Column Sjaak Schiet Raak!

Bij het plaatsen van de column van Sjaak in fanzine 11 is er iets mis gegaan en ontbreekt er een flink stuk van de column. Daarom hier bij deze de hele column in z’n geheel, met excuses aan alle fans van de columns van Sjaak.

"Staanplaatsen"

Ook ik was vroeger een jongen van poort 9. Lekker staan tussen medesupporters in weer en wind met ellendig voetbal op een afstandje in die diepe kuil. Heerlijk staan op de betonnen treden waar mos en onkruid lieten zien dat leven in een betonbak wel degelijk mogelijk was.

Maar na een behoorlijke tijd hield ik de staanplaatsen voor gezien en ben ik (en met mij vele andere supporters) verhuisd naar de Hazenkamp. De East Side werd het terrein van Ziege zagge Johnny uit Cuyk en een redelijk aantal jonge gasten. De Hazenkamp werd het domein van de harde kern, de meelopers, de oude van dagen, de invaliden, nuilerds en mensen zoals ik; een samenraapsel van al die verschillende groepen die op die tribune zaten. Van alles en nog wat dus en dat maakte die tribune weer zo verrekte gezellig. Toch doen ook de staanplaatsen me denken aan de oude tijd, waar ik met plezier aan terug denk. Staanplaatsen: Dat is nostalgie ten top!

Verrast was ik dan ook toen ik in de krant las dat ze bij Heerenveen (en misschien ook NAC) weer staanplaatsen in het stadion willen hebben. Ze starten daar met een �pilot� (een onzinnig Engels woord, zeg maar gewoon proef a.u.b.) om staanplaatsen weer in het stadion te krijgen. Met staanplaatsen zouden er meer supporters in het stadion kunnen en zou de sfeer verbeterd kunnen worden.

Uiteraard is het zo dat de sfeer in Foppe-dorp heel wat verbeterd kan worden, want de enige keer dat je die namaak-Nederlanders hoort is bij het zingen van het Friese volkslied. Maar in het artikel las ik wel dat uitgerekend het gastenvak een staantribune wordt en niet een Heerenveen vak. Daarmee wordt gelijk de vinger op de zere plek gelegd: Met vaste plaatsen en weinig alternatieven voor een vergelijkbare plaats is het heel moeilijk om van een zitvak een staanplaatsenvak te maken.

Ook bij ons zijn er supporters die staanplaatsen terug willen in de Goffert. Heel idealistisch natuurlijk, maar vrijwel niet uitvoerbaar, want stel dat NEC besluit om van vak M op de Goffertribune een staanplaatsenvak te maken, dan zijn de poppen aan het dansen!

Als eerste zit je met het probleem dat er ook veel mensen op vak M zitten die niet willen staan. Die mensen zijn gewend geraakt aan hun plek en moeten dan opeens verkassen. Maar waar naartoe? Vak A? Dat is ook niet echt gezellig. Een beetje leuke plek is namelijk niet meer voorradig in onze uitverkochte Goffert. En vak M is ook goedkoop door de korting, die zijn ze dan ook nog eens kwijt! Om nog maar te zwijgen van het feit dat vak M lekker dicht bij het nieuwe supportershome te vinden is. Kortom, niet iedereen in M wil gaan staan of verhuizen naar een ander vak. Daarnaast heb je te maken met mensen in vak L en N wiens zicht belemmerd wordt, wanneer Vak M daadwerkelijk een staanplaatsenvak zou worden. Dan zijn ze bijna verplicht om te staan, om nog iets van een corner of gevaarlijke kans te kunnen zien.

Eigenlijk is het misgegaan toen iedereen vaste plaatsen kreeg. Supporters hadden het toen over �mijn� stoel en zien het als hun territorium. Daarom kreeg NEC ook veel protesten toen de hoofdtribune meer sponsorplaatsen nodig had en �normale� supporters moesten verhuizen. Een nieuwe grotere verhuizing met al de genoemde praktische problemen zal alleen maar nog meer verzet opleveren.

Maar los van deze praktische problemen waar je op deze manier tegenaan loopt: Het is natuurlijk ook van den trieste dat je staanplaatsen nodig hebt voor een betere sfeer! Weer zo�n kunstmatig iets om de sfeer te verbeteren! Vroeger op de East-Side werd er ook niet overdreven veel gezongen. Hooguit een paar keer per wedstrijd. Vaak werd er zelfs op de Hazenkamp meer gezongen dan op de East-Side. Om nog maar te zwijgen van de staanplaatsen bij poort 7 waar vaak genuild, maar bijna nooit gezongen werd! Met andere woorden: staanplaatsen zijn geen garantie voor meer sfeer. Mensen denken dat het sfeerverhogend werkt, omdat er door de invoering van de nieuwe stadions langzaam minder sfeer is gekomen. Maar sfeer heeft niks met staan of zitten te maken! 90 minuten strijd op het veld, zorgt voor 90 minuten sfeer op de tribune, 90 minuten ellende op het veld zorgt voor 90 minuten ellende op de tribune. En de enige reden waarom Heerenveen eraan meedoet is het feit dat het gastenvak nu groter wordt en er derhalve nog meer geld de clubkas in komt rollen.

Tja, en het voorbeeld van vak M is natuurlijk bewust gekozen, want de sfeer moet van de Goffertribune komen, volgens veel fans. Grote onzin vind ik dat, want waarom kan vak H geen sfeervak worden? Of Vak Z, E of C? Overal kan gezongen worden en met een vlag worden gezwaaid, niet alleen op de Goffertribune.

Een geheel nieuw staanplaatsenvak is alleen mogelijk bij een uitbreiding van het stadion. Of je zou bij een uitbreiding van het stadion van een reeds bestaand vak een staanplaatsenvak kunnen maken. Maar dan moet NEC wel zorgen dat ze dan met een redelijk alternatief komen voor de supporters die noodgedwongen moeten verhuizen. Bij NAC is dat laatste het geval. Daar willen ze wel een bestaand vak �omtoveren� tot staanplaatsenvak. Maar daar is het stadion niet uitverkocht en kunnen ze misschien wel schuiven. Hoewel dat denk ik ook daar de nodige problemen zal opleveren.

En natuurlijk, ik ben de laatste die zal tegenspreken dat staanplaatsen gezellig kunnen zijn en dat staanplaatsen op z�n minst een bepaalde sfeer naar buiten toe hebben, maar kostte wat het kost een dergelijke maatregel door de strot duwen van andere supporters is a-sociaal.

Nee staanplaatsen in de Goffert �das war einmal.�
SJAAK

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan