De Gelderlander van vandaag: AZ-NEC

NEC helpt AZ galant in het zadel
Nijmegenaren geven duel in Alkmaar al na een half uur weg.

Mocht NEC zijn gaan zweven na de mooie reeks tegen Ajax (0-0), FC Groningen (5-1) en De Treffers (5- 1), dan staat de Nijmeegse voetbalploeg sinds zaterdagavond weer stevig op de grond. „Met beide voetjes”, sprak trainer Mario Been na de kansloze 4-0 nederlaag tegen AZ. Omdat de Alkmaarders dit seizoen nog niet de echte topvorm hadden laten zien, was NEC hoopvol de bus ingestapt, maar na een half uur zat de wedstrijd er alweer op door goals van Simon Cziommer ( 13de), Kew Jaliens ( 18de) en Ari (32ste). „Met alle respect voor de tegenstander, maar wij waren de baas op het veld”, zei de voor de geblesseerde Louis van Gaal ingevallen coach Edward Metgod. De oud-doelman had bij de laatste training al gezien dat het goed zat met zijn ploeg. „We oefenden de ruit op het middenveld. Met Moussa Dembélé hangend op rechts. Dat ging zo goed. Na een kwartier zijn we al gestopt. Niks meer aan doen. Het stond.”

Op papier had ook Mario Been het voor elkaar. Tegenover de twee aanvallers van AZ ( Moussa Dembélé en Ari) posteerde de Rotterdammer een driemans defensie met Jonas Olsson en Peter Wisgerhof in de dekking en de Hongaar Krisztian Vadocz in een vrije rol. „Maar als Lorenzo Davids bij die openingsgoal Cziommer zomaar uit zijn rug laat lopen, vraag je om problemen”, treurde Been. Ook bij de tweede treffer van AZ hadden zijn spelers de helpende hand toegestoken. Wisgerhof en Janssen lieten bij een corner Steinsson zomaar doorkoppen, waarna ook Kivuvu besloot het Jaliens niet al te moeilijk te maken. „Een ervaring rijker, maar een illusie armer”, vatte Been de gevolgen kernachtig samen.

De trainer greep in de rust in en liet zijn mandekkers achter in de kleedkamer. „Wisgerhof was licht geblesseerd. En Olsson staat met vier gele kaarten op scherp. Hij is een echte winnaar. Met het oog op vrijdag, als we thuis tegen Heracles spelen, wilde ik geen risico’s nemen. Die wedstrijd moeten we winnen”, blikte Been vooruit. Dat deden ze bij AZ ook. De uitverkochte thuishaven veerde zaterdagvond verheugd op toen bekend werd dat Heerenveen koploper PSV met 2-1 verslagen had. Weliswaar gaapt er door de valse start van de Alkmaarders (vier nederlagen en twee remises in de eerste tien wedstrijden) nog een gat van negen punten, maar na NEC werd er hoopvol gekeken naar de komende confrontatie van zondag met de landskampioen. AZ richt de blik weer omhoog. NEC daarentegen maakte een pas op de plaats. Drie punten slechts bedraagt het gaatje met rode lantaarndrager Sparta. Been: „We zweefden een beetje, denk ik.” De landing zaterdagavond in Alkmaar was abrupt en hard. Na een goede serie met tien doelpunten in de laatste twee duels, geloofde NEC in een goede afloop van het duel tegen AZ. Het werd 4-0 voor de Alkmaarders.

‘ Duel tegen Heracles is belangrijker’
Sterkmakers Wisgerhof en Olsson blijven na rust in de kleedkamer.

Terwijl hij wanhopig probeerde het Nijmeegse kaartenhuis overeind te houden, moest Peter Wisgerhof zaterdagavond tijdens AZ-NEC regelmatig terugdenken aan de ontmoeting van het afgelopen seizoen. Toen, op de dag voor kerst, leverde de formatie van coach Mario Been een defensieve topprestatie door een op volle toeren draaiend AZ op 0-0 te houden. Dankzij een uitblinkende doelman Babos, maar ook omdat de NEC’ers zich die middag met doodsverachting in de duels stortten en weigerden te capituleren.

Van die onverzettelijkheid was zaterdag weinig te bespeuren. Mede doordat het tactisch niet goed stond, kwamen de bezoekers overal een stapje te laat. En áls ze een keer op tijd waren, lieten ze zich fysiek afbluffen. Been klaagde na afloop dat het allemaal best iets ‘mannelijker’ had gemogen. Toch was het niet uit onvrede met hun spel dat de Rotterdammer halverwege zijn mandekkers naar de kant haalde. Peter Wisgerhof haakte af met een lichte blessure, Jonas Olsson werd uit voorzorg gewisseld. „ Ik sta op vier gele kaarten, bij een volgende ben ik geschorst”, aldus de Zweed. „Daarom hadden we afgesproken dat ik er in de rust uit zou gaan als de stand daar aanleiding toe gaf. De wedstrijd van vrijdag tegen Heracles is voor ons het belangrijkst, dan moeten we met het sterkst mogelijke team spelen. Natuurlijk was ik het liefst doorgegaan, maar ik denk dat het een verstandige beslissing was om mij te wisselen.”

Ook aanvoerder Wisgerhof kon leven met zijn vervanging. „Vlak voor rust schoot het in m’n kuit. Ik wilde het nog wel proberen, maar hij werd steeds stijver. Uiteindelijk heb ik in overleg met Cees (fysio Van der Linden, red.) besloten geen risico te nemen.” De twee sterkmakers van NEC zochten zaterdagavond wanhopig maar vruchteloos naar een plausibele verklaring voor de defensieve kwetsbaarheid die de Nijmeegse ploeg dit seizoen vertoont. Wisgerhof: „De achterhoede bestaat uit dezelfde namen, daar kan het dus niet aan liggen. Maar feit is dat we de doelpunten soms erg gemakkelijk weggeven. Net als vorig jaar wilden we het AZ vanuit een gesloten verdediging moeilijk maken. Daar kwam niets van terecht. We lieten ze voetballen. waren veel te slap in de duels. Zij hadden voortdurend een mannetje over. Dan vraag je dan om moeilijkheden tegen AZ. Verliezen van een topploeg mag, maar niet op zo’n manier.”

Ook Olsson snapte niet precies waarom NEC zich soms zo gemakkelijk de kaas van het brood liet eten. „ Om een of andere reden incasseren we regelmatig vroege tegengoals. Vaak uit corners en vrije trappen, zoals vanavond bij de tweede. We gaan dan te naïef de duels in. Meestal is een klein duwtje genoeg en voorkom je een hoop ellende. Maar het gaat me te ver dat wij niet meer kunnen verdedigen. We hebben tegen Ajax en Groningen laten zien dat we het echt nog niet verleerd zijn.”

Naïm Aarab leert elke dag weer iets bij
Jonge Belg blijft keurig overeind bij invalbeurt tegen AZ.

Doordat het vaste verdedigingskoppel Wisgerhof- Olsson zaterdagavond in Alkmaar na rust in de kleedkamer achterbleef, kreeg Naïm Aarab voor het eerst dit seizoen speeltijd in de hoofdmacht van NEC ‘(overigens is dit onjuist, Aarab speelde ook tegen PSV mee, red. DTH)’. De jonge Belg (19) bleef goed overeind en overtuigde vooral door zijn accurate passing. Het leverde de verdediger een pluim op van trainer Mario Been die verder weinig aanleiding had voor tevredenheid.

Aarab zelf lachte de complimenten verlegen weg. „Ik heb geprobeerd te doen wat de trainer vroeg: proper spelen, zuinig op balbezit, geen risico nemen. Het ging wel aardig, maar ik heb verder weinig kunnen bijdragen om de nederlaag te voorkomen. Het werd zelfs nog 4-0. Toch wel een tegenvaller. Na de goede reeks tegen Ajax, Groningen en De Treffers had ik er op gerekend dat we tegen AZ kans zouden hebben op een goed resultaat. Het was jammer dat we al zo snel een tegendoelpunt kregen. Daarna kwamen we er eigenlijk niet meer aan te pas.”

Ondanks de pandoering in Alkmaar was de jonge Brusselaar zaterdagavond blij verrast met de speeltijd die hij kreeg toebedeeld. „Nee, daar had ik totaal niet op gerekend. Ik ben al blij dat ik dit seizoen elke week bij de selectie zit. Ik ben hier om mij te ontwikkelen en leer elke dag weer iets bij. Op de training maar ook op de bank. Ik kijk vooral naar Peter Wisgerhof en Jonas Olsson, maar ook naar Muslu. Want zij spelen op de posities waarop ik mij in de toekomst zal moeten richten.”

Huurling Lens koopt weinig voor complimenten AZ- trainer Metgod
Voor het begin van de wedstrijd schudde hij de handen van alle AZ- spelers. „ Ze wensten me succes”, zei Jeremain Lens. „Hoopten voor mij dat ik zou laten zien wat ik kan. Ik heb mijn best gedaan. Het kwam er alleen niet helemaal uit.” Na afloop kreeg hij nog een welgemeende knuffel van trainer Edward Metgod. „Hij vond dat ik de beste aanvaller van NEC was geweest. Da’s leuk om te horen, maar verder heb ik er natuurlijk weinig aan”, besefte de huurling van AZ. „We gingen het veld in met de instelling om het hun zo moeilijk mogelijk te maken. Na een half uur was daar weinig meer van over.”

Desalniettemin waren ze monter aan de tweede helft begonnen. „Knop om. Het staat 0-0, hadden we tegen elkaar gezegd. We gaan gewoon lekker voetballen. In het begin lukte dat ook wel. Daarna zakten we toch weer weg. Ook al omdat we voorin de bal te lang moesten vasthouden. De aansluiting vanuit het middenveld was er niet op tijd. En AZ speelde fel. Je had direct twee, drie man om je heen.”  En zo werd het 4-0, waar 6-0 ook had gekund. „Ik had me er meer van voorgesteld”, zei Lens.

NEC denkt nog steeds na over kwestie Snoyl
Er is nog steeds geen duidelijkheid over de toekomst van Ferne Snoyl bij NEC. De middenvelder die verdacht wordt van huiselijk geweld tegen zijn vriendin, had vorige week maandag een gesprek met de clubleiding, maar die hult zich nog steeds in stilzwijgen. Volgens algemeen directeur Jacco Swart treedt NEC in de eerste helft van deze week met een standpunt naar buiten.

NEC hofleverancier voor Jong Oranje
Net als een paar jaar geleden fungeert NEC weer als hofleverancier voor Jong Oranje. Bondscoach Foppe de Haan heeft Lorenzo Davids, Dominique Kivuvu en Tim Janssen opgenomen in de voorlopige selectie voor het EK kwalificatieduel Nederland-Macedonië op vrijdag 16 november in Nijmegen en voor het oefenduel van het olympisch elftal tegen Roemenie op dinsdag 20 november in Venlo.

El-Akchaoui na rust aanvoerder van NEC
Bij het begin van de tweede helft tegen AZ verscheen Youssef El-Akchaoui met de aanvoerdersband om binnen de lijnen. De linkerverdediger kreeg de band omdat captain Wisgerhof en reserve-aanvoerder Olsson in de kleedkamer waren achtergebleven. Bij het vierde doelpunt van AZ moest El-Akchaoui protesterende ploeggenoten tot kalmte manen. Hij kon niet voorkomen dat doelman Babos geel kreeg.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
Reageer op de DTH Facebook pagina
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan