Niedzielan, de Verlosser: ?I need time?

Niedzielan
 In Nijmegen werd hij binnengehaald als ?De Verlosser?. De speler die voor de omslag zou zorgen bij NEC, die het scorend vermogen omhoog moest brengen en wellicht een herhaling van het UEFA Cup-avontuur kon bewerkstelligen. Vooralsnog is Andrzej Niedzielan niet tevreden over zijn eerste maanden in De Goffert. ,,Maar bij elke club kende ik aanpassingsproblemen. Geef me zes maanden en dan staat de echte Niedzielan er.??
 
 Kwam ie nu wel of kwam ie nu niet? Dat was de hamvraag die Nijmegen en omgeving in de decembermaand bezig hield. Het ging niet om Sinterklaas, zelfs niet om de Kerstman. Nee, de Poolse spits Andrzej Niedzielan was het middelpunt van de vraagstelling. De hoop van de Nijmeegse aanhang, het paradepaardje van de sponsors en wellicht juist de speler die dat extra?s zou kunnen brengen wat voor de winterstop ontbrak. Hij, of beter gezegd zijn zaakwaarnemer, schermde met interesse van andere clubs. Het hoofd van Niedzielan werd helemaal op hol gebracht en kreeg pas rust toen op de morgen van Kerstavond het verlossende bericht kwam dat de Poolse international definitief voor NEC had gekozen. De komst van ?De Verlosser? was rond. De taferelen tijdens zijn presentatie kwamen overeen met het enthousiasme, emoties en vereringen die normaliter slechts voor volkshelden zijn weggelegd. Voordat Niedzielan maar één bal in Nijmeegse dienst had geraakt, werd hij bestempeld tot held.
 
 Vervelende blessure
 Nu, inmiddels drie maanden later, staat de 25-jarige spits nog volop in de aandacht. ,,Maar niet meer zoveel als in het begin. Dan kwam ik de kleedkamer uitlopen en wilde iedereen me spreken. Stond ik een uur later nog te praten. Ach, het hoort erbij. Ik vind het niet erg. Het is eigenlijk wel leuk.?? Hij heeft plaatsgenomen in de Brasserie van Stadion De Goffert. Felrode broek aan, wat spelend met zijn mobiele telefoon en in vloeiend Engels op enthousiaste manier de vragen beantwoordend. ,,Nu is het weer een stuk rustiger. De laatste wedstrijden waren er ook geen Poolse journalisten meer. Maar ja, we verloren ook telkens. Ikzelf heb nog maar één wedstrijd gewonnen. It?s terrible,?? zegt hij met veelzeggende blik. ,,Nu kamp ik ook nog eens met een vervelende blessure. Eerst de lies en vervolgens is het doorgetrokken naar de buikspieren. Ik ben nooit geblesseerd geweest en dan uitgerekend nu. Hopelijk ben ik snel weer fit.??
 
 ,,Tot nu toe ben ik ook niet tevreden met mijn eigen prestatie. Ik kan nog veel beter, maar ik moet ook wennen. Een nieuwe club, een nieuw land, een nieuwe cultuur, nieuwe medespelers. Maar dat geldt ook andersom. Mijn ploeggenoten moeten nog uitzoeken hoe ze me het best kunnen inspelen en mijn kwaliteiten het best kunnen benutten. Dit hele proces neemt wel een half jaar in beslag. I need time. Eigenlijk richt me op volgend seizoen, want dan moet de echte Niedzielan er staan.??
 
 Zijn specialiteit is zijn snelheid op de eerste meters. ,,Daarom zou ik ook het liefst iemand naast me hebben in de spits. Iemand die de bal kan aannemen, waarna ik direct de diepte in kan sprinten. Nu sta ik nog teveel alleen voorin. Die snelheid zit in de familie. Mijn twee jaar oudere broer is zelfs nog veel sneller dan ik. Hij voetbalde ook, maar moest stoppen vanwege knieproblemen. Wij hebben het weer van onze vader. Hij houdt van voetbal, maar daar blijft het bij. Hij heeft een eigen dakdekkerbedrijf. Helaas is mijn familie nog niet in Nijmegen geweest. Ook mijn vriendin niet. Ze kunnen me wel op de Poolse tv zien. Na mijn transfer naar NEC heeft een televisiezender direct de rechten van alle wedstrijden gekocht, dus NEC en Nijmegen zijn inmiddels al redelijk bekend in Polen. Ik ben benieuwd wat mijn familie van de omgeving vindt. Mijn vriendin Kamila hoopt in juni, misschien zelfs mei, haar studie pedagogie af te ronden en komt dan hierheen. Daar verheug ik me op.?? Nu woont hij alleen in het Noord-Limburgse Mook. ,,Een mooi dorp. Lekker rustig, met veel bossen. Die rust vind ik heerlijk.??
 
 De keuze voor NEC blijft nog steeds verbazen. Niedzielan speelde voor Groclin Grodzisk Dyskobolia Wielkopolski in de UEFA Cup, schakelde Hertha BSC Berlin en Manchester City uit en zou na de winterstop in de volgende ronde mogen aantreden tegen Girondins de Bordeaux. ,,Met Legia Warschau, Wisla Kraków en Amica Wronki behoort Groclin tot de top van Polen.?? De club is vernoemd naar het bedrijf van de steenrijke eigenaar (?en op voetbalgebied heel slim?), wiens autobekleding door de hele wereld bekend is. ,,Eigenlijk heet de club Dyskobolia. Die andere twee namen zijn terug te voeren op de stad. Met Groclin zouden we zo mee kunnen doen in verschillende andere Europese competities en ons zeker handhaven. Maar er spelen voor mij ook andere dingen mee. De atmosfeer is in Polen heel anders. In Groclin wonen ruim tienduizend mensen en iedere wedstrijd zitten er vijfduizend op de tribunes. Dat is echt het maximale. Als jullie in Groclin zouden komen, keken jullie rond en vroegen af ?Wat is dit?? en ?Waar is iedereen??. Als ik dat dan met de stadions in Nederland vergelijk. Prachtige, grote accommodaties. Debuteer ik in de ArenA voor vijftigduizend man. Ik was direct onder de indruk. Hier bij NEC is het bijna wekelijks uitverkocht met 12.500 toeschouwers. De beleving hier spreekt me veel meer aan. Daarnaast heb je in Polen vier topclubs en bestaat de Nederlandse competitie uit achttien clubs, die allemaal van elkaar kunnen winnen.??
 
 Maar Niedzielan had toch de clubs voor het uitzoeken? PSV, Hertha BSC Berlin en ook Deportivo La Coruña stond met open armen op hem te wachten. In eerdere interviews gaf hij aan NEC als opstap te zien voor een volgend Europees avontuur. Een idee dat in zijn thuisland nauwelijks werd begrepen. ,,Van die kritiek heb ik me zo min mogelijk aangetrokken. Het gaat om mijn leven, het is mijn keus. Het voetbal in Nederland spreekt me aan. In Polen wordt heel hard gespeeld. Negentig minuten lang sprinten, knokken, strijd. It?s run, run, run, fight, fight, fight. Just like a war. En dan moest ik als spits voortdurend de meest idiote aanslagen ontwijken. Ik ben blij dat ik mijn beide benen nog heb. In Nederland wordt er tenminste gevoetbald, iedereen wil dat ook. Tot de keeper toe.??
 
 UEFA-Cup
 Wanneer hoorde hij voor het eerst van NEC? ,,Toen ze voor de UEFA Cup dit seizoen tegen Wisla Kraków moesten spelen. De wedstrijd in Polen heb ik op tv gezien. Dat NEC werd uitgeschakeld, verbaasde me niet. Wisla beschikt over een goed team. Van één speler had ik trouwens de naam onthouden, van Youssouf Hersi. Ik kon toen al zien dat hij een goede speler wordt. Dat heb ik ook tegen hem gezegd toen ik hier binnenkwam. De trainer van NEC kende ik natuurlijk wel. Johan Neeskens, een grote naam in het voetbal. Heeft ie gescoord in een WK-finale? Is dat zo??? In 1974. ,,Dat wist ik niet. Maar het zegt natuurlijk wel wat voor iemand we voor de groep hebben staan.??
 
 Hij volgt inmiddels twee keer in de week Nederlandse les. ,,Samen met Edgar Barreto. Een moeilijke taal, maar het gaat aardig. Maar gelukkig kan iedereen hier Engels en Duits. Dat kregen we gewoon op de middelbare school. Ik heb ecologie gestudeerd. Maar of ik daar later iets mee ga doen? Ik studeer nu nog steeds hoor. Ik ga twee keer in het jaar voor twee weken naar de voetbalschool van Gdansk. Elke zomer en winter. Dan moeten we gewoon in de schoolbanken plaatsnemen en krijgen we van alles te horen op het gebied van voetbal. Veel theorie dat wel. Wat ik er later mee wil gaan doen? Trainer lijkt me wel leuk, maar ik kan dadelijk ook manager bij een club worden of zaakwaarnemer van een speler. Mijn hele leven tot nu toe bestaat al uit voetbal, dus ik verwacht niet dat die situatie ooit nog verandert.?? Hoe ziet hij zijn toekomst op het actieve vlak? ,,Daar denk ik nu nog niet aan. Nu telt alleen maar NEC??


Bron: ELF & NECfan.nl

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan