Tijden veranderen

NEC1900.nl heeft een leuk onderdeel waarbij gelijk met het verloop van het huidige seizoen, het seizoen van 20 jaar geleden via krantenartikelen wordt gevolgd.

Mijn oog viel op het volgende artikel van 20 jaar geleden:

“Het bestuur van de Stichting Betaald Voetbal NEC heeft donderdagavond een gesprek met een delegatie van de Eastside-supporters.

De ontmoeting tussen bestuur en supporters is een direct gevolg van de moeilijkheden die zaterdagavond ontstonden buiten de hoofdingang van het Goffertstadion. Direct na afloop van de 0-1 nederlaag tegen RBC eiste de harde kern van de Eastside het hoofd van NEC-trainer Pim van de Meent en moesten het arbitrale trio, Van de Meent en zijn gezin en de ploeg van RBC het stadion onder politiebegeleiding verlaten.

Het bestuur van NEC wil dergelijke toestanden in de toekomst voorkomen en de Eastside voorstellen een eigen ordedienst samen te stellen, die de boel in de hand kan houden.
Als gevolg van de bedreigingen van zaterdagavond trainde Pim van de Meent gisteren met zijn selectie in het Goffertstadion en was de hoofdpoort afgesloten.”

Het is opvallend om te zien, dat 20 jaar geleden acties van supporters stukken gewelddadiger waren. Dat is heel wat anders dus dan een ludieke overlijdensadvertentie, een symbolische minuut stilte en een groot spandoek.

Misschien wel nog opvallender is de reactie van het bestuur. In plaats van keihard met woorden terug te slaan nodigen ze zelfs relschoppers uit voor een gesprek! Wel boosheid van binnen, maar geen oorlog naar buiten was toen het credo. Niet dreigen met aftreden, feestjes vergallen en statements op het internet zetten waarbij supporters tegen elkaar uit worden gespeeld. Nee, het bestuur koos voor een dialoog met relschoppers, terwijl nu een dialoog met nette actievoerders al teveel gevraagd lijkt te zijn en er meteen voor de tegenaanval wordt gekozen! Tijden veranderen zo blijkt maar weer. Het geweld is gelukkig sterk afgenomen, maar het bestuur van toen begreep wel dat een dialoog altijd beter is dan extra olie op het vuur gooien. Hopelijk wordt het 18 oktober allemaal anders. (ble)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan