NEC gaat boeiende periode tegemoet

NEC verloor gisteren zijn eerste duel van 2004 met 3-2 van PSV. Dat resultaat was nauwelijks van belang. Het ware spektakel valt deze maand in Nijmegen vooral buiten ’t veld te verwachten. Blijft Johan Neeskens? En zal de verwachte defensieve versterking inderdaad snel komen?


Bij NEC is de winterstop doorgaans een oase van rust. Geen opmerkelijk nieuws, geen transferperikelen. Dit seizoen brak NEC met de saaiheid die traditiegetrouw aan de voetballoze winterperiode kleeft. Eerst moest de Nijmeegse club zich in allerlei bochten wringen om de Poolse international Andrzej Niedzielan – de duurste aankoop ooit – van al zijn twijfels te verlossen en daarna was er de bijna-transfer van Dennis de Nooijer. De spits leek terug te keren naar Sparta, maar stond gisteren tegen PSV ‘gewoon’ in de basis omdat NEC weigert ’t straks in de kwartfinale van het bekertoernooi op te nemen tegen ‘de Spartaan’ Dennis de Nooijer.

Tussendoor hielden de beleidsmakers op De Goffert ook nog eens woord. Zij beloofden recentelijk de nakende leegloop – tien contracten lopen af – teniet te zullen doen met daadwerkelijke versterkingen. Met het vastleggen afgelopen maandag van RBC’er Tininho, de eerste Braziliaan in de NEC-geschiedenis, werd een eerste stap in die richting gezet. De multifunctionele linkspoot is ongetwijfeld een aanwinst en versterkt ’t officieel nog altijd onbevestigde bericht dat Mike Zonneveld deze zomer NEC zal verlaten. De middenvelder kreeg maanden geleden al contractverlenging voorgelegd. Hij ging er nog altijd niet op in.

Tussen al die perikelen door speelde NEC gisteravond zijn eerste duel van 2004. Doorgaans begint de Nijmeegse formatie de hervatting na de winterstop met enkele onbeduidende oefenpotjes tegen al even oninteressante tegenstanders. Gisteren brak NEC ook met díe traditie door te starten tegen landskampioen PSV, een nasleep van de festiviteiten rondom vijftig jaar Philips in Nijmegen. Prettig voordeel van zo’n wedstrijd was dat NEC het zeldzame genot mocht proeven van een oefenduel in een uitverkochte Goffert.

Extra meevaller was dat de mensenmassa door twee ploegen, die nauwelijks een week in training zijn, bij vlagen warempel een aardige wedstrijd kreeg voorgeschoteld. Inclusief vijf doelpunten en een fors aantal kansen.

NEC leek gisteren tegen PSV al snel ’n kansloze missie tegemoet te gaan toen Vennegoor of Hesselink binnen het kwartier wel erg eenvoudig tweemaal mocht scoren. Toen Youssouf Hersi na twintig minuten profiteerde van een blunder van PSV-keeper Rob van Dijk werden de Nijmegenaren ineens gelijkwaardig aan de Eindhovenaren die er na rust een waar wisselfestijn van maakten. Behalve Mark van Bommel, die terugkeerde van twee maanden blessureleed, mocht na rust bij PSV een hele serie onbekende grootheden met opmerkelijk hoge rugnummers zijn opwachting maken. Ook NEC maakte ruimschoots van de gelegenheid gebruik om al zijn bankzitters speeltijd te gunnen. Zo kon De Goffert eindelijk weer eens kennis maken met jonkies als Mark Otten, Ralf de Haan en zelfs derde doelman Matheus Hoop. De 20-jarige Nijmegenaar mocht uitgerekend tegen zijn oude club PSV zijn NEC-debuut maken en tikte vlak voor tijd een schot van John de Jong fraai onder de lat vandaan. “Mooi om mee te maken”, zo sprak de jeugdige invaller van Albert van der Sleen – Gentenaar was ziek – na afloop. “De trainer had vooraf gezegd dat iedereen speeltijd zou krijgen. Toch blijft het dan afwachten of hij ook de reservedoelman bedoelt.”

Tegen de tijd dat De Goffert kennis maakte met Matheus Hoop had John de Jong via een uitbraak PSV op 1-3 gezet en had NEC’er Arjan Ebbinge zijn groeiende zelfvertrouwen wat verder opgevijzeld met een raak afstandschot.

Over de alleszins acceptabele 3-2 tegen PSV zal vanaf vandaag niemand in Nijmegen nog spreken. Er spelen momenteel belangrijker kwesties. Morgen reist de NEC-selectie af voor een trainingskamp in het Turkse Antalya waar mogelijk al een antwoord zal komen op de honderdduizend eurovraag die de supporters in een greep houdt. Blijft trainer Johan Neeskens, of houdt hij het na vier seizoenen voor gezien?

Lang leek het erop dat De Nees zijn langste tijd in De Goffert achter de rug had, maar twee weken geleden gaf voorzitter Hans van Delft al aan dat het aanblijven van de oud-international een ‘zeer reële optie is’. De kans dat Neeskens bijtekent groeit nu Feyenoord – waar hij een serieuze kandidaat was – voorzien is, en NEC met dank aan private investeerders geld heeft gevonden om de selectie ook dit seizoen nog verder te versterken. Met een betere ploeg vol nieuwe gezichten kan Neeskens zomaar beslissen toch nog heil te zien in verlenging van zijn Nijmeegse periode.

NEC- PSV 2-3 (1-2)
8. Vennegoor 1-0, 14,. Vennegoor 2-0, 20. Hersi 2-1, 66. De Jong 3-1, 76. Ebbinge 3-2. Opstelling NEC: Van der Sleen (83. Hoop), Wisgerhof (82. Otten), Wielaert, Ebbinge, Leiwakabessy; Schuurman (82. De Haan), Govedarica (51. Ax), Hersi (46. Simr), Van der Doelen; De Nooijer (46. Demouge), De Freitas (46. Tumba)


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.