Wielaert baalt na ‘eerste rood ooit’

In de gewonnen wedstrijd tegen FC Utrecht maakte Rob Wielaert twee overtredingen. Ze waren allebei goed voor geel, aldus scheidsrechter Van Egmond. Dus kreeg de aanvoerder van NEC voor het eerst in zijn leven een rode kaart.


Rob Wielaert is een intelligente voetballer. Een verdediger die vaak net iets eerder ziet waar het balletje gaat vallen dan veel van zijn collega’s. Het geeft hem een kleine maar belangrijke voorsprong in de persoonlijke duels. Dus is Wielaert zelden te laat bij de bal.

Het is dé verklaring voor het beperkte voetbalstrafblad van de NEC’er. Nog nooit werd Wielaert door een scheidsrechter van het veld gestuurd. Tot gistermiddag dertien minuten over vier.

Ook tegen FC Utrecht speelde de Nijmeegse aanvoerder weer lang een soevereine wedstrijd. Hij onderschepte bal na bal en schroomde ook niet een ordinaire trap over de zijlijn te geven als de situatie erom vroeg. Mooi of minder fraai: alles was voor Robbie Wielaert. Tot halverwege de tweede helft tenminste. Toen hield NEC’s aanvoerder even het shirt van Joost Broerse vast. Een overtreding? Zeker. Een gele kaart? Dat niet.

Over de tweede gele kaart, vier minuten voor het verstrijken van de officiële speeltijd gegeven na een lichte overtreding op Dave van den Bergh, was iets meer discussie mogelijk.

Na dom balverlies van Peter Wisgerhof – verder aardig spelend – was Wielaert te laat om de fout te herstellen. “Die tweede kún je geven”, aldus de dader zelf. “Ik raakte hem heel even aan. Maar die eerste was zeker geen geel. Scheidsrechter Van Egmond floot niet slecht, maar hij was bij ons wel erg snel met het trekken van kaarten. Wij krijgen vijf keer geel en Utrecht nul. En we hadden ook nog een penalty moeten krijgen.”

Toch overheerste bij Wielaert na afloop het goede gevoel. “Het halen van drie punten was het allerbelangrijkst. Daar waren we ons als spelers ook zeer goed van bewust. In de groep leefde echt het idee dat we hier moesten winnen, al zouden we met negen man van het veld gaan. Dat gebeurde nog bijna ook.”

Ondanks het slechte spel tegen Roda JC was er vooraf bij de spelers van NEC het vertrouwen dat de ploeg kon stunten.

“Wij wisten natuurlijk dat zij veel spelers misten. En als we voor strijd zorgen, hebben we altijd een kans. Voetballend kan het nog zoveel beter, maar we stonden er als team.”

Wielaert was minder te spreken over de manier waarop NEC na rust de ruimte benutte. “In de tweede helft moeten we het beter uitspelen. Maar we hebben nu twee weken vrij met drie punten op zak. Die ga je toch heel anders in dan wanneer je nog op nul staat.”

De nul. In Utrecht was hij er eindelijk weer. Voor het eerst dit seizoen hoefde NEC geen doelpunt te incasseren. “Het was belangrijk de boel achterin weer eens dicht te houden”, aldus Wielaert. “Vorig seizoen lukte dat zo vaak, maar de afgelopen weken hebben we teveel kansen en doelpunten weggeven.” Wielaert krijgt nu ongewild lang de tijd om van de overwinning te genieten. Volgende week is er geen competitievoetbal en de week erna zal hij in de thuiswedstrijd tegen FC Twente geschorst zijn. “Ik heb er alle vertrouwen in dat ze mijn afwezigheid goed zullen opvangen. Maar het is wel raar, een schorsing na een rode kaart.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.