Uli Cruden komt in een gespreid bedje terecht

Eigenlijk had Orion gisteren kampioen willen worden. Maar dankzij een slippertje van buurman Trekvogels werd de titel zaterdag al gepakt. En dus vierden de Kwakkenbergers tijdens het paasweekeinde gewoon twee keer een feestje.


‘Campiones, campiones, olé, olé, olé.’ De spelers van Orion zingen de kampioenshymne na afloop van het duel tegen Olympia (2-1) uit volle borst. Toch is er van echte ontlading geen sprake. De Kwakkenbergers hebben de titel immers al twee dagen op zak.

Eigenlijk had niemand er rekening mee gehouden dat Orion het kampioenschap zaterdag al binnen zou halen. De mannen van trainer Hans Loen, die zaterdag simpel hadden gewonnen van Brakkenstein (0-3), hoorden pas onder de douche dat Trekvogels, in dubbel opzicht de naaste rivaal, tegen SVO in de laatste minuut nog de gelijkmaker om de oren had gekregen. Waardoor Orion onbereikbaar was en het feestje zaterdag al losbarstte.

Voor het bestuur van Orion is de voortijdige climax geen aanleiding om de geplande festiviteiten te schrappen. En dus is het veld omzoomd met oranje slingers, is de dug-out versierd met balonnen en klinkt er vrolijke marsmuziek uit de luidsprekers. Na afloop gaan de spelers gewoon de platte kar op voor een rondrit door de wijk. En ook even door ’t Rooie Dorp om nog wat zout in de wonden te strooien bij de achterban van Trekvogels.

Succescoach Hans Loen laat de parade op de laadbak aan zich voorbij gaan. Relaxt nippend van een biertje telt hij in de kantine zijn zegeningen. “We staken er dit seizoen met kop en schouders bovenuit in de vijfde klasse. Als je negentien wedstrijden ongeslagen blijft, dan verdien je het om kampioen te worden. En het mooie is dat we een heel jonge ploeg hebben. Met dit stel kan Orion nog tien jaar vooruit.”

Anderhalf jaar geleden nam Loen het roer over van Frans Paymans, die vanwege drukke werkzaamheden moest stoppen als trainer. Loen kreeg te maken met een piepjong elftal. “Bijna alle jongens kende ik nog van de tijd dat zij bij de C’tjes of D’tjes speelden. Als jeugdcoördinator heb ik veel met die gasten gewerkt. Ik heb altijd gezegd dat ik nog één keer hoofdtrainer wilde worden tegen de tijd dat zij rijp zouden zijn voor het voor het eerste.”

Vorig jaar pakte hij met zijn benjamins al een periodetitel, dit seizoen stond er geen maat op zijn elftal. “Deze ploeg kan echt heel goed voetballen. Dat blijkt jammer genoeg vooral in uitwedstrijden. Ons eigen hoofdveld is dramatisch, de bal springt werkelijk alle kanten op. Ik zal blij zijn als we volgend jaar eindelijk een nieuw complex hebben.”

Orion verhuist met ingang van het seizoen 2005/2006 naar de d’Almarasweg omdat het huidige onderkomen op de Kwakkenberg de enorme toestroom van jeugdleden – de club telt momenteel meer dan dertig jeugdteams – niet meer aankan.

Hans Loen zal niet meer meemaken dat Orion zijn thuiswedstrijden op een egaal veld afwerkt. Althans niet als coach. Met ingang van het komende seizoen wordt voormalig NEC-prof Uli Cruden hoofdtrainer bij de kersverse vierdeklasser.”Ik heb altijd geleerd dat je op je hoogtepunt moet stoppen”, grinnikt de 52-jarige oefenmeester. “Ik ben twee keer kampioen geworden met Orion, het is nu wel mooi geweest. Mijn oudste zoon Marco – inderdaad vernoemd naar Van Basten – speelt hier in het eerste, de jongste, Youri, zit op de voetbalschool van NEC. Ik ga de komende jaren lekker supporteren. Natuurlijk blijf ik wel betrokken bij Orion. Het is en blijft mijn cluppie, het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.”

Loen is er heilig van overtuigd dat Orion zich volgend seizoen probleemloos kan handhaven. “In de vierde klasse kom je meer aan voetballen toe, dat is in ons voordeel. Tegen hoger spelende ploegen doen we het sowieso goed. We hebben dit seizoen tegen AWC geoefend. Die spelen drie klassen hoger, maar we tikten ze helemaal van de mat.”

Tegen Olympia houden de spelers van Orion hun technische kwaliteiten zorgvuldig verborgen. De ploeg uit Horssen is in de eerste helft beter en komt na een halfuur verdiend aan de leiding. Al komt het openingsdoelpunt vooral op het conto van het knollenveld. Orion-doelman Hafkenscheid laat zich verrassen door een verraderlijk stuitje, Olympia-spits Ronny Koolhout aanvaardt het presentje in dank: 0-1.

Vooral dankzij Adnan Behlulovic weet de nieuwe kampioen het tij toch nog te keren. De Bosniër, die komend seizoen voor De Treffers uitkomt, heeft een geweldige linker. Daarmee brengt hij op slag van rust verdediger Pascal Zoetekouw in stelling. Die kopt op de lat, waarna oud-NEC’er Lodewijk van der Heijden de gelijkmaker aantekent: 1-1. Ook bij de winnende goal is Behlulovic betrokken. Zijn verre ingooi zorgt voor paniek in de Olympia-defensie. De bal valt voor de voeten van Luc d’Hooghe die zijn 31ste (!) competitietreffer laat aantekenen: 2-1.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan