De Grote Oebidoebi: Vissenkom

De Grote OebidoebiEen paar jaar terug had Harry Vermeegen, inderdaad, dat drukke mannetje, bij zijn TV programma ??de regenjas?? een wekelijks terugkerend item waarin Jaap Stam en Vermeegen oefenden op het scoren met een snoekduik. Tijdens het boodschappen doen had Stam een visioen gekregen. In een pot erwten zag hij hoe hij in de finale van het EK 2000 de beslissende goal scoorde met, jawel, een snoekduik. 
 
Ik vond het lachwekkend, ongeloofwaardig vooral. Tot op de dag van gisteren, toen de loting voor de UEFA cup bekend was en ik, na halsbrekende toeren uitgehaald te hebben om informatie te vinden over Wisla Krakow, de vissen eten wilde geven? Rustig liep ik naar de vissenkom, zo?n ding waar ook wel lotingen in worden verricht en Nicky Hofs met alle moeite een kokertje uit kan toveren, toen plots mijn twee vissen rondjes begonnen te zwemmen. Steeds sneller verkenden Appie en Hennie de vissenkom. Mijn ogen begonnen te tollen en vanaf dat moment was ik de tel kwijt:
 
In een flits zie ik een grauwe stad, nee niet Arnhem, Krakow lees ik op een bordje! Ik zie hoe honderden NEC?ers zich verzamelen op een plein. Het is feest in de stad. Ik zelf ben er ook bij, maar sla alles van een grote afstand gade. Alhoewel er druk wordt gezongen lijkt alles rustig te verlopen. Het is een paar uur voor de eerste Europese wedstrijd van NEC sinds 20 jaar!
 
Plotseling komt het plein in beweging, de stoet is vrij groot, althans, voor een uitwedstrijd in een stad die 1200 kilometer is verwijderd van Nijmegen. Voorop loopt een kleine kalende man, met brilletje. Achteraan iemand die claimt de schoen van Simr in de hand te hebben, ??als mascotte??. Ik zie weinig mensen met zwarte truien, eigenlijk niet een. Na 10 minuten door de straten van Krakow te hebben gemarcheerd, komt het stadion van Wisla Krakow in zicht. 
 
Eenmaal binnen is het inderdaad een foeilelijk stadion! Toch heeft het wel iets, iets Europees. Het stadion kan de sfeer in het uitvak echter niet verpesten en ik schat dat er zo?n 400 Nijmegenaren zijn meegereist. Maar dan, de openingstune! Kippenvel op de tribune, kippenvel bij de spelers. In de tunnel zie ik hoe Ebbinge naar de grond tuurt, Hersi glundert van top tot teen en De Freitas zijn buurman imponeert door gewoon twee koppen groter te zijn. Even meen ik het oog van de tijger uit de speakers te horen, maar die hoop verdwijnt echter als ik de paukeslagen hoor die stevige marsmuziek begeleiden.
 
 
Het is begonnen. NEC treedt aan in de gebruikelijke formatie maar langs de zijlijn vang ik nog net op hoe Neeskens tegen zijn spelers roept: ??Bij balbezit in 4-5-1!!??
De wedstrijd is nog geen 2 minuten oud of het eerste schot op Gentenaar is al gelost. Als dat maar goed gaat denk ik nog. In het veld tel ik elf spelers maar voetballend is daar weinig van te merken. Wisla Krakow krijgt kans na kans en de zichtbaar teleurgestelde supporters eisen bloed zweet en tranen.
Het wedstrijdbeeld blijft echter onveranderd tot plus minus 20 minuten na rust.
NEC heeft zowaar de eerste kans gekregen via de ingevallen van rijswijk! Hij heeft de teleurstellende Zonneveld vervangen op de linkshalfpositie. 1 op 1 met de keeper wist hij echter niet te slagen. Suporters balen maar grappen stiekem over het nieuwe kapsel van Renee. Biljartbalkaal! Het mocht niet baten.
 
Het einde van de wedstrijd nadert maar niemand tekent voor 0-0. Het uitvak krijgt weer hoop en heft zowaar een nieuw lied aan. Er wordt iets gezongen op de melodie van ??let it be??.
 
En dan, ik tel 89 minuten op de stadionklok, een aanval over de rechterflank. Schuurman rukt op tot de achterlijn. Het zal toch niet?? Resit kijkt, wie is er voor de goal? Niemand, zoals dat hoort bij ??catenees??. Behalve Jarda Simr, hij is ter hoogte van de 16 meter en vraagt om de bal. Schuurman kapt, Schuurman passt! Even lijkt de tijd stil te staan, het stadion muisstil. In het uitvak houdt iemand een (linker) voetbalschoen tegen zijn hart gedrukt. De pass is eigenlijk te hard maar Simr zet zich af en duikt naar de bal! 
 
En vanaf dat moment minderden Hennie en Appie vaart. De vissenkom was weer een vissenkom, Stams snoekduik werd een overgeschoten strafschop.


De Grote Oebidoebi

Reageer via DTH Facebook of deel via social media of mail.