De Gelderlander van vandaag

NEC zorgt voor meer onrust bij Ajax
Nijmegenaren weten in sfeerloze Amsterdam Arena van geen wijken.

De wedstrijd tegen NEC ( 0- 0) was al een uur achter de rug, maar Adrie Koster zag na zijn debuut als hoofdtrainer van Ajax nog steeds een beetje wit om de neus. „Ik ben ook geschrokken, dat mag je best weten”, zei de man die Henk ten Cate opvolgde. „ Ajax moet de bal willen hebben. Moet durven voetballen. Die kwaliteiten hebben deze spelers. Maar ik zag het niet terug in de uitvoering.” Twee punten had Ajax volgens Koster laten liggen. NEC had er voor hetzelfde geld drie in de zak gestoken. Synchroon aan de ongekend slappe start van de thuisclub speelde de ploeg van Mario Been zaterdagavond de beste eerste helft van het seizoen. „Een goed draaiend Ajax is superieur, maar we kregen de gelegenheid om van achteruit te voetballen”, had de trainer van NEC geconstateerd. Terwijl zijn beoogde aanvallers ( Jhon van Beukering, Tim Janssen, Brett Holman) nog steeds in de lappenmand zitten, was hij in de Arena brutaal gestart met drie spitsen. Met de uitblinkende middenvelders Lorenzo Davids en Krisztian Vadocz speelde NEC verzorgd en kreeg het de beste kansen. „Maar scoren blijft een aparte kwaliteit”, wist Been.

De treurige balans van twee goals in acht duels bleef staan omdat Rutger Worm na twaalf minuten verzuimde een strafschop ( John Heitinga had PeterWisgerhof naar de grond getrokken) te benutten. De aanvaller stuitte op Maarten Stekelenburg, die zijn derde ‘ pingel’ van het seizoen stopte. En terwijl de harde kern van de Ajax- supporters zich in de sfeerloze Arena zelfs in de rust uitputte in spreekkoren tegen Ajax-voorzitter John Jaakke, bleven de grieperige Jaap Stam en Maarten Stekelenburg (met een gebroken vinger) achter in de kleedkamer. Koster bracht daarom noodgedwongen twee wissels in (oud-NEC-doelman Dennis Gentenaar en de jonge Gregory van der Wiel) en durfde pas tien minuten na rust zijn laatste troef – Luis Suarez – uit te spelen. „ Suarez kwam vrijdagmiddag pas terug van een interland. Die was niet klaar voor een hele wedstrijd”, zei de Ajax-trainer. De Uruguayaan viel alleen op met in het oog springende schwalbes, waar de uitstekende scheidsrechter Jack van Hulten niet intrapte. Bijna smachtend keek Ajax daarom naar Klaas-Jan Huntelaar, maar de spits die dit seizoen in alle wedstrijden nog gescoord had, schoof de bal na 64 minuten in kansrijke positie naast.

Vlak voor tijd leek hij alsnog de verlossende treffer te maken – na het enige slippertje van de verder betrouwbare Gàbor Babos – maar had Van Hulten buitenspel geconstateerd. Langer dan gepland hing NEC na het laatste fluitsignaal rond bij de Amsterdam Arena. Vanaf de tweede ring zagen de spelers hoe de ME jacht maakte op supporters die de hoofdingang wilden bestormen. Toen er iedereen verzocht werd om bij de balustrade weg te gaan omdat er een wolk traangas kwam aandrijven, was Mario Been niet verrast. „ Ajax was vanavond toch ook om te janken”, klonk de Rotterdammer droogjes. Bij zijn debuut als trainer van Ajax beleefde Adrie Koster zaterdag een beroerde avond in de Arena. NEC hield de Amsterdammers verrassend op 0- 0.

Worm overstuur na gemiste penalty
Aanvaller zit stuk ondanks knappe prestatie NEC in Arena.

Met woorden probeerde Rutger Worm zijn ontroostbaarheid te verdonkeremanen. Zijn lichaamstaal verraadde hem echter. Zijn gemiste strafschop bedierf voor de 21-jarige aanvaller de blijdschap over het gelijke spel bij Ajax (0-0). „Twee weken geleden tegen Willem II maakte ik hem. Nu schoot ik de bal eigenlijk beter in, schoot hem goed in de hoek, maar hij was blijkbaar toch niet zuiver genoeg”, sprak Worm, hevig ontdaan en met beteuterd gezicht. „ Ongelooflijk”, treurde hij. NEC had zomaar voor een stunt kunnen zorgen door in de Arena van Ajax te winnen. De woorden maar en als bleef hangen zaterdagavond. Een gelijkspel tegen Ajax is fantastisch, maar als Rutger Worm. De aanvaller zelf zat helemaal stuk na de wedstrijd. De gemiste strafschop in de twaalfde minuut bleef in zijn hoofd spelen. „ Je zegt tegen jezelf dat je door moet, maar onbewust maalt die penalty door.” Na een uur verloste NEC-trainer Mario Been zijn aanvaller uit het lijden. Hij haalde Worm naar de kant voor Adam Hrpeka. „Rutger was helemaal overstuur in de rust”, aldus Been. „‘Joh, ga lekker voetballen, zet het van je af’, zei ik tegen hem. Maar hij kwam niet meer in de wedstrijd, hij heeft er moeilijkheden mee om zoiets van zich af te laten glijden.”

NEC lijkt zekerheidje voor Gentenaar
Reservedoelman Ajax mag tegen oude club telkens weer opdraven.

Het lot laat zelden iets aan het toeval over. Dennis Gentenaar mocht weer eens opdraven voor Ajax. Uitgerekend tegen de club waar hij groot werd. Het was meer dan een half jaar geleden dat de Nijmegenaar voor het laatst in de eredivisie onder de lat stond. De tegenstander? Juist, NEC. „ Ongelooflijk hè?” Hij heeft nu drie wedstrijden voor Ajax in de eredivisie achter zijn naam staan. Tweemaal was NEC de tegenstander. „Uitgerekend weer tegen NEC”, sprak Gentenaar zaterdag in de Arena. „ Het blijft iets aparts om tegen NEC te spelen, ook al ben ik er inmiddels al bijna drie jaar weg. Tegen je oude club uitkomen is altijd speciaal, maar NEC is wel héél bijzonder voor mij. Ik heb er twintig jaar gezeten, bijna tweederde van mijn leven. Zoiets gaat nooit weg.”

De wedstrijd was er aanvankelijk eentje als praktisch alle andere voor Gentenaar, zittend op zijn vaste stek op de bank. In de rust, nippend aan een bakje thee, kreeg de 32-jarige doelman opeens te horen dat hij moest invallen. „ Maarten (Stekelenburg, WN) kwam uit de kamer van de fysio gelopen. ‘Ik heb mijn vinger gebroken’, zei hij. ‘ Je moet erin’. Toen ben ik naar buiten gegaan en heb ik gauw een warming-up gedaan.” En: „Ik ben blij dat ik weer een keer mocht keepen. Dat ik dan uitgerekend tegen NEC weer in actie kom, maakt het extra leuk. Ik heb niet echt veel te doen gehad, al moest ik in de slotfase nog wel scherp zijn op een counter.” Het is zeer aannemelijk dat de Nijmegenaar nog minimaal één extra streepje achter zijn naam krijgt. Stekelenburg bleek na onderzoek één vinger – en niet twee – gebroken te hebben. Hij mist waarschijnlijk de uitwedstrijd tegen FC Utrecht en mogelijk ook het bekerduel met Heerenveen. Gentenaar is blij met de speelminuten, maar ziet de wedstrijden niet als een mogelijke kans om een ‘greep naar de macht te doen’. „Nee. Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk keepen, maar ik ken mijn rol. Ik moet gewoon zorgen dat ik er sta op het moment dat Maarten niet kan spelen. Je moet er gelijk staan, al was dat nu niet echt makkelijk.

Het is lastig invallen in een team dat niet draait.” Gentenaar kwam desondanks niet in de problemen. Zijn voormalig ploeggenoten stelden hem niet op de proef. NEC kreeg in de eerste helft enkele goede kansen, na rust beperkten de Nijmegenaren zich tot een paar flauwe plaagstootjes. „NEC speelde de tweede helft op zekerheid, vooral in de slotfase lieten ze zich zakken en waren ze tevreden met het puntje. Dat lijkt me ook logisch, een gelijkspel in de Arena is voor NEC een uitstekend resultaat”, aldus Gentenaar. Als Stekelenburg begin november hersteld is, rest Gentenaar weer de rol van onzekerheid, wachtend op nieuwe speelminuten. Misschien een idee voor de reservedoelman om zondag 20 januari 2008 te omcirkelen in zijn agenda. Dan reist Ajax naar Nijmegen.

Gabor Babos verliest povere vorm Ajax niet uit het oog
Doelman NEC hoopt dat puntje in Arena zijn ploeg kracht geeft.

Terwijl hij belangstellend toekeek hoe beneden hem Ajax- supporters alle kanten opstoven, wond Gàbor Babos er geen doekjes om. „ Zo’n slecht Ajax als vanavond heb ik nog nooit gezien”, klonk het vernietigende oordeel van de NEC-doelman. „We hadden echt verwacht dat Ajax er van het begin af aan op zou vliegen. Maar ze gaven ons juist alle mogelijkheden om te voetballen.” De hele week had hij al het gevoel dat er zaterdag in de Arena iets moois stond te gebeuren. „ Omdat wij elke dag goed getraind hebben. Het besef was er dat – als we uit deze dip willen komen – we dat vooral samen zullen moeten doen. Iedereen was dan ook goed bezig.” Voor het begin van de wedstrijd was Mario Been ook al opgewekt de kleedkamer binnen gekomen. „ De trainer was heel tevreden met onze warming up. Zag het verschil met twee weken geleden toen we tegen Excelsior moesten.” De bevestiging kwam niet veel later op de grasmat van de Arena. „We hebben goed gevoetbald. Ook nog eens twee, drie goede kansen gehad om te scoren. Dit soort wedstrijden hebben we op dit moment echt nodig. Het moet ons kracht geven. En dat ene punt is mooi. We hebben elk punt nodig.”

Zelf had de doelman voor de tweede keer dit seizoen de nul gehouden. En misschien nog wel belangrijker: dankzij enkele spectaculaire reddingen. Vooral de manier waarop Babos enkele schoten van de gevaarlijke Luque onschadelijk maakte, sprak tot de verbeelding. Maar de Hongaar weigerde zichzelf voor het voetlicht te plaatsen. „ De hele ploeg heeft goed gespeeld. Voor elkaar geknokt. Ik ben wel blij voor Krisztian ( Vadocz, zijn landgenoot, red). Die heeft vanavond laten zien waartoe hij in staat is. Hij bracht rust in de ploeg.” Ook Mario Been, die vandaag in het buitenland vertoeft om een mogelijke nieuwe speler te beoordelen, was zaterdag erg te spreken over zijn Hongaarse middenvelder. „Vadocz was heel goed vandaag. Rustig aan de bal. Die maak je niet snel nerveus. En Davids, hè. Uitstekende wedstrijd van Lorenzo. Alleen jammer dat hij dat passje van El-Akchaoui niet onder controle krijgt. Youssef zet hem na rust alleen voor de keeper. Springt die bal niet van zijn voet, wordt dat een doelpunt.” Een doelpunt in de Arena. Dat was wat geweest. „Was er voorin nog meer ruimte gekomen. Had ik het nog moeten zien”, zei Been. NEC had zich voorbereid op een stormloop van Ajax, maar bleef gemakkelijk overeind. „ Ajax was heel slecht”, verloor Gàbor Babos de realiteit niet uit het oog.

Davids twijfelt net even te lang bij kans

Lorenzo Davids, afgelopen week nog geselecteerd voor Jong Oranje én het olympisch elftal, speelde zaterdag tegen Ajax zijn beste wedstrijd van het seizoen. De middenvelder treurde alleen over de gemiste kans na 51 minuten toen El-Akchaoui hem vrij voor Gentenaar zette. „ Ik twijfelde net even te lang. Aannemen of gelijk schieten. Sprong de bal van mijn schoen. Was echt zonde.”

Tweeslachtig gevoel bij Muslu na gelijkspel

Vooraf had Muslu Nalbantoglu getekend voor een gelijkspel in de Arena. „Een punt tegen Ajax is altijd een bonuspunt, maar vandaag hadden we er gewoon drie kunnen pakken”, sprak de rechtsachter van NEC na aflooop in de Arena. „Wij hadden de betere kansen, maar scoren helaas niet. Ik had er vertrouwen in vandaag, al mogen we niet mopperen over dat buitenspeldoelpunt van Huntelaar.”

Jonas Olsson staat met vierde geel op scherp

Nog geen tien minuten nadat Adrie Koster met Luis Suarez zijn derde en laatste wissel in het veld had gebracht, ging NEC-verdediger Jonas Olsson in de fout door Hedwiges Maduro met gestrekt been onderuit te glijden. Scheidsrechter Jack van Hulten gaf de Zweed terecht geel. Zijn vierde alweer van dit seizoen. Bij een volgende boeking wacht Olsson een schorsing.

Fans NEC na anderhalf uur eindelijk uit Arena

Twee weken geleden puilde het uitvak bij Excelsior nog uit met zo’n 500 NEC- supporters, die hun ongenoegen over de 2-0 nederlaag niet onder stoelen of banken staken. Zaterdagavond was het uitvak in de Amsterdam Arena gevuld met nog geen honderd Nijmeegse fans die de 0-0 tegen Ajax vierden als een overwinning. Door de rellen buiten het stadion konden ze pas anderhalf uur na het laatste fluitsignaal het stadion uit.

Weerzien Been en Koster in de Arena

Voor de coaches van NEC en Ajax was het zaterdag in de Amsterdam Arena een speciale wedstrijd. Mario Been en Adrie Koster waren in het seizoen 1998-1999 collega’s bij Excelsior. Been was bij de toenmalige eerste divisieclub de assistent van Koster. „Een jaar en toen haalde Leo Beenhakker me naar Feyenoord”, zei Been. Hij en Koster hebben nog veelvuldig contact. „We bellen elke week.”

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan