Na 17 jaar winst in EnschedeZondag 16 Februari 2003


Na 17 jaar winst in Enschede

FC Twente-NEC (0-2) 1-2


19. Hesp (pen.) 0-1


34. Hersi 0-2


79. Polak 1-2


 


  Luinge


13.250(250 NEC-ers)


     Pothuizen, Cziommer, Ouedraego (FC Twente)


FC Twente : Boschker, el-Brazi, Grujic, Pothuizen, Heubach (46.Collins John), Cziommer, Ouédraego, van de Paar (72.vd Weerden), Polak, Cavens, Houwing (64.de Witte)


 


NEC : Gentenaar, Schuurman, Hesp, Wisgerhof, Leiwakabessy, Wielaert, Govedarica, Zonneveld, Ax (88.Simr), Hersi (64.Tumba), Demouge (79.Hristov)

ENSCHEDE – NEC had zondagmiddag in Enschede aan één helft goed voetbal genoeg om FC Twente na 17 jaar in eigen huis te verslaan.

Het fundament voor de zege legde de Nijmegenaren in de eerste helft. Daarin boden de Twentenaren opmerkelijk weinig tegenstand. Na rust kreeg Twente de geest, zocht het vol overtuiging de aanval, maar bleef het op één tegentreffer steken. Dat doelpunt maakte wel een eind aan een lange reeks duels waarin NEC-doelman Dennis Gentenaar ongeslagen bleef. Na liefst 644 minuten zonder tegentreffer, moest hij de bal weer eens uit het net halen.

Met de treurige statistieken in zijn achterhoofd (de laatste zege in Enschede stamde uit 1986) had NEC-trainer Johan Neeskens zijn manschappen het veld ingestuurd met een duidelijke opdracht: de ruimtes klein houden en agressief spelen. Die opzet wierp vruchten af. Twente wist zich geen raad met het gegroepeerd spelende NEC, dat zelf wel geregeld voor het doel van de tegenstander opdook. In de 19de minuut zag Luinge in een charge van Pothuizen op Demouge een strafschop die door Danny Hesp onberispelijk werd ingeschoten. Een kwartier later verdubbelde Hersi de voorsprong van NEC na een individuele actie. Gezien de krachtsverhoudingen leek het pleit toen al beslecht.

De Tukkers wensten zich echter niet als makke lammeren naar de slachtbank te laten leiden en togen na rust hartstochtelijk ten aanval. Het leverde kansen op voor achtereenvolgens Pothuizen (kopbal op de lat), Cziommer (schot net over) en invaller John (uit een hoekschop net over). NEC kwam onder druk te staan, maar bleef overeind. Pas in de slotfase leken de gasten te wankelen. Twente-verdediger Polak schoot fraai binnen uit een vrije trap, maar in de resterende tien minuten kon geen gelijkspel meer worden afgedwongen.  

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan