De Gelderlander van vandaag: De Treffers-NEC

Het zelfvertrouwen is weer gegroeid van ons NEC. Gisteren is er weer met 5-1 gewonnen wat een ongekende weelde is voor een NEC-supporter. Met een overwinning op zak is het altijd plezierig om de Gelderlander open te slaan.

Goed gesprek zet Lens op juiste spoor
NEC stoot De Treffers uit KNVB beker door drie goals AZ- huurling.

Het heeft even geduurd, maar gisteren liet Jeremain Lens zien waarom ze er bij NEC zo happig op waren om hem te huren van AZ. Voor het eerst dit seizoen drukte de aanvaller zijn stempel op de wedstrijd. Met drie doelpunten maakte de Amsterdammer een einde aan het bekeravontuur van De Treffers, dat uiteindelijk met 1-5 ten onder ging op het eigen – met 4.000 toeschouwers stijf uitverkochte – sportpark Zuid. „ Soms moet je eerst een goed gesprek voeren met iemand, voordat het er echt uitkomt”, sprak Mario Been veelbetekenend. De Rotterdammer had eerder deze week een onderhoud met zijn pupil gehad, omdat Lens er in de ogen van de NEC-trainer niet uithaalde wat er wel degelijk inzat. „Ik zag het Roy Beerens-verhaal terugkomen”, zei Been die doelde op de vorig seizoen van PSV gehuurde aanvaller, die in het begin ook zijn aanpassingsproblemen had. „ Net als Roy, komt Jeremain ook van een grote club. Ze denken te veel in balbezit. Maar bij NEC heb je de bal minder vaak. Moet je er hard voor werken om ‘m te krijgen. Dat deed Jermaine vandaag heel goed. En dan maakt ’ie drie doelpunten. Heerlijk toch.”

Niet alleen het aantal, ook de kwaliteit van zijn goals sprak tot de verveelding. „Mijn derde vond ik de mooiste”, zei Lens. „ Goede actie in het strafschopgebied en vanuit een moeilijke hoek hoog in de touwen.” Het doelpunt kon concurreren met de openingstreffer van de amateurhoofdklasser, die al na acht minuten brutaal de leiding nam. DeWit- Rus Aleh Putsila – in het verleden als Oleg Poutilo vier jaar onder contract bij NEC schoot de bal steenhard in de winkelhaak boven de verbouwereerde NEC-doelman Gabor Babos. De profs speelden in die openingsfase nerveus, maar Lens had nimmer getwijfeld. „Maak je niet druk, heb ik geroepen. Ik wist zeker dat we zouden winnen.” Het wedstrijdverloop gaf hem gelijk. Bij rust had NEC de achterstand al omgebogen in een 1-2 voorsprong (dankzij doelpunten van Lens en Van Beukering én een mindere doelman Erik Makaay) om in de tweede helft door nog twee goals van Lens en eentje van de ingevallen Tim Janssen op 5-1 te eindigen. „Ik wist dat het beter moest”, blikte Lens nog maar eens terug op het gesprek met Been. „Besefte dat die knop om moest. Lever meer strijd, zei de trainer. Dan komt de rest vanzelf. Hij had gelijk. Dat bleek vanavond wel.”

En juist nu de aanvaller de stijgende lijn te pakken lijkt te hebben, wacht zaterdag de uitwedstrijd bij zijn echte werkgever, AZ. „Ik hoop dat ik net zo speel als vanavond. Dat zou mooi zijn”, wist Lens. Zijn ploeg zit in elk geval in een zoals ze zo mooi zeggen – flow. 0-0 tegen Ajax, met 5-1 winnen van Groningen, weer vijf doelpunten tegen De Treffers. Bij de laatste zestien in de beker. De matige seizoenstart – vier punten uit acht wedstrijden en twee doelpunten gescoord – lijkt alweer lang geleden. NEC plaatste zich gisteren bij de laatste zestien in de strijd om de KNVB beker. De Groesbeekse hoofdklasser De Treffers ging op eigen veld met 5-1 over de knie.

Hoofdklasser uit Groesbeek erkent verschil met NEC.

Bij De Treffers kon alleen de penningmeester tevreden terugkijken op de met 1-5 verloren bekerwedstrijd tegen NEC. Zo’n vierduizend toeschouwers omzoomden gisteravond het veld. De ingehuurde extra beveiliging bleek niet nodig. Het bleef uitermate rustig op het volgepakte sportpark Zuid. Even veerde minimaal het Groesbeekse deel van de supporters op bij de enorme poeier van Aleh Putsila voor 1-0. Maar jammer genoeg bleef het in Groesbeek bijna de hele wedstrijd net zo stil als in De Goffert. Dat had ook alles met het scoreverloop te maken. Al bleef De Treffers in de eerste helft lang meedoen in de wedstrijd. Voor Bas Bakker van de Treffers was het een speciale wedstrijd. „ Dat kun je wel zeggen”, zei de centrumverdediger na afloop. „Ik heb tien jaar bij NEC gespeeld tot en met het eerste. Ik was blij verscheidene jongens weer te zien. We hadden stilletjes op een stunt gehoopt. Bij de 1-2 hadden we nog kans en hebben in de rust geprobeerd alles op een rijtje te zetten. Wat het verschil is in spitsen tussen hoofdklasse en eredivisie? In de eredivisie zijn ze veel slimmer. Ze blijven achter je en komen op het juiste moment voor je. En er zijn veel meer lopende mensen dan in de hoofdklasse. We hebben zo goed mogelijk geprobeerd dat op te vangen. We speelden meer verdedigend dan normaal. Want als je tegen NEC één op één gaat spelen dan is dat zelfmoord. We hebben in ieder geval twee ronden sterk gespeeld in de beker. En als je in de derde ronde er uitvliegt, is dat geen schande.”

„ Jammer dat de 1- 1 zo snel viel”, reageerde De Treffers-trainer Eus Marijnissen. „ De eerste twee doelpunten van NEC waren weggevertjes van ons. Het is zonde, maar zondag is er weer een belangrijke wedstrijd in de hoofdklasse. Ik kan de jongens niks verwijten, ze hebben er hard voor gewerkt. Martijn Kuiper had nog een kans om een tweede te maken. Verder hebben wij niet zoveel weggegeven.” Bij de 1-1 van Jeremain Lens en de 1- 2 van Van Beukering maakte doelman Erik Makaay een weinig overtuigende indruk. „ De eerste mag ik op mijn conto schrijven”, sprak Makaay schuldbewust. „Ik deed een stapje naar voren, toen naar achteren en kwam op mijn hakken terecht. Ik raakte uit balans. Het is les één voor keepers: nooit achteruitstappen. Daardoor gaf ik de rebound weg waar Lens uit scoorde. Nee, ik was niet zenuwachtiger dan anders. Bij de tweede kwam de bal op de hak van Jasper Zuidwijk en stuitte hij twintig centimeter voor me op. Ik vind niet dat je de 1-2 mij mag verwijten.” De doelman merkte het verschil tussen de eredivisionist en de hoofdklasser. „ Op dat niveau schieten ze van achter de verdediger weg. Zoals bij de 1-3. Die zie je echt niet aankomen. Bij NEC hadden ze weinig ruimte nodig om te schieten. En dat wij in de wedstrijd langzamerhand conditioneel minder worden is begrijpelijk. De meeste jongens bij ons hadden gewoon overdag gewerkt. Bij de 1- 3 was het gebeurd. Maar dat is geen schande. Het werd 1-5, daardoor kunnen we nu tenminste zeggen dat we even goed zijn als FC Groningen.”

Been hoopt op gunstige bekerloting
NEC-trainer baalt van schorsing Nalbantoglu

Heel voorzichtig blikte Mario Been gisteravond even vooruit naar de bekerloting. „De clubs die bij de laatste zestien zitten, hebben allemaal hun best gedaan”, sprak de trainer van NEC bijna zalvend. „ Maar er zitten er natuurlijk een paar bij die ik wel tegen wil komen in de achtste finale”, doelde hij op enkele amateurclubs en eerste divisionisten. Tegelijkertijd besefte Been dat zijn ploeg dan wel beter voor de dag moet komen als in de openinsgfase tegen De Treffers. „We waren te nerveus. Voetbalden te zenuwachtig. De inspeelpass was te slordig. Blijf kalm heb ik in de rust gezegd. Dan valt die derde goal vanzelf.” De eerste van de avond had hij niet gezien, beweerde Been. „ Zo hard was’ie”, stak de Rotterdammer zijn bewondering voor de openingsgoal van De Treffers niet onder stoelen of banken.

Drie keer had hij de amateurs laten bekijken. In de aanloop had hij zijn spelers op het hart gedrukt de Groesbeekse ploeg niet te onderschatten. „ Omdat het een van de betere hoofdklassers is. Die moet je serieus bestrijden.” Toen de strijd gestreden was, wisselde Been in snel tempo Janssen voor Worm, Van Brakel voor Van Beukering en Van den Boogaart voor Vadocz. „Uit veiligheid. Uitkijken voor blessures en ik wilde Van den Boogaart na negen weken wat speeltijd geven op zijn eigen positie,” legde de trainer uit. Tien doelpunten in de laatste twee wedstrijden. Dat belooft wat voor zaterdag als NEC in Alkmaar tegen AZ speelt. „Maar die ploeg staat natuurlijk veel te laag als je de kwaliteiten bekijkt”, temperde Been de euforie. En, wist hij, er was nog genoeg fout gegaan tegen De Treffers. „Die gele kaart voor Muslu. Daar ben ik echt boos over geworden. We stonden met 4-1 voor en dan zo’n tackle. Nu is hij geschorst voor de volgende bekerwedstrijd. Dat is dom, maar ik geloof dat hij daar zelf ook wel achter was.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan