Autocombi op de tocht

Deze titel staat boven een stuk in BN/De Stem waarin melding wordt gemaakt van rellen die zich afgelopen zaterdag afspeelden in Breda voorafgaande aan de wedstrijd tussen Nac en Psv. Beide clubs zijn vrij vooruitstrevend in hun pogingen de vervoersregelingen (lees verplichte combi’s) mondjesmaat te versoepelen om tegemoet te komen aan de wens van vele voetbalsupporters om weer eens normaal een uitwedstrijd te kunnen bezoeken. Nac heeft het zelf voor elkaar gekregen dat haar eigen aanhang later dit seizoen middels een autocombi de uitwedstrijden tegen Vitesse en Groningen kan bezoeken. Deze regeling behelst in principe vrij vervoer, al dient een omwisselbiljet een aantal uur voor aanvang van de wedstrijd bij het eigen stadion te worden ingewisseld voor een wedstrijdkaart, NEC supporters herinneren zich deze regeling van Volendam uit. De club uit Breda stond mede daardoor ook niet onwelwillend tegenover een verzoek van PSV die club van eenzelfde regeling te voorzien voor haar wedstrijd in Breda. Nadat ook de gemeente haar fiat had gegeven stond niets het experiment meer in de weg.
Uiteindelijk schaften 350 supporters een autocombi kaart aan en eenzelfde aantal kwam met een vrijwillige combibus (nogal weinig voor een “topclub” trouwens). Vlak voor de wedstrijd “ontsnapte” een groep van zo’n 35 Psv-supporters aan haar begeleiders en liep richting café Beatrix, alwaar het tot een confrontatie met Nac-supporters kwam. De politie slaagde er pas op de terugweg in de supportersgroep onder controle te krijgen, noteerde de namen en de supporters zullen een stadionverbod krijgen; je krijgt het gevoel (net als in Amsterdam vorig jaar) dat de politie ook wel erg gewend is geraakt aan de verplichte combi en zich totaal geen raad als zich eens een andere situatie voordoet.

Waarom staat dit verhaal op een NEC website vraag je je af? Welnu, het bestuur van onze club maakt al jaren duidelijk dat het lot van de (trouwe) supporters haar niet zo heel veel schelen (de laatste tijd gebeurt dit overigens wel erg openlijk) en we hoeven dan ook weinig pogingen te verwachten vanuit Nijmegen om andere clubs aan te sporen het beleid te versoepelen. Immers de beleidsmakers stuurden ons vorig jaar zonder morren met de verplichte bus naar uitwedstrijden als Roda en AZ, waardoor NEC de club was met de meeste combis op Den Haag na.
Zolang ons bestuur de huidige beleidskoers blijft varen, zijn wij als trouwe supporters daarom afhankelijk van andere clubs om te bewijzen dat het ook anders kan. En in dat opzicht is het jammer dat een kleine groep Eindhovenaren (je kunt Nac minder verwijten, de reacties bij Goffertzicht zouden nauwelijks anders zijn geweest) een project bederft waar heel Nederland baat bij kan hebben. Laten we hopen dat het de voorzichtige ingezette koerswijziging niet direct laat terug waaien naar de oorspronkelijke richting. (pol)

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan