NEC verslaat Feyenoord met 2-0

Een week geleden nog maar verkeerde iedereen die NEC een warm hart toedraagt, in mineurstemming na het verlies tegen Roda JC. Door de kansloze nederlaag in Kerkrade was NEC drie wedstrijden voor het einde nog steeds niet definitief ‘veilig’. De taak die Cees Lok zijn mannen zondagmiddag had meegegeven voor de thuiswedstrijd tegen het eveneens tobbende Feyenoord was simpel: spektakel bieden. En, belangrijker, punten halen. In beide opdrachten slaagde NEC glansrijk. In een spectaculaire en van Nijmeegse zijde bij vlagen zelfs prima wedstrijd dompelde NEC – onder leiding van de uitblinkende Andrzej Niedzielan – de Rotterdamse coach Ruud Gullit en zijn manschappen nog wat dieper in de misère: 2-0.


NEC trad in de regenachtige maar vrijwel uitverkochte Goffert aan zonder de licht geblesseerde Björn van der Doelen. Feyenoord kende meer personele problemen. Zo ontbraken aan Rotterdams zijde – om uiteenlopende redenen – Shinji Ono, Romeo Castelen, Hossam Ghaly en Salomon Kalou. Niet vreemd dus dat Gullit een aantal verrassingen uit de hoge hoed had getoverd: zo keerde de verloren gewaande oud-aanvoerder Patrick Paauwe terug in het centrum van de verdediging en mocht Leonardo het vanaf het beginsignaal op zijn favoriete linkerflank proberen. Grootste surprise was het debuut van de 18-jarige Tim Vincken als rechteraanvaller.


Of het nu aan de nieuwe veldbezetting lag of aan het kletsnatte veld, feit was dat NEC de Rotterdammers vanaf het begin vastzette en overklaste. Het aantal kansen dat de Nijmegenaren in de eerste helft creëerden was niet op de vingers van één hand te tellen. Romano Denneboom (drie keer), Niedzielan (twee keer), Saïd Boutahar (één keer) en Edgar Barreto (met weer een prachtige vrije trap) wisten de degelijk keepende Gabor Babos niet te passeren. Slechts in het kwartier voor rust wist Feyenoord zich enigszins aan de Nijmeegse druk te ontworstelen. Tot uitgespeelde kansen leidde dit echter niet, mede door de totale offday van topscorer Dirk Kuijt.


Na rust vertoonde de wedstrijd grotendeels hetzelfde beeld. NEC dat met fraai positiespel het middenveld in handen nam en Feyenoord dat met een onthutsend gebrek aan creativiteit niet of nauwelijks aan aanvallen toekwam. Toch hield Feyenoord lang stand in Nijmegen. Pas toen verdediger Karim Saïdi in de 70e minuut te kort terugspeelde op Babos (de bal bleef in een plas liggen) en doelman Babos de doorgebroken Denneboom in het zestienmetergebied vloerde, zag NEC de kans schoon om verdiend op voorsprong te komen. Bart van den Eede schoot de strafschop onberispelijk in: 1-0.


Het doelpunt leek NEC vleugels te geven. De druk op het doel van Babos werd nog eens verhoogd. In de 85e minuut viel de beslissing. Boutahar stuurde Denneboom weg op rechts. Diens haarscherpe voorzet kwam terecht op het hoofd van Niedzielan die fraai tegendraads inkopte: 2-0. De gele kaart die de Poolse international daarna ontving omdat hij zijn shirt uittrok bij het dansje voor de Hazenkamptribune, zal hem een zorg zijn geweest. De felbegeerde drie punten waren binnen. En het publiek had kunnen genieten van een prima spelend NEC.


Dat vond ook trainer Lok na afloop op de persconferentie. ‘We hebben verzorgd voetbal gespeeld. Ik heb geen slechte NEC’er gezien vandaag. Vooral het positiespel van achteruit was dik in orde en dat stemt mij zeer tevreden. Bij rust hadden we al dik op voorsprong moeten staan. Gelukkig viel de 1-0 dan toch nog, al was het met een gelukje. Maar al met al een dikverdiende overwinning. Dat mocht ook wel eens, want we hebben dit seizoen wel vaker goed voetbal laten zien waar we vervolgens niet voor beloond werden.’


Loks collega Gullit werd door de massaal aanwezige Rotterdamse pers stevig in de mangel genomen. Enigszins geïrriteerd verzekerde de oud-international dat hij de greep op zijn elftak niet kwijt is. ‘Wel is het zo dat de inspiratie momenteel ver te zoeken is. Het was vandaag een beschamende vertoning. We moeten de gifbeker blijkbaar helemaal leegdrinken.’ Volgens Gullit brak het grote aantal afwezigen zijn ploeg op. ‘Ik heb een paar jongens die normaal niet spelen de kans gegeven mijn ongelijk te bewijzen, maar helaas is dat niet gebeurd. Wel moet ik een uitzondering maken voor Tim Vincken die het prima heeft gedaan. Hij kan er ook niets aan doen dat zijn teamgenoten hem niet geholpen hebben. Ik wil tot slot ook een compliment maken aan NEC dat een perfecte wedstrijd heeft gespeeld.’

Bron: NEC-Nijmegen

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan