Programma supportersavond

Op dinsdag 9 december aanstaande zal de derde Supportersavond plaatsvinden in De Gaanderij van het Goffertstadion.

De onderwerpen die deze avond besproken zijn in samenwerking met het supporterscollectief bepaald. Hieronder de agenda:

De avond begint om 19:30 uur, de zaal is geopend vanaf 19:00 uur.


1. Huldiging
29 mei is een dag die in het geheugen van vele supporters gegrift staat. NEC behaalde op die dag Europees voetbal en heel Nijmegen vierde dit unieke moment in de voetbalgeschiedenis. De hele dag was prachtig en werd afgesloten met een uitstekend feest op het Kelfkensbos.
Tegen het einde liep het feestje minder leuk af dan menigeen gehoopt had en volgden er zelfs charges die een abrupt einde maakten aan het feest.
Veel supporters waren boos over dit politieoptreden, zeker ook omdat veel onschuldige mensen slachtoffer werden van het politieoptreden. Negen mensen zijn gebeten, waaronder Anton Janssen, die wel door zijn voetbalkwaliteiten, maar absoluut niet door voetbalgeweld bekend is geworden.
Er volgde een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rond de huldiging. De uitslag van het rapport is inmiddels bekend geworden en kent een bijna typisch Nederlandse uitslag: Iedereen heeft wat verkeerd gedaan, maar niemand heeft schuld. Veel supporters bleven met vragen zitten na het verschijnen van het rapport.

-Wat vind NEC van het onderzoek en de aanbevelingen?

-Wat vind de korpschef van het onderzoek, met name van de, overigens door supporters zeer beperkt gevonden, kritiek wat betreft de inzet van honden?
-Hebben de conclusies uit het rapport nog beleidsmatige gevolgen voor de politie? Wordt bijvoorbeeld de inzet van honden bij evenementen herzien?
-Zou de korpschef, als zij het over kon doen, dingen anders doen? Zo ja, wat, zo nee, waarom niet?
-De politie is zelf ook bezig met een intern onderzoek. Verschillen de (voorlopige) conclusies met die van het onafhankelijke onderzoek? Zo ja, wat zijn deze verschillen?2. Europees Voetbal
Het Europees voetbal was voor veel supporters een bijzondere ervaring. Toch heeft het supporterscollectief diverse klachten gekregen over allerlei zaken die direct of indirect verband houden met het Europese avontuur.


De eerste klacht gaat over de prijzen van de kaarten van de wedstrijd Wisla-NEC In Nijmegen moest liefst 35 euro betaald worden voor een toegangsbewijs. In Polen konden supporters echter kaarten krijgen voor (omgerekend) 13,50 euro. En dat waren ook nog eens plaatsen bij de middenlijn!

– Kan NEC dit grote prijsverschil verklaren?


De door NEC georganiseerde busreis naar Krakow is bijzonder slecht verlopen. Zowel de supportersvereniging als een aantal individuele supporters hebben daar bij NEC over geklaagd en allemaal ontvingen ze dezelfde standaard brief, waarin excuses werden gemaakt, maar waar NEC verder niks kon of wil betekenen om een schadeclaim bij Oad (de reisorganisatie) neer te leggen.

– Waarom heeft NEC geen stappen ondernomen richting OAD en heeft deze ervaring NEC anders doen denken over mogelijk vervoer naar Europese wedstrijden in de toekomst?


Ook kwamen er klachten binnen over de merchandising rond het Europese avontuur. Naast klachten over de kwaliteit en het beperkte aantal producten, waren er vooral veel klachten over het late tijdstip waarop de merchandising te verkrijgen was. Pas na weken kwam NEC met de eerste Europese merchandising en helemaal vervelend verliep de verkoop van het Europese shirt, dat pas een paar dagen voor Wisla uit te krijgen was.

– Kan NEC verklaren waarom de artikelen zo laat geleverd werden?

– De vorige supportersavond zijn er verbeteringen beloofd op het gebied van de merchandising. Welke verbeteringen heeft NEC voor de supporters in petto en op welke termijn?


Na afloop van de thuiswedstrijd tegen Wisla vond er een confrontatie tussen een groep supporters en de politie plaats. De grootste groep supporters die bij die wedstrijd aanwezig waren vonden en vinden deze rellen betreurenswaardig, een veel kleinere groep keurde het goed of deed er aan mee. Maar alle supporters op vak G en H werden door de politie op een erg vervelende en agressieve manier gecontroleerd op ID-kaarten. Dit gebeurde steeds voor de competitieduels die plaatsvonden na die bewuste wedstrijd NEC-Wisla. Bij NAC-NEC kwamen er zelfs nog supporters binnen toen het rustsignaal klonk!
– Waarom voert de politie sinds NEC-Wisla dit strenge beleid ten opzichte van alle NEC-supporters, bijvoorbeeld door het controleren van identiteitsbewijzen en wat denkt de korpschef met dit beleid te bereiken?
– Hoelang denkt de politie hiermee door te gaan?3. Financiële huishouding
Vorig jaar werd middels een hele snelle deal het stadion aan de gemeente verkocht. Ineens hoorden supporters dat ook NEC schulden had en dat die door de verkoop verdwenen waren. In het NEC-magazine stond een heel positief verhaal, maar dat nam bij vele supporters de angst niet weg en ze bleven met veel vragen zitten. Uiteraard snappen we dat NEC niet alle financiële cijfers naar buiten kan brengen, dat wordt ook niet gevraagd. Waar wel behoefte aan is, zijn antwoorden op de onderstaande vragen die hopelijk een wat duidelijker beeld geven over de financiële huishouding van de club.
– Hoe groot was de noodzaak voor deze verkoop en waarom ging alles zo snel?
-Heeft NEC (nog steeds) tekorten op de lopende begroting?
– Is NEC alweer financieel gezond? Zo nee, wanneer denkt de club dat wel weer te zijn?
– Heeft NEC nog schulden of zijn die door de verkoop van het stadion volledig verdwenen?
– Supporters verwachten altijd aankopen die het huidige team nog beter maken. Is deze wens wel haalbaar, kijkend naar de financiële stand van zaken bij de club?4. Van alles wat
Als collectief krijgen we ook kleinere zaken, vragen en suggesties binnen die wel belangrijk zijn, maar die niet groot genoeg zijn voor een apart thema. Door ze samen te voegen krijgen ze toch de aandacht die ze verdienen.


Supporters die op de bovenste rijen zitten, merken niets van de verwarming in het stadion.
– Is het probleem bij NEC bekend en zo ja, gaat NEC hier iets aan doen?


Veel supporters vinden het fijn wanneer NEC vaker communiceert naar haar supporters over bepaalde zaken. Veel clubs (vooral NAC is daar een goed voorbeeld van) gebruiken steeds vaker het middel van ?statements? op de internetsite. Internet wordt steeds belangrijker en veel supporters vinden het prettig wanneer de club met een verhelderende verklaring komt die meer duidelijkheid geeft. De vraag is dan ook:
– Kan NEC vaker statements over bepaalde zaken geven op de intersite?


De vorige keer is er uitvoerig gesproken over de hoge prijzen voor uitwedstrijden. Nog steeds moeten supporters constateren dat de prijzen voor uitwedstrijden niet of nauwelijks goedkoper zijn geworden, ondanks de verdwenen ticketboxtoeslag. NEC zou kijken naar mogelijkheden om de prijzen voor uitwedstrijden te verlagen, bijvoorbeeld door mee te helpen zoeken naar sponsors voor uitwedstrijden.
– Heeft NEC op dit gebied al vorderingen gemaakt?


De oude stadionklok schijnt de verbouwing van de Goffert overleefd te hebben, alleen we zien die mooie oude stadionklok niet meer in de nieuwe Goffert terug.
– Bestaat de stadionklok nog en zo ja heeft NEC al plannen om de klok weer terug in het stadion te hangen?


In het gastenvak hadden de supporters van Groningen en PSV grote spandoeken bij zich met lange stokken, waaronder een heuse Martinitoren. Dit terwijl op de overige vakken erg moeilijk gedaan wordt wanneer een vlaggenstok groter is dan 99 centimeter.
– Is het mogelijk dat NEC een wat soepeler beleid gaat hanteren op dit gebied, aangezien dit de sfeer ten goede komt?


De ene supporter vindt een staantribune pure nostalgie die zo snel mogelijk in de Goffert moet terugkomen, de andere supporter vindt het helemaal niks en is blij dat die staanplaatsen verdwenen zijn. Onduidelijk is nog hoe NEC hierover denkt.
-Hoe denkt NEC over het herinvoeren van een staanplaatsenvak in de Goffert?5. Technisch beleid
We zouden het weer fijn vinden wanneer Johan Neeskens even kort zijn ervaringen over het seizoen tot nu toe aan ons duidelijk zou kunnen maken. We hopen dat hij ook een antwoord zou kunnen geven op de vragen die mensen aan hem willen stellen.6. Rondvraag


Bron: NEC-Nijmegen

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.