NEC maakt zich belachelijk

Wat nog niemand was gelukt, kreeg NEC gisteravond wel voor elkaar: verliezen van RBC. De ploeg van trainer Robert Maaskant zegevierde terecht met 2 – 0. NEC boorde de Roosendalers en passant de kans op een ‘trots’ record door de neus.

Met de 26ste nederlaag op rij was RBC alleenheerser geworden in het losers-klassement. Medekoploper Dordrecht hoeft dit seizoen echter niet meer te vrezen dat het gepasseerd wordt op de eeuwige ranglijst.


NEC is al met al bezig aan een duizelingwekkende duikvlucht. De Nijmeegse ploeg stond drie weken geleden nog stevig op de vierde plaats. Maar na het gelijke spel tegen FC Utrecht en de kansloze verliespartijen tegen FC Twente en RBC is de ploeg van het technische duo De Groot/Brookhuis hard op weg een mooi seizoen naar de filistijnen te helpen.


Ron de Groot had gisteravond na afloop moeite zijn boosheid te onderdrukken. „Het was een schande, voor de club en voor de supporters“, foeterde de Nijmegenaar met schorre stem. „We hebben er de hele week op gehamerd: RBC gaat dit seizoen nog een keer winnen, maar dat mag beslist niet tegen ons gebeuren. Maar je ziet: als de inzet ontbreekt, zijn ook wij erg kwetsbaar. We hebben ze de punten cadeau gegeven en volkomen verdiend verloren.“


NEC, dat een reputatie heeft op te houden als het gaat om wanprestaties tegen nooddruftige tegenstanders, begon nog wel aardig. Al na elf seconden kreeg Romano Denneboom zijn eerste kans. Na aarzelend optreden van verdediger Lorant mocht hij het Roosendaalse doel onder vuur nemen, doelman Smolders redde ternauwernood. Voor Denneboom was zijn eerste actie meteen het sein om het verder voor gezien te houden. De rest van de Nijmeegse ploeg volgde zijn voorbeeld al snel.


De thuisclub, die zich al weken geleden heeft neergelegd bij de onvermijdelijke degradatie, had een paar minuten nodig om te doorzien dat de gasten al waren begonnen aan een carnavalsvakantie. Daarna kroop RBC daarna steeds brutaler uit zijn schulp. Marcelino, de Portugese dribbelaar, was de eerste die zijn neus aan het venster stak. Zijn schot werd gepareerd door doelman Van Emmerik, opnieuw de enige NEC’er die geen blaam trof. De vervanger van Babos moest in de eerste helft nog een paar keer handelend optreden. Na een halfuur had hij zelfs hulp nodig van de lat, opnieuw na een inzet van Marcelino.


NEC haalde de rust nog ongeschonden en De Groot probeerde in de pauze wat orde te scheppen in de chaos die zijn ploeg parten speelde. Zijn woorden waren aan dovemansoren gericht. De Nijmegenaren vielen ook na de hervatting niet op enige organisatiegraad te betrappen. En NEC werd daarvoor hard gestraft. Na iets meer dan een uur spelen maakte Sillah als eerste gebruik van de wanorde, elf minuten later gaf Kpaka het publiek in Roosendaal het definitieve signaal om de polonaise te beginnen. De aanvaller schudde eerst Wielaert en daarna Olsson af, om tenslotte ook Van Emmerik het nakijken te geven: 2-0.


De Nijmegenaren hebben precies een week om hun wonden te likken. Volgende week vrijdag komt AZ op bezoek. NEC mist dan met Leiwakabessy (geblesseerd), Wisgerhof en Wielaert (beiden geschorst) driekwart van de vaste achterhoede.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan