Met pijn in het hart

Vandaag kwamen ze dan, de excuses van Neeskens. Weliswaar alleen op de site van NEC in een stuk dat inderdaad, zoals Johan Derksen zei, door een marketingmannetje geschreven leek te zijn en ook op TV Gelderland in een kort interview…. maar toch, ze kwamen.

Met veel interesse las en keek ik of de Nees de twee belangrijkste zaken in mijn ogen op een juiste manier onder de aandacht zou brengen en kon weerleggen.

Op het gebied van het racisme is dat wel gelukt. Hij doelde bij racisme op die paar supporters die zich daarmee bezig hielden, hij vertelde ook dat hij dat verkeerd heeft gezegd en hij bood er zijn excuses voor aan. Tja, wat kun je meer wensen? Ook nog op de NOS zeggen dat niet alle 12.000 supporters racisten zijn? Dat is onzin natuurlijk, want de NOS bepaald zelf of iets uitgezonden wordt. Is daarmee mijn woede weg over het feit dat ik voor racist ben uitgemaakt? Nee de woede is wat bekoeld, want het beeld is in Nederland weer neergezet: NEC is een club van racisten en het zal weer tijden duren voordat we van dat imago verlost zullen zijn. Maar goed, we kunnen er lang en breed over doorlullen: De Nees had zijn eigen “Seedorfje”. De camera’s staan op je gericht, je haalt uit en vervolgens maak je een verschrikkelijke blunder die nog tijden lang door zal werken in de voetbalwereld.

Maar dan de opmerkingen over het niet steunen van de club. De Nees zei voor de camera’s van de NOS “ik heb ze herhaaldelijk gevraagd de 12e man te zijn, maar daar komt niks van terecht.” Bij dit citaat kan de Nees het bij “ze” niet over die kleine groep racisten meer hebben. Met andere woorden: De Nees heeft het in dit geval wel over het hele publiek. Maar vandaag in zijn excuus zei hij dat hij de steun van de supporters zo geweldig vond en dat de kritiek niet voor hen bedoeld was. Hoe kan dat dan? Ook sprak hij vol lof over die 12e man bij de uitwedstrijden, waaronder tegen Twente, een wedstrijd waar de supporters zelfs nog een gratis kaart kregen voor de eerder gegeven steun. Maar voor de NOS gisteren was het “ik heb ze (dus iedereen en niet die 3 racisten) al 100.000 keer verteld dat ze achter de club moeten staan.” Dit hele verhaal zit dus nog vol van uiterst vage tegenstrijdigheden.

Maar wat wil Neeskens eigenlijk? Hij wil een publiek dat ondanks slecht voetbal, maar door blijft gaan met blind de spelers aanmoedigen, omdat ze (de spelers dus) dan beter gaan spelen. Daar kennen wij in Nederland een ander woord voor: klapvee. Gelukkig reageren supporters normaal na het spel van NEC dit seizoen, want ze zijn teleurgesteld over hetgeen ze op het veld voorgeschoteld krijgen en hebben absoluut geen zin om te zingen en te klappen, omdat daar geen enkele aanleiding voor is. De sfeerhunters onder supporters en de Nees kunnen wel balen van dit fenomeen, maar dit fenomeen is wel echt en hoort ook bij NEC.

Maar ligt het aan de supporters dat NEC zo slecht speelt? Is Neeskens niet de eindverantwoordelijke voor het slechte spel? Is zelfkritiek een woord dat Neeskens niet kent?

Met pijn in het hart zag ik de persconferentie van een persoon waar ik een grote hekel aan heb: Edward Stuurloos. Zijn commentaar na de nederlaag tegen Ajax: “We moeten ons diep schamen tegenover onze eigen supporters.” Ik vind het heel vervelend om te moeten zeggen, maar Johan, daar had jij nog wat van kunnen leren, in plaats van de schuld van de slechte resultaten in de schoenen van de supporters te schuiven! (ble)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.