Olsson maakt goed debuut met zwart randje

Bij NEC – Dordrecht (2 – 1) gebeurde gisteren veel bijzonders. Zo scoorde NEC voor het eerst deze oefencampagne met het hoofd, kreeg tweede keeper Raymon van Emmerik eindelijk speelminuten en maakte Jonas Olsson een debuut met bijsmaak.


Veel toeschouwers waren er gisteravond niet naar Waardenburg getrokken om hun NEC te aanschouwen. Op zich hadden degenen die de bruisende Nijmeegse binnenstad verkozen boven het vijfde oefenpotje van het seizoen gelijk. Het voetbal bij NEC – Dordrecht (2-1) was niet onaardig, maar ook niet bijzonder goed. Leuke dingen waren er wel te melden.


Vanzelfsprekend ging woensdag 20 juli de boeken in als de dag waarop Jonas Olsson zijn debuut maakte voor NEC. Twee trainingen in de benen, mocht de Zweedse boom meteen laten zien waarom de Nijmeegse club hem zo graag wilde hebben. Het werd een goed debuut met een zwart randje. Het enige tegendoelpunt van de avond ontstond door balverlies van de aanwinst en daar baalde de speler zelf nog het meest van. “Ik blokte de bal en hij kwam onder me. Daardoor wilde ik hem eerst goed leggen. Ik leed balverlies en zij scoorden. Het was een stomme fout. De volgende keer schop ik de bal meteen weg. Het is heel vervelend als dit in je eerste wedstrijd gebeurt, maar ik ben gewoon doorgegaan.”


Daarmee noemde Olsson een goede eigenschap van zichzelf. Voor zijn 22 jaar is de linksbenige centrale verdediger uiterst rustig. Dat bleek ook in de opbouw, waarbij hij de tijd nam om de beste oplossing te zoeken. Dat leidde één keer tot een slechte pass, toen er ineens een tegenstander voor zijn neus verscheen, maar verder wist de Zweed precies wat hij deed. “Behalve dat tegendoelpunt was mijn debuut ok. Ik was wel nerveus. Het was mijn eerste wedstrijd bij mijn nieuwe club en de verwachtingen zijn groot. Maar het was een goed soort spanning.”


Olsson maakte voetballend een goede indruk, maar leek in het begin nog een beetje te zwemmen. “Het was even wennen. In Zweden spelen we meer in de ruimte, terwijl je hier meer man-tegen-man voetbalt. Ik was ook een paar keer voorin te vinden. Ik houd ervan in te komen.”


Toch was het die andere lange man die voor beide doelpunten zorgde. Bart van den Eede, terug van weggeweest na een enkelblessure, zorgde vlak voor rust voor de 1-1 en vlak erna maakte hij de winnende. Beide treffers werden met het hoofd gescoord, maar waren in schoonheid onvergelijkbaar. De eerste was een inkoppertje voor open doel, de tweede een machtige kopbal van grote afstand.


De treffers poetsten de 1-0 Dordrecht (waar oud-NEC’er Charles Kazlauskas vanaf vrijdag stage loopt) weg. Het was een doelpunt waar Van Emmerik niets aan kon doen. De doelman kreeg in zijn eerste speelminuten van het seizoen weinig te doen. “Het is altijd lekker om veel ballen tegen te houden, maar het zegt iets over het team dat ik het zo rustig had. Als keeper ben je toch het laatste redmiddel.”


Van Emmerik kreeg eigenlijk maar één keer de kans zich te onderscheiden en deed dat naar behoren. “Ja, die bal die Muslu uiteindelijk wegtrapte, daar zat ik nog aan. Dat was het eigenlijk het enige werk na rust. In de eerste helft hoefde ik alleen een pass te onderscheppen.”


Ondanks de rustige avond had Van Emmerik van de wedstrijd genoten. “Het was lastig dat er zo veel wind stond, vooral bij het uittrappen. Maar het was lekker om weer een keer te keepen”


Bovendien had Van Emmerik alle tijd om de verrichting van Olsson van dichtbij te volgen. “Hij deed het goed. Hij kan vooral heel goed luisteren. Wanneer je hem coacht, pakt hij het meteen op.”


NEC – FC Dordrecht 2-1 (1-1).


24. Lopes 0-1, 41. Van den Eede 1-1, 46. Van den Eede 2-1.


Opstelling NEC: Van Emmerik; Nalbantoglu (73. Mormon), Wisgerhof (61. Wisgerhof), Olsson (61. Ebbinge), Valencia (46. Leiwakabessy); Barreto, Wielaert (46. Boutahar), Tininho; Prent, Van den Eede (73. Grot), Niedzielan (46. Van der Doelen).

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan