Andrzej Niedzielan kan lachend naar Pools elftal

Andrzej Niedzielan stond na zijn eerste wedstrijd al op het lijstje van Louis van Gaal. Zijn optreden tegen FC Utrecht gisteren maakt dat er nu waarschijnlijk een dikke streep onder zijn naam staat.
 
Mensen met verstand van voetbal hebben maar weinig tijd nodig om te kunnen bepalen of iemand een topper is. Dus concludeerde Louis van Gaal al na de wedstrijd van Ajax tegen NEC dat Andrzej Niedzielan een buitencategorie spits is en zette de technisch directeur van de Amsterdamse club hem op het lijstje met te volgen spelers. 
 
In de weken die volgden toonde de Poolse international slechts bij vlagen zijn bovengemiddelde klasse. Tot gistermiddag. Tegen FC Utrecht zag Nijmegen voor het eerst een Niedzielan in topvorm. En dat beviel de toeschouwers buitengewoon. 
 
“Ik ben heel blij”, zei de man van de wedstrijd na afloop. “Het was heel belangrijk dat we vandaag drie punten pakten, want die hadden we echt nodig. En dus waren mijn doelpunten ook van groot belang. Sinds de winterstop hadden we maar één wedstrijd gewonnen, dus is het logisch dat het publiek kwaad was. Maar na de wedstrijd was iedereen blij. De toeschouwers waren echt geweldig.” De liefde was wederzijds. Niedzielan werd regelmatig toegezongen en kreeg bij zijn wissel een in De Goffert zelden gehoorde ovatie. Terwijl het eigenlijk de verwachting was dat de voeballer door griep niet zou spelen. “Ik heb drie dagen koorts gehad, maar vandaag was ik koortsvrij en voelde ik me prima”, zei de Poolse spits. “Ja, misschien moet de trainer me altijd maar drie dagen voor een wedstrijd vrijaf geven. Dan speel ik in ieder geval goed.” Niedzielan scoorde twee buitengewoon fraaie doelpunten, gaf een assist en was ook bij het andere doelpunt betrokken. Een hoofdrol die bij NEC zelden wordt vergeven. De Nijmeegse ploeg moest het toch altijd hebben van het collectieve vermogen, echte uitblinkers waren er zelden. Ter illustratie: de laatste keer dat een NEC-speler twee keer scoorde in één wedstrijd was meer dan een jaar geleden; Youssouf Hersi wist op 17 december thuis tegen RBC twee keer het net te vinden.”Ik heb altijd gezegd dat we tijd nodig hebben”, zei Niedzielan over de samenwerking tussen hem en de rest van de ploeg. “We hebben een goed team en ik hoop dat we vanaf nu meer punten gaan pakken. Je merkt week na week dat we elkaar beter kunnen vinden.” 

Tegen Utrecht werd duidelijk dat de andere aanwinst, Edgar Barreto, een leuke aangever voor Niedzielan kan worden. De Paraguyaan is daar ook voor gehaald. Met zijn geweldige rechterbeen moet hij de linksbenige Niedzielan de diepte insturen. “Een heel jonge speler met een goede lange bal”, zei Niedzielan over de vooral na rust verdienstelijk spelende Barreto. De galavoorstelling van Niedzielan kwam precies op tijd. Vandaag reist de spits af naar Spanje om zich daar te melden bij de nationale ploeg. “Ik kan daar nu binnenkomen met een lach”, zei de spits. “Dit is ook belangrijk voor de mensen in Polen. Ze volgen me daar op de voet en voor het thuisfront waren deze doelpunten ook nodig.” 
 
Met Niedzielan gaan de supporters van NEC jaren terug in de tijd. In de zomer van 2000 liep er in Nijmegen ook al een razend populaire Oost-Europese spits rond. Eentje die makkelijk scoorde en ook erg makkelijk naar de grond ging. Een kwaaltje waar ook Niedzielan aan lijdt. “Ik heb verhalen over hem gehoord”, zei Niedzielan. “Maar ik ben geen Hristov! Ik werd een paar keer flink geraakt toen er geen bal in de buurt was. In Polen zijn de verdedigers ook hard, maar dit was niet meer normaal.” 
 
Maar is Niedzielan niet bang dat zijn makkelijke valpartijen in de toekomst tegen hem gaan werken? “Nee, dat is voetbal”, zei de spits me een brede lach. 
 
Dat Louis van Gaal het even weet.

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan