De Graafschap verliest terecht van NEC

De Graafschap hoefde van streekgenoot NEC geen vriendendienst te verwachten. De Doetinchemmers hielden aan het bezoek aan Nijmegen niet alleen een 3-0 nederlaag, maar ook twee blessures en drie schorsingen over.

Voor eigen publiek wilde NEC op een positieve manier afscheid nemen van het teleurstellende seizoen. De ploeg van coach Cees Lok speelde vooral een zeer sterke eerste helft en was een maatje te groot voor het matige De Graafschap.

Bovendien hadden de bezoekers de pech dat zowel Ricardo Sousa als Jhon van Beukering nog binnen het half uur geblesseerd van het veld stapten.

Op dat moment keek De Graafschap al tegen een achterstand aan. Een min of meer omstreden doelpunt, aangezien doelman Jim van Fessem al enige tijd geblesseerd op de grond lag toen Bart Van Den Eede de bal in zijn doel kopte. De keeper was gestrekt gegaan na een luchtduel met diezelfde Van Den Eede.

Said Boutahar besliste het treffen met twee goals. Romano Denneboom legde in de 43ste minuut de bal voor de voeten van Boutahar, die met zijn linker Van Fessem kansloos liet. En in de 63ste minuut rondde hij van dichtbij beheerst af na goed voorbereidend werk van Denneboom.

Omdat FC Den Bosch eveneens onderuit ging, houdt De Graafschap nog steeds de zeventiende plaats in bezit. Maar coach Gert Kruys moet volgende week in het laatste duel (thuis tegen Vitesse) Dave Bus, Sven Vandenbroeck en Garry De Graef missen. Zij allen liepen in Nijmegen tegen een gele kaart aan, die voor hen een schorsing inhoudt.

Bron: Vi.nl

De Graafschap leeft nog altijd

De Graafschap leeft nog steeds na het debacle tegen NEC: 3 – 0 verlies. Dankzij de nederlaag van FC Den Bosch tegen RKC Waalwijk hebben de uitgebluste Doetinchemmers de kansen om rechtstreekse degradatie te ontlopen nog steeds in eigen hand.

Het nieuws uit Waalwijk was zo ongeveer het enige positieve dat zondag in Nijmegen te melden viel. Want het was beschamend hoe De Graafschap zich in De Goffert naar de slachtbank liet leiden.

De inmiddels wanhopige trainer Gert Kruys, die zijn ploeg allang niet meer op de rails krijgt, vertelde na afloop dat het breekpunt in de negende minuut lag toen NEC-spits Bart van den Eede op dubieuze wijze de score opende. Net daarvoor was De Graafschap-doelman Jimmy van Fessem hardhandig in aanraking gekomen met Patrick Pothuizen en bleef roerloos op de grond liggen. Arbiter Van Egmond liet echter doorspelen, zodat Van den Eede de bal in kon koppen: 1-0.

“Schandalig”, mopperde Kruys. “Die goal had nooit toegekend mogen worden.”

De opportunistische coach van De Graafschap ging echter aan een heleboel dingen voorbij. Ten eerste was het doelpunt nooit gevallen als verdediger Glenn Loovens bij de afgeslagen bal meteen van de doellijn was weggesprint en Van den Eede buitenspel had gezet.

Daarnaast vergat Kruys gemakshalve dat zijn ploeg na de achterstand nog 81 minuten had om wat van de wedstrijd te maken. Maar wat de Doetinchemmers in die tijdspanne lieten zien, had niets met geloof in eigen kunnen te maken. Van een tactisch plan was geen enkele sprake.

De enige manier waarop de spelers van De Graafschap nog van zich lieten horen, was het maken van ‘frustratie-overtredingen’. Liefst zes spelers werden door Van Egmond op de bon geslingerd. Zodoende missen Garry de Graef, Dave Bus en Sven Vandenbroeck de cruciale laatste wedstrijd, komende zondag tegen Vitesse.

Met zes gele prenten kwam de ploeg van Kruys nog goed weg, want Glenn Loovens en René Bot mochten blij zijn dat ze er zonder kleerscheuren vanaf kwamen. Anders was het rijtje absenten nog groter geworden. Verder is het ook nog maar afwachten of spits Jhonnie van Beukering komende zondag tegen zijn oude club Vitesse inzetbaar is.

De Velpenaar werd al in de 29ste minuut met een forse knieblessure naar de kant gehaald Toen Van Beukering gewisseld werd, was zijn medespeler Ricardo Sousa hem al voorgegaan. De Portugees verliet reeds na twintig minuten het veld met een spierblessure.

Donderdag had Sousa, die al weken niet meer van de partij was geweest door onduidelijk blessureleed en privé-problemen, nog beloofd zich ‘op te offeren’ voor De Graafschap. Slechts tweemaal had de dure huurling van Hannover 96 met de groep meegetraind, maar hij kreeg meteen een plaats in de basis, tot onbegrip van velen. Na twintig minuten was het evenwel alweer ‘over en sluiten’ met de labiele Portugees, niet bepaald een voetballer die bereid is zich weg te cijferen voor het tobbende De Graafschap.

Nog voor rust was de wedstrijd in Nijmeegs voordeel beslist. In de 42ste minuut scoorde Said Boutahar 2-0 en dat was gezien het enorme overwicht van NEC en de kansenverhouding ook niet meer dan terecht.

Hoe weinig geloof Kruys in zijn eigen ploeg heeft, werd in de tweede helft zichtbaar. Na de 3-0 van wederom Boutahar in de 63ste minuut werd aanvaller Magno geofferd voor de verdedigend ingestelde Milan Berck Beelenkamp. Kruys: ,,We hoorden dat FC Den Bosch ook op achterstand stond tegen RKC en daarom wilde ik de schade beperken.”

Den Bosch verloor inderdaad in Waalwijk en heeft net als De Graafschap negentien punten. Groot voordeel voor de Doetinchemmers is het minder slechte doelsaldo (-45 tegen 49). Een overwinning tegen Vitesse moet normaal gesproken dus genoeg zijn voor de Achterhoekers om via de nacompetitie alsnog het vege lijf te redden.

De Graafschap en FC Den Bosch treffen zondag in eigen huis beide gelijkwaardige tegenstanders. Voor zowel FC Utrecht, de opponent van de Bosschenaren, als Vitesse zit de competitie erop. De Arnhemse club kan na de nederlaag tegen Ajax geen Europees voetbal meer halen en zal deze week ongetwijfeld uitbuiken. Dat was op de valreep dus ook nog een positief bericht voor De Graafschap.

Dat de positieve berichten alleen van buitenaf kwamen, zegt eigenlijk voldoende over De Graafschap. Het hele seizoen speelt de ploeg – op een kleine opleving na de winterstop daargelaten miserabel slecht voetbal. Kruys, die elke week dezelfde tekst uitbraakt (‘we leven nog en ik geloof er nog in’), is er nooit in geslaagd een team van de Superboeren te maken en moet nu maar hopen dat zondag de andere partijen (FC Den Bosch en/of Vitesse) hem wederom gunstig gezind zijn. En dat er zo nog een reddingsboei (lees: nacompetitie) uitgeworpen wordt.

Cruciale slot De Graafschap

Het beeld zei alles. De Graafschap-coach Gert Kruys, normaal toch een man die vol vuur langs de lijn staat om zijn spelers aan te sturen, kon simpelweg geen positieve impuls meer geven.

Na een hopeloos eerste half uur in de derby tegen NEC zocht hij moedeloos de dug-out van De Goffert op. Het resterende deel van de wedstrijd, die uiteindelijk in 3-0 eindigde, aanschouwde Kruys terneergeslagen vanaf de bank.

Het beste nieuws kwam aan het einde: ook concurrent FC Den Bosch had verloren, waardoor rechtstreekse degradatie nog steeds kan worden ontlopen. Het was in Nijmegen een middag om moedeloos van te worden: ongelukkige tegentreffers, blessures, gele kaarten met schorsingen als gevolg; alles dat mis kon gaan, ging mis bij de ‘Superboeren’.

Het eerste dieptepunt was de dubieuze 1-0 in de openingsfase. Een vrije trap van de indrukwekkende Edgar Barreto werd door Romano Denneboom in de richting van Jim van Fessem gekopt.

De doelman van De Graafschap stompte de bal weg, maar kwam daarbij met zijn gezicht in aanraking met de elleboog van Patrick Pothuizen. Van Fessem zakte ineen; scheidsrechter Van Egmond liet doorspelen. Uiteindelijk kopte Bart Van Den Eede uit een voorzet van Tininho de bal in een leeg doel.

Gevoelens van woede, ongeloof en frustratie kwamen op bij de spelers van De Graafschap. Vooral Van Egmond moest het ontgelden. Hij had het spel stil moeten leggen, was de unanieme mening van de bezoekers. De leidsman lichtte na de wedstrijd zijn besluit om door te laten spelen toe: ,,Ik constateerde geen overtreding van Pothuizen. En het is niet aan mij om het spel stil te leggen als de keeper op de grond ligt. De spelers dragen daar zelf de verantwoordelijkheid voor.”

De zure tegentreffer werd al snel gevolgd door meer ongeluk. Twee bepalende spelers liepen een blessure op. Eerst moest de Portugese spelmaker Ricardo Sousa na een kwart wedstrijd het veld verlaten. Hij werd een aantal minuten later gevolgd door topscorer Jhon van Beukering. De wissels betekenden een verdere verzwakking voor het toch al dolende elftal. NEC creëerde kans op kans. Toch was het een grote domper dat de 2-0 van Said Boutahar, die na rust ook de derde zou maken, vlak voor rust viel.

Tegenslag op tegenslag dus, wat tot grote irritaties leidde bij de Doetinchemmers. Liefst zes spelers ontvingen geel. Garry de Graef, Dave Bus en Sven Vandenbroeck liepen daardoor een schorsing op. Zij moeten de allesbeslissende wedstrijd op De Vijverberg tegen Vitesse missen.

Gert Kruys was blij dat Den Bosch, nog steeds de nummer laatst van de eredivisie, ook had verloren. ,,De strijd met Den Bosch is de enige die De Graafschap móét winnen.”

Bron: AD Sportwereld