De Gelderlander van vandaag

Bekerstunt in Enschede brengt rust terug bij NEC

Nijmegenaren winnen bij FC Twente voor het eerst in dit seizoen.

In Nijmegen kraaide het oproer al. Maar na de bekerstunt bij FC Twente (1-2 na verlenging) kan NEC weer even vooruit. In elk geval tot zondag als de ploeg van Mario Been een cruciale competitiewedstrijd speelt tegen Willem II.

Been greep gisteravond terug op een beproefd recept: 4-3-3. Bij gebrek aan buitenspelers opereerde NEC dit seizoen met twee spitsen, maar het werd almaar duidelijker dat de jonge Nijmeegse ploeg bij balverlies niet goed weet wat te doen. De oude werkwijze biedt veel meer houvast, zo werd gisteravond wel duidelijk. Hoewel de thuisclub meer balbezit had, creëerden de Tukkers nauwelijks kansen. Alleen bij dode spelmomenten kreeg doelman Babos het benauwd. Twee keer schoot het aluminium hem te hulp: eerst bij een kopstoot van Wellenberg, even later via Wielaert die zijn cipier Janssen weer te slim af was.

Toch liet NEC gisteravond zien dat het wel degelijk wat had opgestoken van de tuchtiging van afgelopen zondag. De makke schapen lieten ditmaal in elk geval strijd zien. De Nijmegenaren zaten er zeer kort op, waardoor de thuisclub moeite had op zijn gebruikelijke positiespel te etaleren. Hoewel Twente het spel dicteerde, kreeg ook NEC mogelijkheden. Holman mocht na anderhalve minuut al een keer aanleggen, en in de 22ste minuut namen de Nijmegenaren zelfs brutaal de leiding. Met een slim steekpassje zette El- Akchaoui Holman aan het werk. De Australiër zag dat Janssen er nog beter voorstond, de jeugdinternational rondde koelbloedig af: 0-1.

Kort na de hervatting leek het Nijmeegse bastion toch te bezwijken. De gelijkmaker viel uit een spelhervatting: Engelaar mocht een corner van Brama ongehinderd inkoppen: 1-1. Zwoegend en puffend sleepte NEC er een verlenging uit. Er had zelfs meer ingezeten als Holman in de 78ste minuut zijn kalmte had bewaard, maar de kilometervreter knalde helemaal alleen voor Boschker op het lichaam van de Enschedese goalie.

Toch zou Holman de held van de avond worden. Diep in de verlenging speelde hij met een slim passje Wisgerhof vrij. De NEC- captain drukte akelig precies af en schoot zijn ploeg naar hogere sferen: 1-2. Een uur later verzorgde Wisgerhof de loting voor de volgende ronde. Hij trok voor zijn club een uitwedstrijd bij buurman De Treffers.

Been geniet van onverzettelijkheid NEC

Trainer weet dat bekerzege op Twente iets doet met zijn elftal.

Hij kent hem beter dan zijn eigen kinderen. Maar NEC- trainer Mario Been schold gisteravond na negentig minuten zijn spits Brett Holman helemaal stijf. „Niet omdat hij twaalf minuten voor tijd die kans miste. Maar omdat hij de kop liet hangen. Juist hij moet dat niet doen. Mijn belangrijkste aanvaller. Als hij blijft gaan, gaat het hele team mee. Laat hij de kop hangen, gebeurt dat bij de rest ook. ‘ Had die bal gemaakt, dan had je de laatste tien minuten niet je kop naar beneden gelopen’, heb ik gezegd.”

Dat zijn ploeg bij FC Twente uiteindelijk een 2-1 zege uit vuur sleepte, deed de Rotterdammer deugd. Vooral omdat de bekerstunt volgde op een competitiewedstrijd waarin de Nijmegenaren afgelopen zondag naar een kansloze 3-0 nederlaag waren gespeeld. „Daarna hebben we een hele goede nabespreking gehad. Maar al dat praten, weegt niet op tegen een goed resultaat. Je kunt nog zo vaak zeggen dat ze allemaal goed kunnen voetballen. Dat er veel talent in dit team zit. Uiteindelijk gaat het om het winnen. Zo’n wedstrijd als vanavond. Dat doet iets met een elftal.”

En met de trainer. Die had vanaf de kant gezien dat het vanaf het eerste fluitsignaal goed zat. „ Beleving, concentratie, felheid. Wat we zondag niet hadden, zag ik nu vanaf het begin terug. En die goal. Dat was een goede. Hoe Brett die bal op het juiste moment nog aflegt naar Tim Janssen. Klasse.” Maar, wist de trainer, vooral voor rust was zijn ploeg ook een paar keer door het oog van de naald gekropen. „Twee keer die bal op de paal uit stilstaande situaties. Dan heb je mazzel.”

Bij een van die vrije trappen, twee minuten na rust, was de gelijkmaker dan toch gevallen. „Veel te snel, natuurlijk”, wist Peter Wisgerhof. „Maar we hadden allemaal zoiets van: we laten het dit keer niet weer gebeuren.” Been had dat moment ook herkend. „Ik heb genoten van die onverzettelijkheid van het elftal.”

Zijn aanvoerder zag een elftal terug waarvan iedereen vorig jaar zei: NEC? Dat is een lastige, stugge ploeg. Daar win je niet gemakkelijk van. „Hoe wij ons in de baan van elk schot gooiden. Voor elke meter vochten. Dat hadden we vorig seizoen ook”, zei Wisgerhof, die zeven minuten voor tijd NEC naar de derde ronde van de KNVB beker geschoten.

„ Ach, als alle aanvallers geblesseerd raken, moet een verdediger het maar doen, of niet dan”, glimlachte deWageninger, die geen zenuwen had gekend toen hij alleen voor Bosschker verscheen. „ De pass van Brett was perfect. Ik dacht verder niet na. Gewoon in de verre hoek schieten die bal.” Been was uit zijn dak gegaan bij die goal. Maar had net zo genoten van de assist van Holman. „Brett was goed. Ik ken hem al zo lang. Hij is een van de jongens die een stap hoger kunnen maken. Alleen die lichaamshouding als het even tegenzit. Dat moet-ie afleren. En dat zal ik hem blijven zeggen.”

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan