Gorgi Hristov staat opnieuw voor groot gevecht

Na een blik in de ogen van de Oostenrijkse dokter Christian Schenk was het voor Gorgi Hristov duidelijk. De oud-spits van NEC berustte in zijn lot, een nieuwe operatie aan de rechterknie.


Maandag was het zover. Gorgi Hristov, spits van beroep, lag weer op de operatietafel. Of de aanvaller ooit weer het shirt van FC Zwolle draagt, is zeer de vraag. “Ik denk nog niet aan voetballen of een club, ik denk nu alleen aan het herstel.”

Hristov heeft het traject voor de komende maanden al in zijn hoofd. Door ervaring wijs geworden weet de spits precies wat hem te wachten staat.

Hristov (27) kreeg in het Oostenrijke Schruns een nieuwe kruisband, gemaakt van spieren uit de hamstring. Zijn meniscus is ook gerepareerd. “Het duurde precies vijfenveertig minuten.”

Nu wil hij eerst een maand bijkomen in geboorteland Macedonië. Het verdere herstel moet volgen in Zwolle en Zeist, bij het KNVB-sportcentrum. “Volgens Schenk kan ik binnen zes maanden volledig herstellen. Dan kan ik nog zeker vier, vijf jaar voetballen.”Schenk kwam tot de glasheldere conclusie die eerder in Zwolle ook door clubarts Karst Bongers was getrokken. Hristov vertrouwt op de kwaliteiten van de Oostenrijker, een grootheid als het gaat om beschadigde knieën. Schenk maakte naam door de operaties die hij uitvoerde bij skister Janica Kostelic. De wintersportheld uit Kroatië scheurde al vier maal haar kruisband.

Hristov zit onderhand op de helft. Na een zware blessure in zijn periode bij het Engelse Barnsley – zes jaar geleden – kreeg hij een kunststof kruisband. Hij herstelde razendsnel, binnen vier maanden. Maar die band lag drie jaar later wel helemaal aan gruzelementen, waardoor hij ook bij NEC weer maandenlang was uitgeschakeld. Dankzij de sterke spieren rond het gewricht kon Hristov daarna redelijk doorvoetballen. Nu, met de kapotte meniscus erbij, moet het mes er weer in.

Als ervaringsdeskundige met een groot medisch dossier weet de spits precies wat hem de komende maanden te wachten staat. “Ik kijk er naar als een wedstrijd. Het wordt de zwaarste wedstrijd van de laatste jaren, een duel dat maanden gaat duren. Omdat ik het al eens eerder heb meegemaakt, weet ik exact wat er kan gebeuren. In de eerste week, of in de tweede maand. Dat kan een steun zijn bij moeilijke momenten. Maar het is een wedstrijd die ik absoluut moet winnen.”

Als het meezit is de aanvaller in juli of augustus weer fit. Dan zit Hristov alleen wel zonder club, omdat zijn contract bij FC Zwolle na dit seizoen afloopt. Het zijn zorgen die hem nog geen parten spelen. “Ik denk nog niet aan juli, of aan een club. Dat komt wel. Ik heb met Henk van Ginkel een goede zaakwaarnemer. Hij was er in goede tijden, maar was er in Oostenrijk ook bij. Dat waardeerde ik zeer. Hij zal mij ook zeker straks aan een club kunnen helpen als ik weer helemaal fit ben.”

Het liefst blijft Hristov in Nederland voetballen. Hij is ook zeker niet van plan om te verhuizen uit Beuningen. “Nederland is mijn tweede thuis geworden. Ik heb hier vrienden, voel mij thuis.”

De komende maanden zal de aanvaller ook meeleven met zijn teamgenoten, die degradatie uit de eredivisie moeten voorkomen. “Dat wordt zeker een lastige klus. Maar ik denk dat ze wel loskomen van de laatste plaats, daar geloof ik echt in.”

De teleurstelling klinkt door in zijn stem als Hristov uitrekent dat hij met vier doelpunten in dertien wedstrijden maar een bescheiden aandeel heeft geleverd in dit seizoen. “Ik had er anders na de winter zeker nog zes gemaakt.”

Maar hij heeft zich verzoend met de harde realiteit. “Omkijken heeft geen zin. Ik kijk alleen nog maar vooruit.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan