Harde leerschool voor Jong NEC

Het hoofddoel voor de spelers van Jong NEC is opleiden. Gisteren beleefden de Nijmeegse talenten inderdaad een bijzonder leerzame avond. Een pijnlijke ook. Want koploper Heracles legde in De Goffert feilloos de zwaktes van de runner up bloot in een duel dat straks zomaar beslissend kan blijken voor het kampioenschap: 1-3.


Het Joop Zoetemelk-syndroom. Het is een term die verwijst naar de wielrenner die vooral beroemd werd vanwege zijn tweede plaatsen. Of de Nederlander nu favoriet was of niet, altijd stond er wel een concurrent op die hem op het moment suprême de loef afstak.

De meeste spelers van het huidige Jong NEC waren nog niet eens geboren in de tijd dat het Zoetemelk-syndroom ontstond. Toch moeten ze oppassen dat die term dit seizoen niet op hen van toepassing wordt.

Gisteravond hadden de Nijmeegse reserves een forse stap kunnen zetten richting de zo gewenste promotie naar de eredivisie.

Tegen Heracles was de inzet in De Goffert de koppositie van de de ranglijst. Na 95 minuten voetbal verliet de ploeg uit Almelo juichend het Nijmeegse stadion: de voorsprong op de voornaamste concurrent was opgelopen tot zes punten.

De kampioensrace is gezien het grote aantal wedstrijden dat nog volgt, lang niet gelopen. Toch zal het een helse klus worden om de gisteravond aanmerkelijk sterkere Heraclieten nog te achterhalen, zo besefte ook Jong NEC-coach Cees Lok die zijn ploeg de voorbije drie seizoenen tweemaal tweede en eenmaal derde zag worden in de eindrangschikking.

“We hebben onze slechtste wedstrijd van het seizoen gespeeld tegen onze sterkste tegenstander”, wist Lok wiens formatie voor het eerst sinds november weer eens een wedstrijd verloor. “Op deze nederlaag viel niks af te dingen. We werden door Heracles gedwongen vooral de lange bal te spelen. Dan moet de ’tweede bal’ voor ons zijn, maar we verloren te veel persoonlijke duels. We zijn vanavond op veel fronten afgetroefd. Natuurlijk willen we heel graag promoveren, maar opleiden zal altijd voorop blijven staan. De manier waarop we hebben verloren zal de meeste jongens voorlopig in elk geval genoeg stof tot nadenken geven.”

NEC begon gisteravond nog uiterst voorspoedig aan de topper. Binnen vier minuten had Ralf de Haan, de enige Jong NEC’er die ooit een minuut officiële speeltijd werd gegund in de Nijmeegse hoofdmacht, de score al geopend. Behendig tikte de Velpenaar de bal binnen.

Met het verstrijken van de tijd werd duidelijk dat het niet de avond van Jong NEC zou worden. Heracles, met opvallend veel spelers die van trainer Gert Jan Verbeek ooit al eens eerste divisie-ervaring mochten opdoen bij de hoofdmacht, was de bovenliggende partij. Na rust drukten Berry Hoogeveen, Tom Cillessen en invaller Mark Gierveld de score uit in de cijfers die de wedstrijd verdiende: 1-3.

Jong NEC werd na rust alleen nog gevaarlijk via Tarik Divarci, Ralf de Haan en Mark Otten. “De eerste plaats is weer even uit het zicht verdwenen”, erkende Lok. Al hoeven zijn Jong NEC’ers, ondanks één slechte dag tegen de koploper, nog niet te wanhopen. Ook Joop Zoetemelk wist in zijn carrière ooit wel degelijk de Tour de France en het wereldkampioenschap te winnen.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.