Straffen voor de boefjes?

Het zou wat te ver gaan op de site van het NEC fanzine een lans te gaan breken voor Vitesse-supporters, maar de nasleep van de gestaakte wedstrijd tussen onze buren en de CL tweede ronde deelnemer (wonderen bestaan dus nog) maakt duidelijk dat het met de regelgeving in Nederland rond het voetbal treurig gesteld is. En dat is uiteindelijk iets dat ons allemaal aangaat.
Nadat de over het algemeen zeer warrig fluitende Bossen de verdenking van het verlenen van sexuele diensten aan het Eindhovense zo grievend vond, dat hij besloot duizenden mensen maar eens een vervelende middag te bezorgen, rollen de verantwoordelijken over elkaar heen in het op voorhand uitspreken van zware straffen. Nadat de KNVB harde woorden sprak zag Vitesse zich genoodzaakt te roepen dat de schuldigen gestraft zullen worden met een stadionverbod.
Anders dan veel mensen denken is een stadionverbod een nogal heftige maatregel, alleen al omdat er bijvoorbeeld een boete van 450 euro van de KNVB aan verbonden is. Het is te gek voor woorden dat voetbalsupporters de braafste jongetjes van de klas moeten zijn in een tijd waarin debielen op tv mogen roepen dat ze kamerleden dood wensen. Naast het feit dat overtreding en strafmaat absoluut niet op elkaar aansluiten wordt het geheel ook aanzienlijk bemoeilijkt door een groot aantal praktische problemen. Wanneer is een spreekkoor kwetsend? Hoe lang en hoe massaal moet het gezang zijn om aangemerkt te worden als spreekkoor? Wat is de bewijslast? Is een gapende open mond op een foto in dit geval voldoende voor een stadionverbod? Het wordt hoog tijd dat de instanties eens duidelijke richtlijnen over dit nieuwe fenomeen (niet zozeer de spreekkoren, als wel de verontwaardiging erover) op papier zetten.
Want voor je het weet zitten we bij NEC met hetzelfde probleem. (pol)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan