Van Geenen geniet weer bij Estria

Twintig jaar geleden speelde John van Geenen voor NEC Europees voetbal in het stadion van Barcelona. Afgelopen zondag maakte hij als 39 – jarige voor Estria in Escharen zijn rentree in de laagste klasse van het voetbaldistrict Zuid II.


Na een lange periode van stilte keerde de naam John van Geenen terug in het voetbal. De inmiddels 39-jarige voormalige NEC-prof moet zesdeklasser Estria uit zijn woonplaats Escharen hogerop helpen. De geboren en getogen Millenaar was ooit een van de grootste talenten in de regio. Al op 18-jarige leeftijd verruilde Van Geenen Juliana Mill voor NEC. In zijn tweede jaar in Nijmeegse dienst werd de Millenaar een van de hoofdrolspelers van de meest gedenkwaardige gebeurtenis uit de NEC-historie. De Nijmegen Eendracht Combinatie ging Europa in. In de uitwedstrijd, in het imposante Barcelona-stadion Camp Nou, mocht de jonge en onervaren Land van Cuijkenaar zelfs vanaf de allereerste minuut meedoen.

“Ik kreeg al meteen vanaf de aftrap een grote kans die ik had moeten benutten. Dat was balen. Later had ik nog een keer moeten scoren. Maar ja, het is en blijft natuurlijk een hartstikke mooi avontuur”, herinnert hij zich als de dag van gisteren.

Na tal van hardnekkige blessures met de onvermijdelijke revalidaties als gevolg, hield de aanvaller het voor gezien in Nijmegen. “Het arrogante profvoetbalwereldje sprak me niet aan. Ik kreeg een nieuw contract, maar ik voelde me niet prettig. Ik was niet brutaal genoeg.”

Bij de amateurs van TOP Oss probeerde hij het plezier terug te vinden in het voetbal. Dat lukte. Twee keer werd de installatiemonteur van beroep kampioen van de hoofdklasse. Toen de Ossenaren de overstap maakten naar de eerste divisie bleef Van Geenen bij TOP.

Nog drie jaar speelde hij in de eerste divisie, maar een enkelbreuk maakte een definitief einde aan zijn profcarrière die zo veelbelovend was begonnen.

Hij wilde vervolgens afbouwen bij onder andere JVC Cuijk en zijn oude club Juliana uit Mill, maar dat werd geen succes.

In Mill verloor Van Geenen zelfs alle plezier in het voetbal. “De jonge spelers van Juliana waren ontzettend ongedisciplineerd. Ik was intussen al de dertig voorbij, maar ik ging op zaterdag nog op tijd naar bed. En dan zat ik de volgende dag tussen allemaal naar alcohol stinkende jongelui met wie ik moest voetballen. En er werd niet eens naar mij geluisterd als ik er wat van zei. Toen hoefde het voor mij niet meer en ben ik gestopt. Het is jammer, want Juliana zakte na mijn vertrek af naar de zesde klasse.”

Van Geenen kocht in die tijd een oude boerderij in Escharen en stortte zich vol overgave op de verbouwing ervan die enkele jaren in beslag zou nemen.

De voetbalschoenen bleven al die tijd onaangeroerd in de kast liggen. Niets leek erop dat de kicksen nog ooit onder het stof vandaan gehaald zouden worden.

Maar na lang aandringen wist een zwager ‘m te overtuigen zijn rentree te maken op de velden.

Het vierde elftal van Estria werd het nieuwe team van de oud-prof. Het was diezelfde zwager, Edwin van Kraay, die aan het eind van vorig seizoen het plan had om met drie oude rotten het eerste elftal te versterken. Van Kraay, Van Geenen en Hurkens waagden de stap en meldden zich begin augustus voor de eerste training van de selectie. Van Geenen heeft nog geen moment spijt gehad van de overstap. “De jongens zijn echt enthousiast dat ik er bij ben. Dat doet me goed.” Estria schoot zondag overigens verrassend sterk uit de startblokken. De ploeg won met 6-1 van Macharen in de zesde klasse H.


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.