Bier en blow

NEC verbiedt dus bier op de tribune en hasj en wiet in het hele stadion. (Let op de nuance, waardoor alcohol niet alleen in de gracht, maar ook en vooral in de businessboxen toegestaan blijft!) Een droevige maatregel, waarbij een aantal dingen opvallen. Het eerste is dat de besluitvorming uiterst schimmig is verlopen. Zo werd er eerst gesproken over een initiatief van Van Delft en burgemeester Ter Horst gezamenlijk, maar probeert ‘onze’ Hans ons vandaag in De Gelderlander te doen geloven dat het toch vooral de burgemeester is die met deze maatregel kwam. De anders zo assertieve Van Delft, die als het moet tegen God en koningin te keer gaat, zou omwille van de lieve vrede uiteindelijk maar ingestemd hebben met dit onzalige idee. Sorry Hans, mij overtuig je niet en als het al zo is, dan heb je jezelf in deze positie gebracht door wanbeleid dat de verkoop van het stadion noodzakelijk maakte! Maar ook de rol van de burgemeester is dubieus, zoals de rol van burgemeesters bij voetbalaangelegenheden wel vaker dubieus is. De essentie van algemene stadionvoorwaarden is juist dat een club uiteindelijk over zijn eigen ‘huis’ mag beslissen. Maar tegelijkertijd maken burgemeesters, zoals ook hier, gebruik van hun macht, om via die omweg maatregelen op te leggen die zij met hun eigen bevoegdheden niet kunnen nemen.

Iets anders dat opvalt is dat de redengeving voor deze maatregel, zacht gezegd, niet helemaal sluit. In de gracht mag wel gedronken worden dus het gaat niet om de alcoholconsumptie op zich. En het door wethouder en loco-burgemeester Depla (ja ja, Guusje is ook nu op vakantie, wat al vaker gebeurde op beslissende momenten) gegeven argument dat er met bier gegooid wordt, snijdt natuurlijk geen hout zolang andere dranken wel gewoon de tribune op mogen… Ook de argumentatie met betrekking tot blowen slaat nergens op. Mensen zouden geklaagd hebben over de lucht…! Maar daarvoor was toch net een rookvrijvak gecreeerd?! En moeten pijp en sigaar dan ook niet verboden worden?! Naast deze argumenten is een ander argument natuurlijk ook van belang: een gedeelte van de arrestanten bij ongeregeldheden blijkt gedronken te hebben of drugs gebruikt te hebben. Maar zoals gezegd, bier mag nog gewoon in de gracht dus dit argument zou dan vooral gaan om hasj en wiet. Grappig is in dat opzicht dat tijdens het afgelopen EK de Portugese politie nu net met opzet een oogje dichtkneep als de Engelse supporters een joint opstaken, omdat ze daarvan rustig werden en er daardoor minder problemen waren. Ook van NEC-stewards horen wij geluiden dat zij graag hebben dat er geblowd wordt op de tribune omdat jongens die normaal wat overenthousiast zijn, daar juist wat rustiger van worden.

Weer een ander argument is nu dat het allemaal van de KNVB moet en er afspraken zijn gemaakt in een beleidskader. Als dat de reden is, dan kunnen we nog een hoop verwachten. Het idee was om duidelijkheid te verschaffen en het moet gezegd: de tolerantiegrenzen in dat beleidskader zijn zonder meer duidelijk; niks mag! Zo kan er met dat beleidskader in de hand ook een bepaalde zone rond het stadion aangewezen worden waarbinnen geen alcohol geschonken mag worden (rara, welk café daar het slachtoffer van zou zijn) en krijgen wij over een tijd voor elke wedstrijd een A4’tje (of misschien eerder een boekwerkje) in de hand gedrukt, waarin precies beschreven staat wat wij niet mogen zingen en schreeuwen… Om een lang verhaal kort te maken: dat beleidskader staat vol met onzinmaatregelen, waarvan we nu de eerste zien.

Maar het belangrijkste van alles is toch wel dat NEC de laatste tijd met allerlei maatregelen (zie de website van de HKN voor een mooie opsomming) wel erg zijn best doet een bepaalde categorie supporters het stadion uit te jagen. Het lijkt er steeds meer op dat NEC lak heeft aan een gedeelte van de hondstrouwe aanhang. Tijd dus voor actie. Misschien is het een idee voor alle shagrokers om voortaan hun tabak in lange vloei te wikkelen en een tipje te gebruiken. Volgens mij is dan het blowgedeelte van het verbod al ontkracht. Ik denk trouwens dat de verkoop van spacecake ook wel toe zal nemen volgend seizoen. Op het bierverbod moeten we dan nog wat vinden, maar wacht even, er is hoop: het convenant tussen gemeente en NEC is nog niet ondertekend! Dus Hans, laatste kans: weg met dat convenant! (tho)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan