NEC sust De Goffert in slaap

Zondag 27 Juli 2003


NEC sust de Goffert in slaap
NEC-Dunfermline (0-1) 0-1
14. Crawford 0-1
  Temmink
8.000 (50 Dunfermline-supporters)
     Geen

NEC : Gentenaar; Wisgerhof (78′ Van Rijswijk), Wielaert, Ebbinge, Leiwakabessy;  Schuurman, Govedarica (46′ Simr), Hersi (79′ De Freitas), Zonneveld; De Nooijer (46′  Demouge), Ax (46′ Tumba)
Dunfermline : Stillie; Tod, Grodin, Darren Young, Skerla; Nicolson, Wilson, Derek Young (68′ Bullen), Mason; Brewster (78′ Dair), Crawford

Voor het eerst in jaren besloot NEC de Open Dag weer eens met een oefenwedstrijd. Dunfermline legde meteen het zwakke punt van Nijmeegs trots bloot: de opbouw. In een matige wedstrijd wonnen Calderwood & Co met 0 – 1.

Tik-tik-tik. Het lijkt een mooie melodie voor een voetbalwedstrijd. Maar als de bal van breed, naar achteren, naar breed gaat, is het een slaapverwekkend liedje.

Bij NEC-Dunfermline Athletic is voor rust weinig te beleven. En die enkele keer dat de toeschouwers elkaar wakker schudden, is het om een Schotse aanval te aanschouwen. Na een kwartier bijvoorbeeld als de sterke Derek Young vrij voor kan zetten van links, Arjan Ebbinge net onder de bal doorgaat en Stevie Crawford diagonaal binnen schiet.

NEC wil de Open Dag elk jaar gaan besluiten met een oefenwedstrijd. Als het organisatorisch mogelijk is tenminste. Nadeel is wel dat de toeschouwers dan een team zien dat nog midden in de voorbereiding zit. En om daar nou twaalf en halve euro voor neer te tellen.

Voor rust stokt bijna elke Nijmeegse aanval al voor de middenlijn. De ploeg weet zich totaal geen raad met de vroeg storende Schotten. Derek Young loopt Dejan Govedarica 45 minuten lang hinderlijk voor de voeten, waardoor Rob Wielaert eigenlijk de enige achterin is met een fatsoenlijke openingspass in de poten. Dus sluit Dunfermline ook hem snel in.

Jim Calderwood toont zich na afloop verbaasd over de zwakke eerste Nijmeegse helft. “Misschien de warmte”, oppert de oud-trainer van NEC, die zijn vierde seizoen ingaat als manager van Dunfermline. Maar aan hitte hebben de voetballers de afgelopen weken toch aardig kunnen wennen.

Govedarica maakt zich na afloop niet zo druk om het spel, is zelfs redelijk tevreden. “Ik vond het een goede wedstrijd van onze kant. We spelen nu natuurlijk wel tegen een sterke ploeg. Zij zijn fitter, wij hebben nog tijd. Het resultaat was vandaag niet belangrijk. Het is goed dat we nu kunnen zien wat er fout gaat.”

De opbouw misschien? “Het ging soms moeilijk, maar we zitten nog in de voorbereiding. Je kan nu nog niet zeggen dat we opbouwend zwakker zijn geworden. Pas in de competitie valt daar iets over te zeggen, maar ik maak me geen zorgen. Ik verwacht dat we goed gaan presteren.”

Na rust speelt NEC beter, vooral in de beginfase. Invaller Zico Tumba start sterk, maar de grootste kans is voor Youssouf Hersi. Prachtig vrijgezet door Mike Zonneveld schiet de clubtopscorer van vorig seizoen – nog verre van scherp – naast.

Trainer Johan Neeskens verwijst na de wedstrijd naar die kans. “Jammer dat die er niet ingaat. Ik wist dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. Zij zijn een week verder en dat zie je. Het was een goede wedstrijd om te kijken waar we staan. We hebben weinig weggegeven, dus ik ben niet ontevreden.”

Toch was ook Neeskens niet blij met wat zijn ploeg voor rust liet zien. “In de eerste helft lag het baltempo te laag, zat er veel te weinig beweging in de ploeg en werd de bal voorin niet goed vastgehouden. Dat de opbouw niet goed verliep is de verdienste van Dunfermline, maar we maakten het onszelf ook moeilijk. Er kwam telkens maar één speler in de bal.”

Met Danny Hesp in de ploeg was het volgens Neeskens niet beter gegaan. “Iedereen is verantwoordelijk voor een goede balcirculatie. Dat hangt niet af van één speler, dus ook niet van Hesp.”

Nieuweling Fabian de Freitas krijgt tegen Dunfermline tien minuten speeltijd. Hij maakt daarin vooral indruk door twee ballen te veroveren. Voor een echt oordeel is het nog te vroeg, de aanvaller moet eerst spelritme krijgen. Passend past hij zich in elk geval direct aan. Ook bij De Freitas zingt de bal eentonig tik-tik-tik.


Bron: www.Gelderlander.nl

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.