Koevermans: ‘Trip naar Wisla was uniek’

Eenmaal eerder trof Wisla Kraków in Europees verband een Nederlandse opponent. In het najaar van 1984 ontmoette Fortuna Sittard de Polen tweemaal. Thuis in Limburg werd met 2 – 0 gewonnen, in Kraków met 2 – 1 verloren. Wim Koevermans, voormalig N.E.C. – trainer, was destijds basisspeler bij Fortuna Sittard.


“Die twee Europa Cup-duels tegen Wisla waren memorabel”, aldus Koevermans. “Polen was destijds nog echt het Oostblok. Het was een compleet andere wereld dan die wij gewend waren. Ik heb geen idee hoe Wisla Kraków er tegenwoordig voorstaat, maar destijds was het een taaie ploeg. Ik weet nog dat we in Polen al binnen 23 seconden op 0-1 kwamen. Doelman André van Gerwen trapte uit, de bal stuiterde een keer en Arthur Hoyer schoot raak. Dat we uiteindelijk Wisla uitschakelden was best nog een verrassing.”Wat Koevermans zich ook nog helder voor de geest kan halen is de vliegreis naar Kraków.

“We kwamen aan op Maastricht Airport en wisten niet wat we zagen: voor ons stond een ‘vierpropellervliegtuigje’ klaar. Dat was even slikken. Op de zijkant stond de naam van luchtvaartmaatschappij ‘lot’ geschilderd. Ik was even bang dat aan de andere zijde van het vliegtuig het woord ‘nood’ zou zijn gekalkt.”


Wat de Europese trip naar Kraków voor Koevermans helemaal onvergetelijk – ‘zelfs uniek’ – maakte, was het bezoek met de selectie van Fortuna Sittard aan het nabijgelegen voormalig concentratiekamp Auschwitz. “Dat bezoek was indrukwekkend. Daar werden we met z’n allen wel even stil van. Al met al was het een zeer gedenkwaardige trip.”


Bron: De Gelderlander

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.
error: Het kopiëren van content is niet toegestaan