De Gelderlander van vandaag

NEC speelt frustratie van zich af
Jhon van Beukering leidt Nijmegenaren naar 5-1 zege op Groningen.

NEC liet gistermiddag een met 12.000 mensen gevulde Goffert in verwarring achter. Niet alleen versloeg de ploeg van Mario Been de nummer vier FC Groningen, er werd ook nog eens vijf keer gescoord. Vijf keer! Op de tribunes hapten de fans naar adem. Met slechts twee doelpunten in de voorgaande acht duels (waarvan eentje ook nog eens uit een strafschop) had Been zich afgevraagd wie in hemelsnaam moest gaan scoren tegen Groningen. Die man bleek naast hem op de bank te zitten en heette Jhon van Beukering. De van De Graafschap overgekomen aanvaller stond de afgelopen vijf weken met een hamstringblessure aan de kant en begon daarom deze middag logischerwijs niet in de basis. Maar vanaf het moment dat hij binnen de lijnen kwam werd alles anders.

Vanaf de zijlijn had Van Beukering een bizarre eerste helft aanschouwd. Beide ploegen hadden nog geen kans gecreëerd, maar al wel gescoord omdat scheidsrechter Reinold Wiedemeijer binnen de bal zes minuten twee keer op de stip had gelegd. De strafschop voor NEC werd iets te gemakkelijk gegeven, die voor Groningen was een ‘geheide’. Youssef El-Akchaoui en Koen van de Laak zorgden vanaf elf meter voor de 1-1 tussenstand, waarna Groningen-verdediger Ondrej Svejdik de thuisclub onbedoeld een steuntje in de rug gaf door in de 28ste minuut zijn tweede gele kaart te pakken. Aangezien Wiedemeijer een schandalige overtreding van Rutger Worm slechts met geel bestrafte ging NEC na rust met een man meer op jacht naar de winst. Met nog maar drie verdedigers en Van Beukering als diepe spits naast Jeremain Lens, speelde Been na rust vol op de aanval. Groningen had de pech dat de doorgaans betrouwbare verdediger Gibril Sankoh een onthutsend zwakke middag beleefde en bij alle vier de Nijmeegse doelpunten betrokken was, maar moest vooral in Jhon van Beukering zijn meerdere erkennen.

De invaller zette eerst Lorenzo Davids vrij voor Groningen-doelman Brian van Loo ( 2- 1) en maakte zelf de derde en vijfde treffer. Tussendoor kopte Jonas Olsson een corner van Worm binnen. „Eindelijk gescoord uit een standaardsituatie. Belangrijk, want daar trainen we elke week op”, zei Been. Zijn collega Ron Jans repte over een harde en wijze les die zijn ploeg gekregen had. „ Ik was benieuwd hoe we met die vierde plaats zouden omgaan. Zo dus. Na rust was het aan onze kant alleen maar tegenhouden. Toen die 2-1 viel, klapten we helemaal in elkaar.” Been was vooral tevreden met de manier waarop zijn elftal de wedstrijd na rust had opgepakt. „Twee diepe spitsen, waardoor zij in het centrum een op een moesten spelen. Drie verdedigers, hangende vleugelspelers, waardoor zij moesten doordekken en anderen weer in de ruimtes konden duiken. Echt een compliment aan de groep. Ik wilde vol op de aanval spelen. Echt gaan voor die drie punten. Ze hebben het perfect ingevuld.” De trainer wierp nog maar eens blik op de stand. NEC staat plots dertiende. „Dit zijn drie bonuspunten. Woensdag gaan we met heel veel vertrouwen voor de beker naar De Treffers.” Twee doelpunten in acht duels. De NEC-aanval dreigde het lachertje van de eredivisie te worden. Maar tegen Groningen werd gewonnen. Met maar liefst 5- 1.

‘ Beukie’ kent mores van de eredivisie
Spits geeft NEC grote impuls met goals, assist én aanwezigheid.

Jhon van Beukering loopt lang genoeg mee in het betaalde voetbal om de mores te kennen. De spits van NEC viel gistermiddag tegen FC Groningen halverwege in en leidde zijn ploeg van 1-1 naar 5-1. Twee goals, één assist, maar hij weigerde de credits voor zijn gala-optreden geheel voor zichzelf te houden. „NEC staat onderin en we hebben de punten hard nodig”, zei de aanvaller. „Daarom hebben we vandaag goede zaken gedaan. Vorige week tegen Ajax speelden we goed en die lijn hebben we doorgetrokken. Een betere terugkeer dan met twee goals, een assist en een 5-1 zege kun je je niet wensen. Maar als het 2-1 was geworden, dan zou ik mijn rentree ook geslaagd hebben genoemd.” Van Beukering miste vijf weken voetbal vanwege een hamstringblessure. Vanaf de tribune zag de spits uit Velp zijn ploeg wekelijks ploeteren om te scoren. De Nijmeegse formatie was tot gistermiddag 14.30 uur met twee goals in scorend opzicht de impotenste eredivisieclub.

Van Beukering (24): „ Ik zat op de tribune en zag dat we wel kansen kregen, maar dat de bal er steeds net niet in ging. Dan denk je: ‘ Was het wel gelukt als ik daar gestaan had?’ Dat zullen we nooit weten.” Gisteren moest ‘Beukie’ zich gaan warmlopen meteen nadat FC Groningen- verdediger Ondrej Svejdik rood kreeg. „‘Doe een goede warming- up, je komt er na rust in’, zei de trainer.” En hoe. Al bij zijn tweede balcontact bewees Van Beukering zijn waarde. Hij is niet de grootste, snelste en meest technische spits van de eredivisie, maar waarschijnlijk wel degene met het beste neusje voor de goal. Hij kroop bij een voorzet van El-Akchaoui tussen de Groningse verdedigers Stenman en Lindgren, maar zijn kopbal in de hoek werd gepakt door doelman Brian van Loo. Daarna kon hij wel juichen. Van Beukering bediende Lorenzo Davids door het midden op maat voor de 2-1 en scoorde elf minuten later zelf. De spits liep zich leep vrij, liet ploeggenoot Krisztian Vadocz in woord en gebaar weten dat hij bal wilde hebben en werkte toen dat geschiedde beheerst af. Drie minuten voor tijd roste Van Beukering nog een afgeslagen bal vanaf de rand zestien tegen de touwen.

Het waren acties waar NEC wekenlang naar smachtte. „ Ondanks mijn leeftijd heb ik natuurlijk al behoorlijk wat ervaring”, zei Van Beukering, die op zijn zeventiende debuteerde voor Vitesse en ook voor Zwolle en De Graafschap uitkwam. „ Als je jezelf de druk van doelpunten oplegt, dan lukt het juist niet. Ik heb geleerd rustig te blijven, dan valt die goal vanzelf.” Hij zei het net zo nuchter als hij is in de afwerking. Zijn basisplaats lijkt hij te hebben heroverd, maar bij die suggestie reageerde Van Beukering ook volgens de mores van de eredivisie. Lachend: „Dat beslist de trainer. Ik moet gewoon zorgen dat ik elke week hard blijf werken.”

Olsson belt zijn vriend Lindgren pas vandaag
Zweed in Nijmeegse dienst wint eindelijk eens van landgenoot.

Nee, Jonas Olsson zei gistermiddag niet meteen in de avond te gaan bellen met zijn goede vriend Rasmus Lindgren. „Ik denk niet dat hij in de juiste stemming is. Dat doe ik maandag wel”, zei de breeduit lachende NEC-verdediger. De Zweed in Nijmeegse dienst trof gistermiddag tegen FC Groningen drie landgenoten: Lindgren, Frederik Stenman en invaller Marcus Berg. Olsson: „Ik vond het heel leuk om in Nederland tegen drie landgenoten te spelen. En het is nog leuker om van ze te winnen. Dit was de vijfde keer dat ik tegen Rasmus speelde, maar de eerste keer dat ik heb gewonnen.” Olsson kent Berg en Stenman uit de nationale jeugdploeg. De vriendschap met Lindgren gaat dieper. „Rasmus ken ik al bijna mijn hele leven. We zijn vrienden vanaf ons vierde jaar, hebben in Zweden ook vijftien jaar voor dezelfde club gespeeld.

We hebben ook in Nederland veel contact. Voornamelijk bellen. Ik ben wel een paar keer in Groningen geweest, en hij ook enkele malen in Nijmegen, maar het is wel een behoorlijke afstand. Nee, voor Zweedse begrippen valt die afstand misschien mee. Maar niet voor ons: de ouders van Rasmus en mij woonden slechts tweehonderd meter van elkaar. ” Voor Olsson kon het gisteren niet op. Hij versloeg niet alleen zijn maatje voor het eerst, hij scoorde ook nog eens. De lange Zweed tekende met een kopbal uit een corner van Rutger Worm voor de 4- 1. Maar nog belangrijker dan die persoonlijke successen vond Olsson de drie punten voor zijn werkgever broodnodig gezien de beroerde competitiestart en dito plaats op de ranglijst. „Dit is echt een mooie overwinning voor ons. Ik vind dat we de afgelopen weken niet slecht gespeeld hebben. De duels tegen Ajax, Willem II en FC Twente voor de beker waren heel behoorlijk. We hadden alleen grote problemen met scoren. Ik hoop dat we na vandaag weer op de juiste weg zitten, zeker omdat we woensdag een belangrijke bekerwedstrijd hebben.”

Kivuvu zet deelname Afrika Cup uit hoofd
Hij houdt de mogelijkheid op een plekje in de nationale ploeg van Angola nog open, maar door de Afrika Cup heeft NEC’er Dominique Kivuvu een streep gezet. „Ik heb een dubbel paspoort. Zou mee kunnen doen, maar zolang ik kans maak om met Jong Oranje naar de Olympische Spelen te gaan, kies ik niet voor Angola. En de Afrika Cup is in januari. Mis ik zo maar vijf competitiewedstrijden. Lijkt me niet verstandig.”

NEC praat vandaag met Snoyl over de kwestie
Door de 5- 1 zege werd de ‘ kwestie Ferne Snoyl’ gisteren even naar de achtergrond gedrongen, maar vandaag staat er een gesprek op de rol tussen de clubleiding van NEC en de middenvelder, die enige tijd vast zat nadat zijn vriendin aangifte had gedaan van mishandeling. NEC wil dat Snoyl zijn kant van het verhaal vertelt en gaat zich daarna beraden over de te nemen vervolgstappen.

Wiedemeijer trekt geen ander shirt aan
Op aandringen van FC Groningen- trainer Ron Jans was scheidsrechter Wiedemeijer in de rust bij Mario Been gaan informeren of zijn spelers ook last hadden van zijn groene shirt. „Ik vond het veel op dat van NEC lijken”, zei Jans. Been had er geen moeite mee. „Hou maar aan, joh”, heb ik gezegd. „ Je staat steeds goed vrij. Ze spelen je alleen nog te weinig aan.” Ook na rust floot de arbiter in het groen.

Worm ontsnapt met ‘ frustratie- overtreding’
Als geen ander besefte NEC- trainer Mario Been gisteren dat de wedstrijd tegen FC Groningen heel anders had kunnen lopen als Rutger Worm in de 39ste minuut een rode kaart had gekregen voor een woeste tackle op de benen van Bruno Silva. „Typsich een ‘frustratie-overtreding’”, kwalificeerde Been de onbesuisde actie van zijn aanvaller. Wiedemeijer leek rood uit de achterzak te halen, maar liet het bij geel.

Jans heeft geen moeite met actie El- Akchaoui
Direct na afloop maakten de FC Groningen-verdedigers Bruno Silva en Gibril Sankoh jacht op Youssef El-Akchaoui die hun woede had gewekt door in de slotfase een balletje hoog te houden aan de zijlijn. „Vond ik niet verstandig. Heb jij ook niet nodig, heb ik tegen hem gezegd”, vertelde Been. Jans had er geen moeite. „Die jongen vierde de 5-1 overwinning. Mijn spelers moeten zich druk maken om andere zaken.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan