhof in de 48ste minuut een opgelegde kans had laten liggen, moest NEC in zijn jacht op de gelijkmaker diep in zijn reserves tasten. Dat ging steeds vaker ten koste van de zuiverheid en in het tweede bedrijf leek de genadeklap soms dichterbij dan de gelijkmaker.

Mario Been probeerde met twee wissels het tij te keren en het waren uitgerekend de twee invallers die de kans kregen om de dreigende nederlaag af te wenden. Brett Holman, terug na twee maanden blessureleed, schoot in vrije positie naast, Saïdi Ntibazonkiza kwam liefst tweemaal in scoringspositie. De grootste kans kreeg de Burundees in blessuretijd toen hij van dichtbij kon inkoppen. Maar ook hij onderstreepte dat het geen overbodige luxe zou zijn als bij NEC de kopgalg van Wiel Coerver zou worden geherintroduceerd.

Terwijl Heerenveen naar de vierde positie op de ranglijst is gestegen, wordt de kloof naar de playoffplaatsen voor NEC almaar groter. Het goede nieuws voor de Nijmeegse ploeg kwam dit weekeinde uit andere stadions. Van de vijf clubs die nog lager stonden, kwam alleenWillem II iets dichterbij. Heerenveen-verdediger Kristian Bak Nielsen gleed vlak voor rust keihard tegen een betonnen muurtje en kon niet meer aan de tweede helft beginnen.

Holman maakt lang verwachte rentree
Australiër bekroont invalbeurt bijna met doelpunt in slotfase.

Zaterdag had Brett Holman nog een goed gesprek met de trainer gehad. „ Mario Been vroeg hoe ik me voelde. ‘Goed’, zei ik. Ik had net lekker getraind. Totaal geen last van die enkel. Het was mooi weer. Ik was er klaar voor. Maar toen ik vanmorgen naar buiten keek, zag ik de regen met bakken naar beneden komen. Mooi kloten, dacht ik gelijk.” En daar zat geen woord Australisch bij.

Na negen weken blessureleed maakte Holman gisteren bij NEC zijn rentree tegen Heerenveen. Het veld leek in niets meer op een grasmat toen de middenvelder na 63 minuten mocht invallen voor Tim Janssen. „ Een ideale test voor mijn enkel, zei ik tegen mezelf. Natuurlijk was ik liever teruggekomen op een mooi glad veldje, maar als ik hierop overeind zou blijven, kon ik alles doorstaan.”

Negen weken. Nog nooit in zijn carrière had Holman zo lang buitenspel gestaan door een blessure. De voetballoze periode was hem zwaar gevallen. „Ik vond het niet leuk”, klonk het eufemistisch. „Kwam ook omdat de verwachting in eerste instantie anders was. Ik raakte geblesseerd in de thuiswedstrijd tegenWillem II. Aanvankelijk dachten ze dat ik er een week later tegen Excelsior wel weer bij kon zijn. Vervolgens zat er een interlandweekeinde tussen en moest ik me richten op Ajax uit. Dat lukte ook niet. Ik raakte teleurgesteld. Het lukte me maar niet om fit te worden.” Het waren van die dagen dat de Australiër niet om een gesprek verlegen zat. „Ik had niet echt de behoefte om met iemand te praten.” De medische ruimte van het Gofferstadion heeft geen geheimen meer voor hem. Hij zat er elke dag. „Die enkel was helemaal slap. Ik ben intensief behandeld. Veel tijd gehad om na te denken. Zou ik weer terugkomen? Wanneer? En hoe?”

Gisteren was het zo ver. Het klaterende applaus, de massale toejuichingen van de NEC- supporters. Hij werd er warm van. Ondanks de woeste, gure hersftbuien. „Ik vond ons publiek fantastisch vandaag”, zei Holman. „Hoe ze ons vanaf het begin toezongen. En toen we met 1- 0 achter kwamen. Begonnen ze nog harder te zingen. Stonden ze keihard achter de eigen ploeg. Dat was mooi.”  Bijna had hij een perfecte rentree beleefd. Twee minuten voor tijd kreeg Holman op de rand van het strafschopgebied de bal van die andere invaller, Saïdi Ntibazonkiza. „Ik schoot met links. Tegendraads, maar die bal ging naast. Helaas.” En dus bleef het 1-0 voor Heerenveen. „ Zuur, want we waren – ondanks de omstandigheden – veel beter. Maar het is niet best. Zeker thuis moeten we onze wedstrijden winnen. We hebben belangrijke punten laten liggen.” Maar de toekomst ziet er voor hem persoonlijk weer wat rooskleuriger uit. „Morgen aan de bak. En dan zondag naar Sparta. Een basisplaats? Zie ik wel. Ik zit in elk geval weer bij de selectie. Eindelijk.”

Jonas Olsson baalt van slechte omstandigheden in De Goffert
Hij reageerde met een flauwe glimlach op de toespeling van een verslaggever van Radio Gelderland. Engelser dan dit hadden de barre omstandigheden in De Goffert niet kunnen zijn. Maar Jonas Olsson wilde na afloop van de 1-0 nederlaag tegen Heerenveen niet meer ingaan op de vermeende belangstelling van enkele clubs uit de Premier League. „Dat is niet respectvol naar mijn team toe. Ik verdedig nu de kleuren van NEC. Daar ligt mijn focus”, zei de doorweekte Zweedse verdediger met een gezicht waar de teleurstelling van afdroop. „Gezien de omstandigheden was dit onze beste thuiswedstrijd tot nu toe. Maar door het zware veld werden de moment bepalend. Wij waren de betere ploeg. Heerenveen krijgt geloof ik twee kansen. Dat zegt genoeg.” De Friezen hadden er aan eentje genoeg om te scoren. „Die goal was natuurlijk niet goed van ons. PeterWisgerhof plaatst die sliding. Hij raakt de bal half. Ik ben net op weg naar rechts en glij ook nog eens uit. Schiet die bal onder Gabor Babos door. Misschien moet’ie die hebben. Ach, ik weet het eigenlijk niet. Maar een wedstrijd onder deze omstandigheden. Daar is niet op te trainen.”

‘Het gras herstelt zich nu niet meer’
Stadionmanager Theo van Benthum vecht tegen de bierkaai.

„ Geen punten en het veld helemaal naar de kloten.”  Theo van Benthum was na afloop van NEC-Heerenveen (0-1) geen gelukkig man. De stadionmanager van De Goffert stopt het hele jaar zijn ziel en zaligheid in zijn pogingen om het speelveld in optimale staat te houden, maar het is in Nijmegen dikwijls vechten tegen de bierkaai. Besmuikt lachend nam hij de troostende schouderklopjes in ontvangst. „ Het veld heeft na vanmiddag zoveel schade opgelopen, daar loop je de rest van het seizoen tegenaan te hikken”, legde Van Benthum schouderophalend uit. „Twee jaar geleden was het na een wedstrijd tegen FC Twente van hetzelfde laken eeen pak. Toen duurde het maanden voor er weer een fatsoenlijke grasmat lag.” „Het is eigenlijk heel simpel: het gras groeit in deze tijd van het jaar niet meer. Pas ergens in april is het zo ver dat de mat zich weer herstelt. Tot die tijd moeten we volstaan met lapmiddelen. We kunnen van de week proberen een paar dikke zoden in het vijfmetergebied neer te leggen, maar vaak hechten die in deze tijd van het jaar niet. Verder kunnen we niet veel meer doen dan de ondergrond vlak en stabiel maken, bijvoorbeeld door de ndergrond wat losser te maken en door papzand aan te brengen.”  „Kunstgras? Ach, je weet dat het er oooit van komt. Maar voorlopig is het nog niet zo ver. Er zitten op dit moment nog te veel nadelen aan vast. Denk alleen maar aan de spelers die je niet kunt krijgen omdat ze niet om de twee weken op kunstgras willen voetballen uit angst voor blessures.” „Groeilampen zouden op korte termijn wel soelaas kunnen bieden. PSV gebruikt ze al een paar jaar, Heerenveen en AZ sinds kort ook. Als je dergelijke lampen plaatst, groeit het gras ook in de wintermaanden. Maar dan spreek je wel over een investering van tonnen. Een andere mogelijkheid is het aanleggen grassmaster, een natuurveld dat versterkt is met kunstvezels. Maar ook in dat geval ben je al gauw zes ton kwijt.”

Kijkoperatie volgt snel voor Van den Boogaart
Mark van den Boogaart moet binnen nu en anderhalve week een kijkoperatie in de enkel ondergaan, waarna hij verlost hoopt te zijn van een verschoven stukje kraakbeen. De middenvelder van NEC staat sinds het begin van de competitie aan de kant. „ Opereren is nooit een goed teken, maar ik hoop nu eindelijk fit te worden, want dat ben ik dit seizoen nog niet geweest”, aldus Van den Boogaart.

SPORTFORUM
In het Sportforum van De Gelderlander reageren drie kenners uit de regiona¬le sportwereld op een prikkelende stelling. Vandaag hun mening over de modderpoel in De Goffert waar NEC gisteren uitgleed.

De stelling luidt daarom:
‘NEC is toe aan een strak kunstgrasveldje in De Goffert’

‘ Met kunstgras kom ik niet meer’ Leen Looyen, scout bij NEC en begeleidt coaches
„ Ik heb bij NEC een seizoenkaart voor het leven, maar als ze in De Goffert kunstgras neerleggen, kom ik nooit meer kijken. De geur van gras, een vervelend polletje en een sliding, voor mij geeft dat charme aan het voetbal. Dat raak je kwijt als je op kunstgras gaat voetballen. Daarom mag Heracles van mij degraderen. Kunstgras is mooi voor de jeugd om op te trainen als de velden slecht worden, maar in een stadion hoort het in mijn optiek niet thuis. Tegelijkertijd besef ik ook wel dat je de ontwikkelingen niet tegenhoudt. De fabrikanten oefenen nu al zo veel druk uit op de bonden, dat kunstgras op de lange duur niet tegen te houden zal zijn.”

De Goffert met een dak er op’ Wim Zegers, turnvereniging De Hazenkamp
„ Spelen in die vieze modder is een stadium dat we gepasseerd zijn. NEC moet mee met de tijd. Op termijn is het niet vol te houden op gewoon gras. Misschien in Zuid- Europese landen waar altijd de zon schijnt, maar niet hier. Waarom zou je met een stoomtrein blijven rijden als je beschikt over elektriciteit? Laat ze dan ook maar een dak op de Goffert bouwen. Als ze met die topsporthal toch aan de gang gaan, kunnen ze dat gelijk erbij doen. Als het dan overdekt is, kunnen er ook allerlei andere evenementen gehouden worden. Dan wordt het met 52-degrees en een nieuw treinstation een mooi stukje van Nijmegen.”

‘ Je moet twee velden hebben’ Sjaak Koppers, wethouder te Druten
„Dit vind ik een leuk onderwerp, omdat we er hier in mijn gemeente een hele discussie over hadden. Ik denk dat er over vijftien jaar overal kunstgras ligt. In de zomer is echt gras mooi, maar in de winter heb je kunstgras nodig. NEC – Heerenveen was dus absoluut geen wedstrijd. De vraag is of iedere club geen twee velden moet hebben. Dan kunnen ze kiezen, afhankelijk van de omstandigheden. Bij ons heeft SCD bijvoorbeeld twee velden. Bij lekker weer op gras, en bij slecht weer op kunstgras. Over het algemeen is gewoon gras beter. Vooral voor de jongens die geen techniek hebben.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.