NEC komt er niet aan te pas bij FC Twente

FC Twente had zondag geen kind aan NEC. In het eigen Arke Stadion bleef de ploeg van trainer Fred Rutten opnieuw ongeslagen. Onder toeziend oog van de Russische bondscoach Guus Hiddink wonnen de Twentenaren met 4-0. De Nijmegenaren kwamen er eigenlijk geen moment aan te pas.

FC Twente had de sneue nederlaag tegen Feyenoord (1-2) van donderdag goed verwerkt. In Rotterdam verzuimde de ploeg van trainer Fred Rutten de kansen te benutten. Tegen NEC begon de Twentse ploeg, die met rouwbanden speelde wegens het overlijden van een oud bestuurslid en een trouwe supporter in de afgelopen week, echter voortvarend. Na gemiste kansen van Otman Bakkal en Kennedy Bakircioglu opende Rob Wielaert na tien minuten de score. De verdediger, die het vorig seizoen nog in het shirt van NEC speelde, tikte in de tiende minuut een vrije trap van Bakircioglu langs doelman Gabor Babos. Wielaert speelde vijf jaar voor NEC en werd na afloop gekroond tot man van de wedstrijd.

Babos incasseerde met de goal van zijn voormalige ploegmaat voor het eerst na vier wedstrijden weer een treffer. De Hongaarse sluitpost ging een ongelukkige middag tegemoet. Twee minuten later was het wederom raak voor de thuisploeg. Otman Bakkal kopte een voorzet van Luke Wilkshire binnen voor 2-0. Na ruim een kwartier zat Twente al op rozen. Bakkal tekende na een mooie aanval opgezet door Wout Brama en Blaise N’Kufo ook voor de derde treffer. NEC speelde in balbezit geen slechte eerste helft, maar kon aanvallend geen vuist maken. Een afstandschot van Saïd Boutahar was de enige echte doelpoging.

Been deed in de rust een herstelpoging door Boutahar en Mark Otten in de kleedkamer te laten voor Dominique Kivuvu en Ferne Snoyl. Maar Twente bleef de bovenliggende partij. Hoewel er niet veel uitgespeelde kansen werden gecreëerd, kwam de ruime voorsprong geen moment meer in gevaar. In de slotfase werd het nog 4-0. N’Kufo zette zijn voet nog even onder de bal, nadat een inzet van Touma de lijn al bijna was gepasseerd.
Over anderhalve week krijgt NEC een herkansing in Enschede. Dan treft het Twente voor de beker.

Rob Wielaert had na afloop alle reden tot glimlachen na de 4-0 tegen zijn oude ploeg NEC. Na tien minuten opende hij zelfs de score. "Ik wist niet goed hoe ik moest reageren", bekende hij na afloop. Wielaert speelde vijf seizoenen in dienst van de club uit Nijmegen en vertrok deze zomer naar Enschede. "Uitgebreid juichen leek me niet gepast. Een klein vuistje leek me meer dan voldoende." Vlak voor de rust kreeg hij zelfs nog de kans op een tweede goal, maar ‘de man van de wedstrijd’ maaide een paar meter voor doelman Babos over de bal heen. "Niet bewust hoor, want een tweede had er ook nog wel in gemogen."
Twente speelde een zorgeloze wedstrijd. Reden genoeg voor de geboren Emmeloorder om zijn oud-ploeggenoten nog even te sarren. "Welkom in de Hel van Enschede, heb ik tegen ze gezegd. Er kon nog net een klein glimlachje af."

FC Twente – NEC 4-0 (3-0). 10. Wielaert 1-0, 12. Bakkal 2-0, 16. Bakkal 3-0, 89. Touma 4-0. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 13.225. Gele kaart: Wisgerhof (NEC).

FC Twente: Boschker; Heubach, Zomer (80. Vidarsson), Wielaert en Wilkshire; Engelaar, Bakkal (75. Gerk) en Brama (82. Sibum); Touma, N’Kufo en Bakircioglu.

NEC: Babos; El-Akchaoui, Olsson, Wisgerhof en Nalbantoglu; Otten (46. Snoyl), Boutahar (46. Kivuvu) en Barreto; Eagles, Holman en Denneboom (74. Niedzielan).