Groningen ’t feest, NEC de kater

Groningen vierde gistermiddag feest. Het laatste eredivisieduel in het Oosterparkstadion werd aangegrepen voor een volksfestijn met schlagers en dichtende trainers. Tegenstander NEC leek de party een dag eerder al uitgebreid te hebben gevierd. De ploeg speelde mat en bleek de weelde vand e vierde plek niet te kunnen dragen. De echte kater kwam pas na de wedstrijd.


Edgar, één vraagje alsjeblieft….’


En Español?


English? No. Français? No. Deutsch? No. Nederlands? No. Solamente Español.


Edgar Barreto, de Paraguaanse international van NEC, heeft geen zin in lastige vragen. De man uit Asunción werd gisteren voor het eerst sinds zijn komst naar NEC, nu bijna twee jaar geleden, gepasseerd. Zes maanden voordat Barreto hoopt tegen Engeland te mogen vlammen en zich in de kijker te spelen van de grote Europese clubs, heeft trainer Cees Lok hem verbannen naar de bank. Omdat hij met een vormcrisis kampt.


Barreto was niet de enige Nijmegenaar die gisteren mokkend het Oosterpark verliet. Want ook Jasar Takak en Tininho konden na rust hun biezen pakken. En voor Takak was dat de tweede keer in ruim een week dat hij voortijdig naar de kant werd gehaald. Tegen Roda JC gebeurde dat al na ruim twintig minuten, nu keek Lok het een uurtje aan voordat hij zijn middenvelder slachtofferde.


Onder de douche heeft hij er vast en zeker op geoefend, want nog voordat de vraag is gesteld, geeft Takak al het antwoord: „Dat moet je de trainer vragen, hij neemt de beslissingen.”


Maar terwijl zijn lippen nietszeggendheden prevelen, schieten zijn ogen vuur. Hij wil alleen nog kwijt ‘dat verdedigen in de aanval begint’ en ‘dat iedereen zijn taak moet uitvoeren’.


En dat gebeurt volgens de middenvelder te weinig. „Toen de afgelopen tijd de defensie werd geprezen, werd wel eens vergeten dat dit ook kwam doordat de aanvallers voorin zo hard werkten. Nu krijgen we drie treffers tegen en dan is het plotseling toch niet alleen de schuld van de verdedigers?”, moppert Takak.


Tininho is al helemaal nergens te vinden. Hij heeft de luwte opgezocht terwijl het Oosterpark op zijn grondvesten trilt door de zevenklappers en gillende keukenmeiden die twee weken te vroeg het zwerk kiezen.


Groningen en NEC sloten gister een era af. Het laatste eredivisieduel in het 72-jarige stadion komt in de boeken als een 3-0 zege van FC Groningen op NEC.


Tegelijkertijd werd de status van onoverwinnelijkheid die de Nijmeegse ploeg de laatste maanden had opgebouwd aan gruzelementen geholpen en stolde het clubrecord van Gábor Babos . Hij was 693 minuten niet gepasseerd toen Glen Salmon de bal in de linkerhoek prikte.


De kerst komt voor NEC net een weekje te laat. Met het bekerduel tegen AZ van woensdag en de thuiswedstrijd tegen PSV maandag nog voor de boeg is de ploeg van Lok aan het wankelen. „Ach nee”, zegt Peter Wisgerhof. „De laatste weken werd onze organisatie geroemd en dan is het even slikken als je meteen drie treffers om de oren krijgt, maar dat vertekent het beeld. Het ontbrak ons aan wat scherpte en felheid. We verloren te veel duels. En zeker in zo’n feestwedstrijd gaat het publiek er dan achter staan en krijg je het heel moeilijk. Maar ik geloof niet dat er structurele problemen zijn.”


De enige Nijmegenaar die gretig was om zijn visie op de wedstrijd te geven was Alexander Prent. Hij profiteerde van de dubbele ingreep op het middenveld en pikte zijn zesde invalbeurt vann dit seizoen mee. „En daar is het mij om te doen. Er is veel concurrentie. Normaliter speelt Barreto natuurlijk altijd. En het is ook niet alledaags dat zowel Takak als Tininho naar de kant worden gehaald. Ik vond wel dat ik redelijk inviel. Ik had een aantal goede balcontacten. Maar vanaf de kant is dat waarschijnlijk beter te constateren dan in het veld. Ik moet het toch van deze invalbeurtjes hebben. In deze halfuurtjes moet ik laten zien wat ik kan om de trainer te overtuigen.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan