Eliminatie na roerige dagen

NEC is het tijdperk na Cees Lok begonnen met een nederlaag. AZ bleef de Nijmegenaren de baas ( 2- 0) en gaat door naar de laatste acht van het bekertoernooi.

Ondanks de mislukte rentree – Ron de Groot was zes jaar geleden al eens waarnemend hoofdtrainer – prees de Nijmeegse interim- coach zijn elftal na afloop om zijn strijdlust en de manier waarop het zich na een zwak begin had opgericht.

„ In de tweede helft zat ik op de gelijkmaker te wachten. Dat AZ in de laatste minuut nog een keer scoort, doet verder niets af aan de prestatie.”

Het bekerpotje in Alkmaar vormde het voorlopige sluitstuk van een drie roerige dagen voor NEC. Maandagmiddag stapte trainer Lok plotseling op na een conflict met de clubleiding waarvan de precieze achtergronden nog altijd onduidelijk zijn. In Nijmegen was men de afgelopen dagen vooral bezig met het likken van de wonden en het vinden van verklaringen. Tussen de bedrijven door moesten De Groot en Wilfried Brookhuis, tijdelijk aangesteld als trainersduo, de spelergroep klaarstomen voor een ontmoeting met de best voetballende ploeg van Nederland. Een lastige opgave.

Ook bij de spelers is het vertrek van hun trainer immers als een mokerslag aangekomen. Het koppel van NEC hield vast aan het vertrouwde strijdplan van Lok. Ook het elftal bleef grotendeels intact. De enige wijziging in het team vormde Barreto. De prijzige Paraguayaan begon afgelopen zondag tegen Groningen op de bank, gisteren keerde hij – ongetwijfeld tot groot genoegen van de machtige investeerders – terug in de basis. Kind van de rekening werd Takak, die gisteravond niet eens mocht invallen.

NEC werd in de openingsfase compleet overlopen door AZ. De Groot gaf na afloop ruiterlijk toe dat hij verrast was door het feit dat de thuisploeg met vier man achterin speelde. „ Daardoor kreeg AZ alle ruimte om aan de zijkanten op te bouwen. Na een kwartier hebben we het omgezet en konden we hen meer onder druk zetten.”

Helaas voor de bezoekers keken ze op dat moment al tegen een achterstand aan. Nadat Arveladze een dot van een kans had liggen, kreeg AZ in de elfde minuut een strafschop. Wielaert probeerde de insnijdende Arveladze te blokken maar deed dat in de ogen van scheidsrechter Wiedemeijer niet conform de reglementen. Doelman Babos raakte de inzet van Landzaat nog wel, via de lat belandde de bal toch in de touwen: 1- 0.

Na het doelpunt werd spits Denneboom meer naar de zijkant gedirigeerd om de aanvallende impulsen van De Cler aan banden te leggen. Plots was het gedaan met de Alkmaarse superioriteit. Na rust was NEC over een langere periode zelfs de dominante ploeg in de Alkmaarder Hout. Het Nijmeegse overwicht leverde slechts één kans op, in de negentigste minuut.

Het was Niedzielan die de gelijkmaker op zijn – glinsterende – schoen had, maar de inzet van de Pool eindigde in het zijnet.

Een blunder van Babos maakte aan alle Nijmeegse illusies een eind. De lange Hongaar (1,95) liet zich in de lucht aftroeven door onderdeur Ikedia (1.64). De Nigeriaan, die na een slepende blessure voor het eerste voor eigen publiek mocht invallen, had daarna geen enkel probleem om de bal in het lege doel te schuiven: 2- 0.