NEC belandt in troebel water

„Bij ons is het nu een weekje rustig”, grijnsde Heerenveen­trainer Gert Jan Verbeek gisteravond na de 2-1 overwinning op NEC. Bij de Nijmeegse club heerste tot nu toe een serene rust, maar met vijf punten uit zes duels is het misschien zaak de stormbal uit de kast te halen.


De formatie van trainer Cees Lok begon met vier uit twee redelijk voortvarend aan de competitie. Sindsdien is daar nog maar één puntje bij gekomen. Het is nog even afwachten hoe de andere zorgenkindjes ( Roda JC, Vitesse) het er vandaag en morgen van afbrengen, maar het zou best wel eens kunnen zijn dat NEC dit weekeinde onder de armoedegrens zakt. En dat is geen prettig vooruitzicht met de uitwedstrijd tegen het tot nu toe onaantastbare AZ voor de boeg.
Twee rampzalige minuten deden NEC gisteravond de das om.

In de allereerste kreeg de ploeg een onnodige tegengoal. Halverwege de tweede helft ging het binnen zestig seconden helemaal mis, toen NEC- verdediger Jonas Olsson rood kreeg. De jonge Zweed werd in de zeventigste minuut uit het veld gestuurd na een akkefietje met Heerenveen- spits Giorgos Samaras. Olsson ving zijn tegenstander op, de Griek stortte krijsend ter aarde. Scheidsrechter Haverkort had het voorval gemist, maar vierde official Liesveld wist zeker dat Olsson een zwaar vergrijp had gepleegd: rood. Vlak daarvoor was Heerenveen op 2- 1 gekomen door een schot van Danijel Pranjic. Doelman Gabor Babos werd duidelijk verrast door de plotseling dalende bal.Bij NEC hadden ze onderweg naar het hoge noorden kennelijk iets te zwaar getafeld of misschien had men vergeten de wekker te zetten. Hoe dan ook, de Nijmeegse ploeg begon slaapwandelend aan de toch niet onbelangrijke klus in het Abe Lenstra Stadion. Al na 52 seconden keken de bezoekers tegen een achterstand aan. „ We hadden ons voorgenomen scherp te beginnen”, mopperde Lok na afloop. „Daar kwam dus niets van terecht.”

Jeffrey Leiwakabessy leed balverlies en Samaras trof de complete NEC- defensie met de broek op de enkels. Niemand voelde zich geroepen de Griekse spits, net terug van een bovenbeenblessure, aan te pakken. De stiftbal, waarmee Samaras de kans verzilverde, was overigens om te smullen: 1- 0.
De doffe dreun had één voordeel: bij NEC waren ze meteen klaarwakker. De Nijmegenaren namen de wedstrijd stevig in handen en werden daarbij in de kaart gespeeld door de tegenstander.

Heerenveen is erg moeizaam aan het seizoen begonnen en het zelfvertrouwen bij de Friezen is daardoor ver te zoeken. Zelfs de meest simpele breedtepassjes komen niet aan. Ook routiniers als Paul Bosvelt en de al na acht minuten ingevallen Arnold Bruggink krijgen momenteel geen lijn in het spel.De gelijkmaker, in de twintigste minuut, was volkomen terecht. Romano Denneboom stuurde Rob Wielaert diep, diens voorzet werd een prooi voor Jasar Takak, die doelman Vandenbussche van dichtbij passeerde. De Belg stond in het Friese doel omdat eerste keus Boy Waterman ’ s middags zijn vriend, Telstar­ voetballer Luciano van den Berg, had begraven. Vandenbussche ontsnapte aan de eerste helft trouwens aan rood toen hij de doorgebroken Grot torpedeerde. Haverkorts coulantie gold een uurtje later niet voor Olsson.Met tien man kwam NEC toch nog in de buurt van de gelijkmaker. Het knappe schot van Peter Wisgerhof werd uit de kruising getikt door de man die welbeschouwd al gekamd en geföhnd op de tribune had moeten zitten.

SC Heerenveen – NEC 2- 1 ( 1- 1)
1. Samaras 1- 0, 20. Takak 1- 1, 69.
Pranjic 2- 1. Scheidsrechter: Haverkort.
Toeschouwers: 20.400. Rode kaart: 71. Olsson ( NEC). Gele kaart: Breuer ( SC Heerenveen), Van der Doelen ( NEC).

SC Heerenveen:Vandenbussche; Bakkati, Hansson, Seip en Jeroen Drost; Bosvelt, Breuer, Prager ( 9. Bruggink) en Pranjic ( 78. Hendrico Drost); Yildirim en Samaras ( 90. Tarvajärvi).

NEC:Babos; Wielaert, Wisgerhof, Olsson en Leiwakabessy; Barreto, Van der Doelen ( 88. Nalbantoglu), Takak en Tininho; Denneboom ( 44. Van den Eede) en Grot ( 81. Valencia).

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan