Het Guusje-complot

Na Wisla, waar agenten gewond zijn geraakt is de houding van de politie omgeslagen, de softe aanpak is ingeruild voor een harde confronterende aanpak. Ondertussen zijn door de politie al veel mensen na Wisla aangepakt, zelfs met maatregelen, waar de gemiddelde overvaller nog niet mee te maken krijgt (huiszoeking bijvoorbeeld).Ook wordt er door de politie enorme druk uitgeoefend op de eindverantwoordelijke: Guusje.

Guusje komt nooit in de Eendracht, weet ook niet wat er leeft en weet ook niet of er een incident is geweest, ze gaat af op de informatie die zij krijgt van de politie. Je maakt je als burgermeester compleet belachelijk met de opmerking “De maatregel is niet dwingend opgelegd aan de Gaanderij omdat zich daar nooit openbare orde-verstoringen voordoen”, omdat er in het verleden juist WEL geweldadige voorvallen hebben voorgedaan in de Gaanderij en NIET in de Eendracht. Maar, zoals gezegd, deze info krijgt Guusje gewoon van de politie en daar gaat ze letterlijk blind van uit.

Dat er een groepje risicosupporters zit in de Eendracht weet zij alleen van de politie, niet door eigen onderzoek. En als die risicosupporters bekend zijn, dan weten ze dus wie ze in de gaten moeten houden en dan kan de gewone voetbalfan dus met rust gelaten worden zou je zeggen. Het is natuurlijk al belachelijk om over risicosupporters te praten. Dat sommige jongens in zijn voor een relletje is mogelijk, maar in de Eendracht, waar deze maatregel voor opgelegd wordt, hebben ze niks verkeerds gedaan. Gaan we nu dus ook al maatregelen treffen tegen horecagelegenheden, omdat hun klanten mogelijk iets zouden kunnnen doen? Ik zie het al voor me in de stad: “Jongens er komt hier een groep naar binnen binnen die mogelijk vervelend kan worden, dus gooi die tap dicht, er mag hier alleen nog evenementenbier geschonken worden.” Guusje zou hard uitgelachen worden en terecht, alleen in het voetbal wordt het wel gepikt, omdat generaliserend denken over voetbalfans, kennelijk wel is toegestaan. Door het op deze manier te doen zijn Guusje en de politie alleen maar bezig met supportertje pesten, onder het mom van veiligheid en regels die nageleefd moeten worden. Maar beperkende regels invoeren, terwijl het de laatste seizoenen bij die wedstrijden goed is gegaan, dat valt zelfs met de beste veiligheidssmoesjes en regels niet uit te leggen. Ook niet door Guusje, dat blijkt wel uit de brief die supporters van haar hebben ontvangen die een, volledig terechte, klaagbrief hadden geschreven aan het adres van de burgermeester. Als er juist niks is voorgevallen bij de drie betreffende wedstrijden, dan is het natuurlijk onlogisch om de boel te gaan aanscherpen in plaats van te doen wat meer logisch is: versoepelen als beloning voor het goede gedrag.

Het hele alcoholbeleid slaat ook nergens op. Guusje roept dat ze een alcoholontmoedigingsbeleid voert, maar tijdens evenementen in de stad zien we nergens beperkende maatregelen (evenementenbier bijvoorbeeld), hooguit wat adviezen via spandoeken e.d.
Tijdens carnaval staat ze gewoon tussen de bierdrinkers in mee te proosten op een gezellig carnaval. Dan denk ik, waar is dat alcoholontmoedigingsbeleid dan gebleven? Moet je dan niet uit principe vertrekken en eisen dat er in de hostenten nepbier wordt geschonken?
En op 1 januari werden in de vereniging Nijmegenaren uitgenodigd om samen met de burgermeester met een drankje te toasten op het nieuwe (jubileum)jaar. Een burgermeester die het heeft over alcoholontmoediging moet dan ook met een leuk alternatief komen!
Het is natuurlijk erg vreemd dat ze wel bij NEC aanklopt om één beleid te gaan voeren en ook evenementenbier in de Gaanderij moet schenken, terwijl in haar eigen alcoholontmoedigingsbeleid totaal geen lijn zit!

Guusje laat voor mij zo alleen maar zien een slap bestuurster te zijn, zonder ballen, die alleen maar ja-knikt. Omdat een minderheid (om in NEC-termen te spreken) van de alcoholdrinkers ook nog gaat rellen, wordt het dagje uit van de gewone supporter maar vergald, terwijl Guusje loopt te roepen dat ze het dagje voetbal van juist die mensen leuker wil maken. Je moet er niet aan denken als straks uit onderzoek blijkt, dat de meeste supporters een foto van Guusje bij zich hebben om zich op te laden voor een rel. Dan lijkt het mij logisch dat deze agressieopwekker net als alcohol qua aanwezigheidspercentage gehalveerd wordt. Op dat gebied is een “malt-bier-benadering” misschien wel beter, want Guusje is toch al de helft van de tijd al uit de stad. Op het moment dat ze een vervelende maatregel heeft genomen tegen NEC-fans is ze steeds meteen op vakantie. Misschien dat wij van DTH ook een vakantiekaartje krijgen? (ble)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.