Guilliano Grot: Terugkeer van een jonge debutant

 

Hij staat nog altijd in de top-tien van jongste NEC-debutanten aller tijden. Guillano Grot was op 17 december 2000 zeventien jaar, negen maanden en twee dagen oud toen hij tegen Roda (0-2) vier minuten mocht invallen. De A-junior tekende direct een contract tot de zomer van 2004, maar verdween al snel richting de anonimiteit van Jong NEC Volgend seizoen is de spits na een onlogische weg – de amateurs van FC Bocholt en De Treffers – terug bij de Nijmeegse eredivisionist.


„Het was voor mij ook onverwacht dat meneer Looijen (NEC’s technisch directeur, red.) zich voor me meldde”, zegt Grot in de brasserie van het Nijmeegse stadion dat hij al kent sinds hij C-junior was. „Ik heb de moed nooit opgegeven. Ook niet na mijn avontuur in Duitsland. Dat was echt een misstap omdat ik daar in een ploeg speelde die vooral de lange bal hanteerde. Niks voor mij. Bij de Treffers kwam ik dit seizoen gelukkig weer aan ‘echt voetbal’ toe. Ik heb altijd hoop gehouden op een toekomst bij een club uit de eerste divisie, maar NEC is naturlijk veel mooier.” Er zijn in het hedendaagse profvoetbal nauwelijks voorbeelden voorhanden van spelers die hun debuut maakten, te licht werden bevonden, zelfs terugkeerden naar de amateurs om vervolgens toch weer een profcontract te ondertekenen bij de club waar het ooit begon, „Laatst wees Jan Peters (coach De Treffers, red) me erop dat ook hij ooit zeventien was toen hij zijn eerste duel voor NEC speelde”, aldus Grot. „Als ik terugblik, denk ik dat ik te vroeg mijn debuut heb gemaakt, ik moet ook toegeven dat ik er vroeger ook wel iets te makkelijk over dacht. Na een nederlaag zei vaak tegen mezelf : ‘Ach, volgende week weer een wedstrijd’.


Zo denk ik absoluut niet meer.” Grot – Gili voor vrienden – is veranderd, zo zegt hij. Al was het maar omdat hij inmiddels vierenhalf jaar ouder is dan het moment waarop hij zijn profdebuut vierde. Sinds een klein jaar is hij vader van Elijah. „Daardoor verandert mijn leven pas echt. Je kunt moeilijk later tegen je kind zeggen; ‘Papa was profvoetballer, maar heeft er niet alles aan gedaan om te slagen’. Dat kun je niet verkopen. Ik wil er nu bij NEC echt alles aan doen om het te redden. Al weet ik ook dat ik vooral wordt gezien als een ‘breedteversterking’. Mijn doel volgend seizoen is: wekelijks deel uitmaken van de eerste achttien in de selectie zodat ik er elk duel bij ben. En dan maar kijken hoeveel wedstrijden ik mee kan pikken.” Ook na zijn eerste afscheid bleef Guillano Grot – zijn verbintenis werd voortijdig afgekocht – NEC met bovengemiddelde interesse volgen. Maar sinds hij voor een tweede keer op De Goffert een contract heeft ondertekend, leeft hij aanmerkelijk fanatieker mee met de Nijmeegse club. „Afgelopen vrijdag zat ik voor de tv te kijken naar NEC – RKC Waalwijk. Ik dacht voortdurend bij mezelf: ‘Winnen, jongens. Winnen!’ Op mijn werk en bij De Treffers worden af en toe al grapjes gemaakt dat ik volgend seizoen mogelijk in de eerste divisie moet voetballen, maar daar geloof ik niks van.” Grot is anno 2005 behalve topscorer bij hoofdklasser De Treffers en spits van het nationaal amateurelftal ook werknemer van Langeveld BV, een bedrijf in de vleesverwerkende industrie. „Ik ben blij dat meneer Langeveld me de kans op deze baan heeft gegeven, maar het is ook een mooi vooruitzicht om me volgend seizoen weer volledig met voetbal bezig te kunnen houden. Dat is toch altijd mijn doel geweest.”


Dat bleek al toen Grot als B-junior ooit coach Jim Calderwood met een strak gezicht aansprak met de woorden: ‘Meneer Calderwood, mag ik een keer met het eerste meetrainen?’ De Schot kon de humor wel inzien van zo’n jeugdig lefgozertje en antwoordde: ‘Als je goed genoeg bent, hoor je dat vanzelf. Aan Grot komend seizoen de taak te bewijzen dat hij voor NEC inmiddels wél goed genoeg is.

Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan