Vitesse blij met halfdode mus

De NEC-Vitesse (1-1) van gistermiddag was historisch, maar weer niet goed. Het Arnhemse kamp bleek na afloop nog het meest tevreden met het eerste gelijkspel ooit in Nijmegen.

Trainer Edward Sturing maakte na afloop een opgeruimde indruk, maar de blijdschap was misplaatst. Zijn ploeg pakte weliswaar voor het eerst in zeven jaar weer een punt in Nijmegen, maar daarvoor betaalden de Arnhemmers een hoge prijs. Zowel Theo Janssen als Peter van den Berg pakte gisteren tegen NEC een gele kaart met gevolgen. Het belangrijke duo mist komende zaterdag de wedstrijd tegen Heerenveen, een cruciaal duel in het gevecht om Europees voetbal.

Wat dat voor de ploeg kan betekenen, was in Nijmegen te zien. Tegen NEC ontbraken met Knopper (geblesseerd) en Yakubu (geschorst) ook twee bepalende spelers. Natuurlijk is de derby een wedstrijd op zich, maar het povere spel van de Arnhemmers zal er zeker mee te maken hebben gehad. Na een sterke start zakte Vitesse diep weg. De ploeg mocht daarom van geluk spreken dat het zeventiende treffen in Nijmegen het eerste gelijkspel ooit opleverde. Niet dat NEC nou zoveel sterker was, maar de thuisploeg kreeg in de slotfase tenminste nog een paar kansjes en was vlak voor tijd via Niedzielan zelfs dicht bij de winst. De inzet van de Poolse spits stuiterde over Wapenaar richting doel, maar Van den Berg redde Vitesse op de lijn.

Na een dik half uur was er niemand die nog aan de harde knal van Niedzielan kon komen. De Pool poeierde een mislukte schuiver van Tininho binnen. Daarmee zette hij een Nijmeegs overwicht om in klinkende munt en stond de verdiende gelijkmaker op het bord.

Vitesse had de tegentreffer aan zichzelf te wijten. De ploeg speelde na een sterk begin een erg domme eerste helft. Vitesse gaf op vaak onbenullige wijze de ene hoekschop na de andere gevaarlijke vrije trap weg. Juist de vrije trap is het gevaarlijkste Nijmeegse wapen. Niedzielan en Barreto bezitten een prima trap en in Wisgerhof, Ebbinge en Van den Eede heeft de ploeg drie uitstekende koppers. Het doelpunt van NEC viel indirect ook uit een hoekschop. Tininho schoot nadat hij de bal uit een afgeslagen corner voor zijn voeten kreeg.

Het zwakke spel van Vitesse was verrassend gezien de pikstart van de Arnhemmers. De eerste tien minuten was het alleen de geel-zwarte ploeg die voetbalde. Al na zes minuten stond het 0-1. Barreto en Denneboom communiceerden slecht, waardoor niemand de opkomende Michael Jansen hinderde. De linksback is offensief sterk en gaf in zijn eigen Nijmegen goed en strak voor. Amoah rondde knap af: 0-1.

“We hebben maar een kwartier goed gespeeld en dat is weinig”, zei Sturing. “Na de voorsprong viel het voetbal bij ons weg. We gingen te snel de lange bal zoeken. Zij hebben met Wisgerhof en Ebbinge grote jongens achterin staan, dus dan moet je dat juist niet doen. Die twee moet je juist laten lopen.”

Daarom bracht de Vitesse-trainer in de rust Gluscevic voor Schaars. Met Amoah iets meer teruggetrokken bij Hersi in de buurt spelend, hoopte hij meer positiespel te krijgen. Het werkte niet. “In de rust hebben we erop gewezen wat er fout ging. Maar dat wil niet zeggen dat de uitvoering daarna goed is. Het veldspel bleef zwak, dus werd het een wedstrijd die bol stond van de duels. Al met al ben ik content met de 1-1.”

Met NEC was het in de tweede helft niet veel beter gesteld. Dus volgde op de aardige eerste helft, een afzichtelijke tweede, met alleen aan het eind een paar leuke Nijmeegse combinaties. “Na de tegentreffer gingen wij met veel druk naar voren spelen”, zag NEC-trainer Cees Lok. “Dat was vanaf het begin de bedoeling. Toch ben ik tevreden over het resultaat. Vitesse is dit seizoen een goed collectief.”

Een collectief dat in het Europese gevecht de hulp van de Gelderse buur goed kan gebruiken. Maar of NEC zondag iets kan betekenen in de wedstrijd tegen die andere gegadigde voor Europees voetbal, FC Twente, is maar zeer de vraag. Van der Doelen viel gisteren uit met een enkelbandblessure en Van den Eede en Denneboom zijn zondag geschorst.