Auditteam: geen incidenten bij wedstrijden van NEC

Eerder deze week kwam het Eindrapport Auditteam Voetbalvandalisme voor het seizoen 2006/2007 uit. Het Auditteam staat onder leiding van oud-staatssecretaris Vliegenthart. Het lijvige rapport is hier te vinden voor de geïnteresseerden, maar aan te raden is je de moeite te besparen.
 
Zoals zo vaak met dit soort rapporten schetst het document een beeld van hel en verdoemenis in supportersland. Waar de conclusies van vorig jaar nog overwegend positief waren, wordt nu weer het waarschuwende vingertje geheven. Volgens het Auditteam ‘is de positieve lijn van seizoen 2005-2006 niet doorgetrokken’. Deze harde conclusie wordt vervolgens op geen enkele manier onderbouwd, anders dan dat ‘waarschijnlijk’ de politie-inzet (de belangrijkste maatstaf volgens de overheid) niet verder is terug gedrongen. Een paar alinea’s verder komt de aap uit mouw: de ketenpartners hebben afgelopen seizoen de teugels bij het bestrijden van voetbalvandalisme laten vieren, want ‘er is geen aandacht besteed aan de uitvoering van de aanbevelingen van het Auditteam over het seizoen 2005 – 2006’. Zo werkt het dus, een afnemend probleem van voetbalvandalisme zet het Auditteam buiten spel en dat mag natuurlijk niet gebeuren!
 
Het rapport bestaat verder voor het grootste deel uit waarnemingen die gedaan zijn bij verschillende wedstrijden op basis waarvan het auditteam vervolgens meent aanbevelingen te moeten doen. Eén van de briljante conclusies is dat er geen onduidelijkheid mag zijn over het aanvangstijdstip van de wedstrijd. Dit alleen in het kader van de veiligheid uiteraard, als een heel stadion vol vredelievende fans geen flauw idee heeft wanneer er afgetrapt wordt is het geen probleem.
 
Het leukste onderdeel van het rapport is altijd het incidentenoverzicht. Ook hier is weinig moeite gedaan beslagen ten ijs te komen. Zo valt er te lezen: ‘Later werd op de Oosttribune gevochten, waar Vitesse-fans tussen de Ajax-aanhang zaten’. Let wel, we hebben het hier over een wedstrijd in het Gelredome! Verder worden ook ludieke protestacties als het afsluiten van een toegangspoort vanwege de slechte prestaties door fans van Eindhoven en RKC genoemd als ‘incidenten’. Ook wist de politie in Arnhem volgens het auditteam niet hoeveel NAC supporters er op de wedstrijd af zouden komen omdat er geen verplichte combi was. Je zou zeggen dat een uitdraai van het aantal verkochte kaarten uit het Ticketbox systeem hier uitkomst had kunnen bieden. Onze collega’s van Feyenoord fanzine Lunatic News ontdekten dat het auditteam zich echt belachelijk maakt door bij de beschrijving van de dit jaar rustig verlopen wedstrijd tussen FC Basel en Feyenoord terug te grijpen naar de tekst van hetzelfde duel twee jaar geleden dat wel uit de hand liep.
 
Het enige goede nieuws in het rapport is het feit dat in de genoemde lijst geen incidenten met NEC supporters voorkomen. Sterker nog, er wordt zelfs geen enkele wedstrijd van NEC genoemd waarbij incidenten geweest zijn. Wij raden Coen Rijsdijk dan ook aan het rapport direct uit te printen en bij ieder vooroverleg over het vervoer naar uitwedstrijden op tafel te gooien onder de enthousiaste uitroep: ‘Nou, dat wordt een eigen vervoer regeling, dacht ik!’.

Dit kleine opstootje afgelopen zondag zal voor het auditteam wel reden zijn volgend jaar te melden dat Vitesse-NEC ontiegelijk uit de hand is gelopen.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan