Edgar Barreto begint tegen PSV op de bank

Het zat er al een tijdje aan te komen: Edgar Barreto is zijn basisplaats even kwijt. De Paraguayaan moet tegen PSV plaatsmaken voor Björn van der Doelen.

Barreto, het raspaardje uit de manege van Marcel Boekhoorn, heeft dit seizoen moeite om de juiste vorm te pakken te krijgen. De 21-jarige middenvelder is na twee zware jaren (inclusief de Olympische Spelen en de moordende Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatie) aan rust toe, maar dat kwam er tot nog toe niet van. Alleen in de uitwedstrijd tegen FC Groningen begon hij op de bank. Een incident dat veel stof deed opwaaien omdat Cees Lok een dag later zijn koffers pakte.


Door zijn technische vermogens en zijn voorbeeldige wedstrijdmentaliteit heeft Barreto bij NEC veel krediet bij de technische staf. Toch hebben Ron de Groot en Wilfried Brookhuis besloten om de Zuid-Amerikaan tegen PSV niet in de basisformatie op te nemen. „Edgar is iemand die van goede wil is, een speler die altijd strijd levert“, aldus De Groot. „Alleen heeft hij het op dit moment even niet. Dat geeft hij zelf trouwens ook aan. Hij heeft de beslissing om hem niet op te stellen dan ook goed opgenomen.“


Barreto’s plaats wordt vanavond ingenomen door Björn van der Doelen. De oud-PSV’er, nog altijd buitengewoon geliefd in Eindhoven, komt terug van een schorsing.


Barreto moet vanavond ook het veld ruimen omdat de Nijmeegse technische staf tegen PSV wil vasthouden aan het verkapte 4-3-3 concept dat ook tegen Heracles gehanteerd werd, waarbij Tininho andermaal als hangende linksbuiten moet fungeren. Met name Boutahar voelt zich thuis in dat systeem. Dat bleek ook afgelopen week toen hij zijn beste wedstrijd van dit seizoen afwerkte. De Groot: „Deze spelwijze geeft de spelers meer duidelijkheid in verdedigend opzicht. Bovendien kunnen we op deze manier druk leggen op de vleugelverdedigers van PSV. Want als die ploeg ergens kwetsbaar is, dan is het op die posities.“


De Groot beseft dat NEC vanavond in Eindhoven een zware klus wacht. „PSV is een ploeg met kwaliteit, maar ook met veel routine“, vertelt Ron de Groot. „Ze geven je soms het gevoel dat je de wedstrijd controleert om vervolgens ijskoud toe te slaan. Dat overkwam ons ook in de thuiswedstrijd. Ik ga er vanuit dat ze zullen proberen snel te scoren. Maar als dat niet lukt, blijven ze rustig. Ze raken sowieso niet gauw in paniek. Dat zag je laatst wel tegen Roda, toen ze zelfs met 2-0 achter kwamen.“


NEC kent momenteel weinig personele problemen. Doelman Babos is praktisch hersteld en neemt waarschijnlijk volgende week zijn plekje onder de lat weer in. Ook Bart van den Eede staat kort voor een rentree. Bij PSV ontbreken in elk geval de verdedigers Ooijer (gebroken teen) en Lamey (kuitblessure).


Vermoedelijke opstellingen.


PSV: Gomes; Reiziger (of Lucius), Alex, Addo, Ball; Culina, Simons, Cocu; Farfán, Vennegoor of Hesselink, Koné.


NEC: Van Emmerik; Wielaert, Wisgerhof, Olsson, Leiwakabessy; Van der Doelen, Boutahar, Jones; Denneboom, Niedzielan, Tininho.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.